Délmagyar logó

2019. 06. 24. hétfő - Iván 19°C | 27°C Még több cikk.

Rózsa Sándor megfogta a japánokat

Rózsa Sándor megfogta a japánokatMinamizuka Shingo Rózsa Sándorról is írt könyvet – mutatja Kriston Vízi József, a Magyar–Japán Baráti Társaság egyik képviselője. Fotó: Borbola Lilla
Rózsa Sándor és a japán szakrális tánc, az Edo-éra és az 1848-as szabadságharc története is találkozik Szegeden a Japán Kulturális Napokon. A kétnapos rendezvény Minamizuka Shingo hazánk iránti elkötelezettségének köszönhető.
1956 szellemisége érintette meg azt a japán agrártörténész-professzort, Minamizuka Shingót gyermekként, aki azóta elkötelezett híve Magyarországnak, azon belül is Szeged és Kecskemét térségének. Neki köszönhető a Japán Kulturális Napok rendezvénysorozat, ahol a két nemzet találkozik a Bálint Sándor Művelődési Házban augusztus 24–25-én.

A professzor már közel harminc éve működtet Tokióban egy térségünk iránt érdeklődő civil közösséget, amelynek tagjai most elhozzák Szegedre a távol-keleti ország néhány különleges hagyományát. Az érdeklődők ízelítőt kaphatnak a japán kalligráfiából, de a négy évszak japán népdalait is meghallgathatják. A szigetország szakrális zene- és táncbemutatója mellett a két nemzet történelmi összefonódásairól is szó lesz: az 1848–49-es forradalom és szabadságharc híre még az akkori elzárkózott Edo-korszakát élő messzi keleti országba is eljutott.

A japán napokra a 75 éves Minamizuka Shingo is eljön, aki hírét vitte már hazánknak a világ több országába, és számos kötetet kiadott a magyar történelemről, kultúráról. Rózsa Sándor különösen érdekelte, a róla szóló könyve Japánban nagy sikert aratott: 20 ezres példányszámban kelt el.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jól megnőtt a kis kínai pálma

Jól megnőtt a kis kínai pálma
- Mi ebben a meglepetés, a Cserepes soron minden kínai - mondja kollégám Szeged talán legnagyobb szobapálmájára, ami a Procontrol központjában virul. Tovább olvasom