Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Rozsdásodó gépet is rejthet a víz mélye

Tilos fürdeni abban a százötven megyei bányatóban és víztározó gödörben, ahol azt külön tábla nem engedi. Amikor baj van, és minden perc számít, ráadásul térkép sem jelöli a bányagödröket, hogyan tájékozódnak a mentőegységek? A rendőrség a helyismerettel rendelkező körzeti megbízottakra hagyatkozik, ők irányítanak.
Egy évvel ezelőtt Szatymaznál, idén májusban a forráskúti bányatóba fulladt bele egy férfi. Amikor baj van, és minden perc számít, ráadásul térkép sem jelöli a bányagödröket, hogyan tájékozódnak a mentőegységek? A rendőrség a helyismerettel rendelkező körzeti megbízottakra hagyatkozik, ők irányítanak. Ha a tűzoltók kapják először a vészjelzést, nekik a hobbihorgász munkatársaik segítenek.

Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség – amely kiadja a bányászathoz szükséges engedélyeket és elrendeli a szakszerű tereprendezést – sem készített pontos kimutatást vagy térképet ezekről a veszélyes vizekről. – A talajvíz állásától függ, hogy egyáltalán tó van-e, vagy csontszáraz a gödör. Mesterséges vízfelületből Csongrád megye területén megközelítőleg másfél száz lehet – tájékoztatott Kardos Sándor, a felügyelőség igazgatója. Amíg a bánya működik, addig a birtokos felelős az elkerítésért, de ha befejezték a munkát, semmiféle előírás nem kötelezi, hogy bekerítse vagy őriztesse, de géproncsok ott rozsdásodhatnak az alján.

Aki ilyen víztározó vagy bányató területére fürdeni megy, az saját felelősségére teszi, és szabálysértést követ el. Ahol ugyanis tábla külön nem jelzi, hogy lehet fürdeni, ott mindenütt tilos. Strandnak kialakított bányató csak egy van Szeged környékén, a sándorfalvi.

A zöldhatóság szinte kivétel nélkül minden megyei bányató működtetését átadta a helyi horgászegyesületeknek. Fürdeni továbbra sem szabad bennük, de legalább van gazdájuk, aki rendben tartja a vizet és a környezetét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Központi támogatás kórházaknak

Több mint 680 millió forintos támogatást nyertek a Csongrád megyei egészségügyi intézmények a… Tovább olvasom