Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Rózsa Sándor-portréval gazdagodott a múzeum

Hlavanda József Rózsa Sándorról festett képével gazdagodott a Móra Ferenc Múzeum raktára. Az amatőr festő raktárosként dolgozott, névtelenül számos képét külföldre adta el.
Fotó: DM/DV
Új, Rózsa Sándorról készült portréval gyarapodott a napokban a szegedi Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye. Az alkotás az idősödő betyárvezért ábrázolja, készítője egy nemrég elhunyt amatőr festő, Hlavanda József, aki raktárosként kereste kenyerét.

A Szeged környéki betyárvilág tárgyait, dokumentumait – és vele a Rózsa Sándorhoz köthető emlékeket – gyűjti a múzeum. Hlavanda a pasztellképet 1965-ben festette. A férfi autodidaktaként fejlesztette képzőművészeti tudását. Raktárosként dolgozva is precizitásával tűnt ki. Kollégái mindig érdeklődéssel figyelték az amatőr alkotó legkülönbözőbb anyagokra tollal, ceruzával készített rajzait, az ismerősöket megörökítő portréit. Jól sikerült műveit – ismeretlen festő alkotásaiként – egy cég külföldön értékesítette.

Halála után derült ki, hogy életében több száz olajfestményt, ikont, tusrajzot készített. Legtöbbjét elajándékozta. A Móra-múzeum raktárába került Rózsa Sándor-portré a hagyatékának része volt. A kép becsértéke nem jelentős, kultúrtörténeti szempontból azonban érdekes. Vidékünkön ugyanis az egykori rablóvezérnek és társainak komoly kultusza alakult ki, így a kép a betyárromantika lenyomata.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lakók újítják fel a Hágit

Fordulat történt az 1997. december 31. óta zárva tartó Hági ügyében, tegnap megkezdődött az épület… Tovább olvasom