Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Rózsa Sándor viszi a hírünket

Alexander Rose, azaz Rózsa Sándor portréjával díszített póló a legkeresettebb szegedi emléktárgy a külföldiek körében Szegeden, a Kárász utcai Eldorádóban.

A hagyományos ajándéktárgyak mellett fiatalosabb, könnyedebb hangulatú szegedi témájú pólók is kaphatók a Kárász utcai Eldorádóban. Az egyik ruhadarabon az ismert Walt Disney-logó helyén hasonló tipográfiával Szeged, egy másikon a Suncity (Napfényváros) felirat szerepel. Ezekért a pólókért 2980 forintot kérnek.

Szakál István, a bolt eladója elmondta, meglepte, mennyi külföldi ismeri a híres betyár, Rózsa Sándor legendáját, vagy ahogy ők mondják: Alexander Rose történetét.

– Hihetetlen, mennyi turista keresi. Brutális mennyiségben fogy a Rózsa Sándor-os póló. Ez saját grafikánk, ami lábtörlőn is elérhető. Az egyik törzsvásárlónk Sanghajba szokott szegedi ajándéktárgyakat küldeni a fiának. A külföldön élő magyarok is sokan visznek tőlünk kinti ismerőseiknek helyi ajándékot – mondta az eladó.

Szegedi kulcstartó dómmal, Tiszával, híddal. Csak győzze kulccsal. Fotó: Kuklis István
Szegedi kulcstartó dómmal, Tiszával, híddal. Csak győzze kulccsal. Fotó: Kuklis István

Nem messze az Eldorádótól, a Somogyi utcai népművészeti boltban olyan széles a szegedi szuvenírek tárháza, hogy lehetetlen felsorolni. Ha megneveznek egy használati vagy dísztárgyat, az biztosan kapható Szeged felirattal vagy díszítéssel.

Farkas Mihályné, a bolt egyik eladója egymás után pakolta ki a szebbnél szebb kézműves portékákat. A híres szegedi papucs több méretben is elérhető (közel 20 ezer forint eredeti méretben). Van szegedi boszorkány kukoricacsuhából, edény- és fedőfogó kesztyű, dísztárgyak, pólók, kerámia- és porcelántányérok.

– Mindent visznek, nem tudok kiemelni egyetlen tárgyat sem. A plakett nagyon népszerű, sokan gyűjtik őket – mutatta az egyszerű, ízléses dómot ábrázoló munkát – 890 forintért. Itt még a hűtőmágnes is porcelánból készül.

Persze nem is 350 forintba kerül, mint amiket Végh Zsolt és élettársa árul a szegedi fesztiválokon. – Három éve kezdtük árulni ezeket, a szerintünk hiánypótló hűtőmágneseket. Bolti kereskedelemmel nem foglalkozunk, de ott vagyunk minden fesztiválon – mondta Végh Zsolt.

Népszerű betyár. Sokan ismerik külföldön Rózsa Sándort. Fotó: Kuklis István
Népszerű betyár. Sokan ismerik külföldön Rózsa Sándort. Fotó: Kuklis István

A szegedi fiatalember szerint azért jó ajándék az ő darabonként 350 forintba kerülő hűtőmágnesük, mert olcsó és változatos. Folyamatosan bővítik a kínálatot. Ha például valaki az egyetemet ábrázoló mágnest keres délelőtt, és nincs, délutánra vagy a legközelebbi fesztiválra biztos gyártatnak. Vásárolt már tőlük Mucsi Zoltán színész és Pallagi Ferenc, a Bors főszerkesztője is.

Vásárhely – hímzés és mézkúp

Vásárhely feliratú mézeskalács 1400-ért

Milyen szuvenírt vásárolhat a turista Vásárhelyen? A Hódi Pál utcán a híres vásárhelyi hímzést és kerámiát is árusítják. A Fürdőszoba Stúdió és Ajándékboltban van bögre, pálinka- és gyertyatartó.
A legolcsóbb kerámia 390, míg a legdrágább 4900 forint. Van terítő, doboz és párna, amelyeken vásárhelyi hímzések találhatók. Egy kis doboz 980 forintba, míg a szépen kidolgozott párna 17 ezer forintba kerül. A Tourinform-irodában kapható hűtőmágnes, képeslap és 1400 forintért Hódmezővásárhely feliratú mézeskalács, 2980 forintért pedig Hódmezővásárhely feliratú pólót is lehet kapni.

Sokáig éltem és dolgoztam Hódmezővásárhelyen, de kerékpárral is egy nap alatt mindent láttam – vélekedik olvasónk, Antali Gábor. Mi vár a turistára Vásárhelyen, a tarhonyás galambon, a mézkúpon és az Emlékponton túl?

Vásárhelyen működik múzeum, galéria, vannak templomok, a három kilométeres árvízvédelmi kőfal pedig kuriózum. Arról kérdeztük olvasóink véleményét, hány napot lehet tartalmasan eltölteni a városban.
– Az a tapasztalat, hogy akik több napra érkeznek a városba, felkeresik Szeged és Ópusztaszer nevezetességeit is – mondta Arany-Tóth Attila. A vásárhelyi Tourinform-iroda vezetője szerint már Vásárhelyen is egyre több olyan hétvégi programot rendeznek, amelyek a turisták számára is vonzók. Vásárhelyi ételeket bemutató könyveket is lehet venni 1200–4500 forintért, igaz, ezek csak magyar nyelvűek.

Az ételek közül helyi kuriózum a táska – amely egy tészta, amiben különböző töltelékek vannak, például túró – és a suhantott leves. Vásárhelyre jellemzők a galambételek. Galambból általában levest főznek, de készítenek tarhonyás galambot is. A sütemények közül a sós túrós lepény, a sós túrós dörölye és a mézkúp a jellegzetesen vásárhelyi étel. A fenti finomságokat leginkább gasztronómiai fesztiválokon tudják megkóstolni a Vásárhelyre látogató turisták, mert ezek nem szerepelnek az éttermek étlapjain.

Olvasóink, akiket arról kérdeztünk a neten, hogy mit mutatnának meg a városba látogató ismerőseiknek, barátaiknak, másképpen látják a helyzetet. Többen kritizálták az Emlékpont épületét. „Ezt az építészeti förmedvényt biztosan nem mutatnám meg!" – írta Garga bácsi, amihez csatlakozott Zerinváry Anna is. Daniné Kati szerint az Emlékpont épülete szörnyeteg, és felidézi, hogy a helyén egykor szép polgárház állt. „Nem akarom rossz színben feltüntetni a várost, de nincs mit megmutatni. Max ezt a múzeumot, de amilyen témájú, abból már elég" – írta Brutyó Boglárka. Sokan tartották igaznak Antali Gábor kommentjét, aki azt írta: „Sokáig éltem és dolgoztam a városban, de kerékpárral is egy nap alatt mindent láttam. Utána jött az unalom, illetve kimentem Mártélyra horgászni".

Varratják és megeszik

GYTRAAF.SZE – az úgynevezett egységes hallgatói azonosító kódját tetováltatta jobb lábfejére egy Szegeden végzett fiatalember, aki így kíván örökre emlékezni városunkra és tanulmányaira. Lőwy Lénárd, a Kárász utcai Sun City Tattoo tulajdonosa elmondta, a kommersz mintákhoz képest elenyésző azok száma, akik Szegedre emlékeztető tetoválást kérnek. Évente 3-4 ilyen munkája van. – Egy külföldön dolgozó srác a Belvárosi hidat varratta magára a dóm sziluettjével – naplementében. Egy osztrák világutazó mindenhol az országra jellemző mintát készíttetett. Piros, fehér, zöld színű paprikát tetováltunk rá – mondta a tetoválószalon vezetője. Szegedről nemcsak tárgyi, hanem gasztronómiai élményekkel gazdagodva is távozhat a turista. Nemcsak a halászcsárdákban, több étteremben is kapható a szegedi filézett vegyes halászlé, halpaprikás és túrós csusza. A Mars téri piacon legendás a sült halas, a régió egyik legjobb éttermében, a Tiszavirágban pedig az új, modern tálalás és ízek kedvelői étkezhetnek.Makón Makoládé és vöröshagyma

Harmincféle helyi készítésű ajándéktárgy közül választhat a turista az egy éve átadott Makói Portékatárban, amely a Széchenyi tér 10. alatt tart nyitva, pénteken például délelőtt tíztől este 8-ig. Az üzletet, amelynek Facebook-oldala is van, a Makó és Térsége Turisztikai Egyesület tartja fenn. Rozsnyai Éva elnöktől tudjuk, hogy körülbelül harminc beszállítóval állnak kapcsolatban, iparosokkal és gazdálkodókkal.

Vásárhelyi kézimunka. Egy kis hímzett doboz 980, egy szépen kidolgozott párna 17 ezer forintba kerül. Fotó: Antal Sándor
Vásárhelyi kézimunka. Egy kis hímzett doboz 980, egy szépen kidolgozott párna 17 ezer forintba kerül. Fotó: Antal Sándor

A vöröshagymát 25 dekás díszcsomagban árulják 135 forintért, a fokhagymának többféle kiszerelése létezik a háromfejes kis csomagtól a félkilósig. Az utóbbi évek legismertebb makói turistaszuvenírje a Makoládé nevű marcipános bonbon, csokoládéval, törökmogyoróval, belül fahéjas szilvatöltelékkel. Kiötlője, Berényiné Joó Erzsébet egy hónapja mutatta be új ötletét, a makói képeslapot, amely csokoládét rejt. Az üzlet árul persze hagyományos képeslap-leporellót és makói emlékhűtőmágnest, csiricsárét és visszafogottabbat egyaránt. A környező falvak portékáit is kínálja: a maroslelei olajüzem olajait, kézműves szappanokat, mézeskalácsokat, ékszereket, foltvarrott holmikat. A legkisebb falu, Kövegy is szerepel itt: textilholmikkal, párnákkal.

Kandírozott Szentes csoki

Csípős tekercs és egy pohár kékfrankos

Messze földön híres a csongrádi csípős tekercs, amely mindig szerepel a város éttermeinek kínálatában. Híresek a csongrádi borok is – a kékfrankos, a cabernet és a kadarka jó szívvel ajánlhatók a turistáknak.

Szentes csokit és Szentes feliratú, de egri kékfrankost tartalmazó borospalackot is vihet haza a turista a Kurca-parti városból. Csongrádon viszont igazi csongrádi kékfrankost ihat a vendég.

– Régóta kapcsolatban állunk a székkutasi csokoládémanufaktúrával. Megkérdeztük egyszer, hogy tudnának-e nekünk olyan édességet készíteni, amelyet szentesi szuvenírként vihetnének haza a turisták, vagy ajándékozhatnának a helyiek más településeken élők-
nek. Hamar el is készült a Vidovics Ferenc fotójával ellátott termék – mondta a szentesi Éden édességbolt vezetője, Baloghné Kovács Anikó. Elmondta, gyakran betérnek a turisták a boltba, és keresik, milyen szentesi szuvenírt vásárolhatnának ajándékba a szeretteiknek, ismerőseiknek.
A 70 grammos finomság étcsokiból készült, kandírozottnarancshéj-kockák ízesítik, 890 forintba kerül. Az Édenben 600 forinttól láttunk náluk kisebb-nagyobb üvegpalackokat, amiket valamilyen szentesi motívum díszít. Mivel a Kurca-parti város nem dicsekedhet híres borászatokkal, a palackokba egri kékfrankos és felső-magyarországi bor került. Feketekerámia tárgyakat Bors Károly fazekastól szerezhet be a turista.

Csongrádon a Dózsa György téri üzletsor üveg- edény boltjában és a Fő utcai kultúrcikküzletben lehet ajándéktárgyakat vásárolni. Utóbbi helyen láttunk például a város nevezetes épületeivel díszített bögrét 1120 forintért, fém kulcstartót 1090 forintért, de lehet venni hűtőmágneseket és kisebb- nagyobb üveg- és porcelántárgyakat is.

Szentes csoki. Viszik, mint a cukrot. Fotó: Králik Emese
Szentes csoki. Viszik, mint a cukrot. Fotó: Králik Emese

– Nálunk főként könyvek kaphatók, amelyek a városban született neves alkotó, Piroska János festészetét és Csongrád múltját mutatják be – mondta a Tourinform-irodában Ujszászi Erika.
Csongrádon jellegzetes kézműves tárgyak vásárolhatók Tisza Sándor fafaragótól vagy a Kis utcában Tarjányi József késes mestertől. Ő a híres szegedi halas bicska mellett olyan vágóeszközöket is készít, amelynek pontos másával szalonnáztak az akár a száz évet is megélt csongrádi öregek.

Mit mutatna meg Szegeden az ismerőseinek?

Ezt kérdeztük olvasóinktól a Facebookon.

Zsé Zsa Erás Erika: – Komplett programmal várom a rokonokat. A nagyáruház passzázsa és a volt Domus, jelenlegi Tesco Extra előtti ideiglenes hajléktalanfetrengő helyeket! Sétálnánk egyet a Kárászon, ahol méterenként kezünkbe nyomnak szórólapot és képeslapot, könyvjelzőt adnak széles mosollyal adománypénzért cserébe. Majd a Mikszáth Kálmán utcán a Bartók teret is érintenénk, ahol a gyerekek játszhatnak a beton retro játszótéren. Majd a Mars tér, ahol beszerezhetik a szatyorból árult cigit, zoknit, ágyneműt, emlékül városunkból, ha már nincs szegedi papucs, és a sétálóutca is csak kávézó, kávézó, fagyizó, a megszűnt Gulácsi helyén Lobby...

Gábor Gábor: – Nem rossz összefoglalás, de azért
pár dolgot érdemes megnézni, Szeged csak pár órás város, sajna.

Margo Orovecz: – Szeged nagyon szép, nem kell semmi rosszindulat, minden városnak vannak feketepontjai.

Zita Csereklye: – Nem vagyok szegedi, de már nagyon sokszor voltam a városban, és meg kell mondanom nektek, hogy gyönyörű városotok van! Kedvencem a Széchenyi tér, a dóm, a Tisza-part és a halászlé!

Erika Szabolcsi: – A szívem szakad meg. Én június elején voltam Szegeden a családommal. Életemben először. Akkor még béke és nyugalom volt. Azóta követem a híreket. De amiket olvasok... elképesztő!
Monoki Julianna: – A menekülteket.

Tamás Bozsák Göbölyös: – A szép pengés kerítést.

Katona Imre: – Mindent! Gyönyörű a városunk, tele jobbnál jobb étteremmel, cukrászdával és sorolhatnám! Tele van Szeged programokkal, és a tömegközlekedésünk is csodaszép!

Papp Dénes: – Hol vannak a jobbnál jobb éttermek? Nagy bajban lennék, ha 3 tényleg jót kellene mondanom.

Judit Szakter: – Állomás, villamos, Tisza-part, dóm, belváros a sétálóutcákkal és parkokkal.

Zsuzsanna Márkus: – Én nem hagynám ki a zsinagógát, az alsóvárosi templomot, a Szent István teret, sőt elvinném az ismerősömet például Tarjánba, a Mars téri csarnokba. És legyünk őszinték, számos településen a turisták által előszeretettel látogatott városrészeket elhagyva „érdekes" környezetbe kerülhet az ember.

Katalin Demeter: – Én az eldugott mellékutcákat mutatnám meg, hogy lássák Szeged igazi arcát. Ha én megyek el bárhová az országba vagy azon kívül, akkor én a kirakat mögé is szeretek benézni, beszélgetni az igazi emberekkel, jó kis ismeretségeket lehet így kötni.

Erzsébet Csurgóné: – Legalább három óra kikapcsolódás a csodaszép vadasparkunk, különlegesen szép állatkákkal.

Soczó Kristóf: – Néhány kocsmát.

Juhász Ferenc: – A papucsos műhelyt!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új erdők a belvárosban

Szeged belvárosában megszaporodtak az olyan társasházi utcafrontok, ahol a házak tövénél új erdő sarjad – jelezte olvasónk. Tovább olvasom