Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Rózsadombi árak Szegeden

Csillagászati árat kérnek az újszegedi Gyimesi utcában annak a társasháznak a lakói, akik csak 30 millióért hajlandók kimenni lakásaikból. Mint ismeretes: a társasházat le kell bontani ahhoz, hogy négysávos út épülhessen az új bevásárlóközpontig, valamint a déli hídig.
Négyzetméterenként 350 ezer forintot is ajánlott a volt Heavytex-telek tulajdonosa, a budapesti Generál Kereskedelmi Kft. a bontásra ítélt Gyimesi utcai hatlakásos társasház tulajdonosainak. A 74 négyzetméteres otthonokért áprilisban még 21,3, később 24-25 millió forintot is megadott volna, csakhogy sikerüljön a megegyezés és a terveknek megfelelően tavasszal elkezdhesse az építkezést a beruházó, a Spar. A több mint negyvenéves ház idős tulajdonosai azonban megmakacsolták magukat, 30 milliót kérnek lakásonként.

Egy neve elhallgatását kérő szegedi értékbecslő és ingatlanszakértő szerint ellentmond a józan észnek a lakók követelése. Már a 21 millió körüli árajánlat is 300 ezer forintos négyzetméterárat feltételez. Jelenleg Újszeged Marostő városrészében a vadonatúj lakások négyzetmétere 220-240 ezer négyzetméter között mozog, 250 ezerért pedig már luxus kivitelezést lehet kapni. Egy, az ingatlanszakértő által nemrégiben értékesített szőregi kétszintes ötszobás, kétgarázsos magánházért 23 millió forintot kapott a tulajdonosa. Szerinte a lakók a „dupla vagy semmit" játsszák meg, és ezzel sokat kockáztatnak, mert lehet, hogy kisajátítás esetén a független értékbecslő a reális árat, az eddig megajánlott összegnek csak a felét állapítja meg. Ugyancsak ő mondta el, az EU-ban létezik az úgynevezett „ragaszkodási jog", ilyen esetben a reális négyzetméterárat még megfejelik 20 százalékkal. Ezt valójában meg is tette a befektetőcsoportnak a terepet előkészítő Generál.

Hogyan tovább?

A befektető azért vonta be az ügybe tavasszal a várost, hogy segítsen megegyezni a lakókkal. Eddig azonban nem sikerült. Kérdés, mi történik akkor, ha kitartanak a lakók. Lapunk úgy tudja, ez esetben az önkormányzat közérdekből kisajátítási eljárást kezdeményezhet. Ilyenkor a bíróság új forgalmi értékbecslést kér, vagyis valóban előfordulhat, hogy a jelenlegi ajánlatnak csak a felét állapítják meg. Ezt az árat a lakók megtámadhatják, így nehéz meghatározni, meddig húzódhat el az ügy. Ezért lenne jobb megegyezni.  
A Generál Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója, Fábián Attila is úgy fogalmazott: szinte rózsadombi árakat kérnek a Gyimesi utcaiak. A lakók vannak felháborodva, holott ők szörnyülködhetnének a horribilis összegeken. Olyan közutat építenek ráadásul, amelyet ugyan a beruházó finanszíroz, de átadása után városi tulajdonba kerül át. Az út nem a bevásárlóközpont miatt épül, hanem azért, mert ez vezet fel – a Temesvári körút meghosszabbításaként – a leendő déli hídra.

A lakók azt is sérelmezik, hogy az előttük elterülő kertért nem akarnak pénzt adni. A városházán Igaz Ágnes fejlesztési irodavezető elmondta, a kert a társasház osztatlan közös tulajdona, nincs hozzárendelve a lakásokhoz a kizárólagos kerthasználat. Mivel nem lehet „nevesíteni", az értékbecslő csak értéknövelő tényezőként tudta figyelembe venni. A földhivatali nyilvántartás szerint a telek nagysága a házzal, garázsokkal együtt mintegy 3 ezer négyzetméter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óhajok és csillaghullás

Ha garancia lenne arra, hogy a hullócsillag láttán elmormolt kívánság valóra válik, akkor az e hét… Tovább olvasom