Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 21°C | 32°C Még több cikk.

Ruha teszi-e a politikust?

A fideszes polgármesterjelölt szerint az öltöny tekintélyt ad viselőjének, de a piros árnyalatai távol állnak tőle. Szeged polgármesterének ezzel szemben az a véleménye, a színek önértéke fölülírja a politikai jelentésüket – ő narancssárga nyakkendőben is szívesen mutatkozik. Kiderült, a politikusok öltözködését szigorú női szemek felügyelik.
Amikor lazábbra veszik a megjelenést. Botka László és Oláh János sem veti meg a nyakkendő nélküli öltözködést. Fotók: Schmidt Andrea
Láttuk már Orbán Viktort garbóban nyilatkozni, Gyurcsány Ferencet pedig melegítőben futkosni. A legtöbbször mégis öltönyben, nyakkendőben jelennek meg a nyilvánosság előtt. Mi a Csongrád megyei politikusok öltözködési szokásaira voltunk kíváncsiak.

– Mivel szinte mindennap akad valami hivatalos programom, nem tehetem meg, hogy ne öltönyben és nyakkendőben menjek be a munkahelyemre. Pedig szeretnék, hiszen farmerben és pólóban sokkal jobban érzem magam – mesélte Botka László. A szegedi polgármester sajnálja, hogy lazább viseletet csak nagyritkán engedhet meg magának.

Elmondása szerint a ruhavásárlásban nem jeleskedik igazán. – Egyszer vettem nyakkendőt magamnak, de utóbb kiderült, a megvásárolt darab egyáltalán nem illett ahhoz az öltönyhöz, amihez választottam – beszélt arról, hogy a „partizánakció" után kizárólag a feleségével járhat öltönyt venni. A szakszerű segítségre szüksége is van, hiszen úgy véli, az emberek joggal várják el, hogy egy polgármester mindig elegánsan, az alkalomhoz megfelelően öltözködjön. – Egyetlen egyszer, még 1994-ben fordult elő, hogy a parlament első ülésére farmerben és ingben mentem be. Emiatt rengeteg kritikát kaptam – mesélt első és utolsó öltönymentes próbálkozásáról az Országházban. Hogy a ruházkodás terén mégis egyéniség maradjon, a színekkel játszik. – Bár inkább a sötét árnyalatok tetszenek, szívesen hordok narancssárga nyakkendőt is. A színek saját értéke fontosabb, mint a politikai szimbólumtartalmuk – adott magyarázatot, hogy a nagyobb ellenzéki párt „védjegyét" miért ölti előszeretettel magára.

– Úgy emlékszem, az úttörőnyakkendőt leszámítva soha nem volt piros árnyalatú ruhadarabom – idézte vissza diákéveit Oláh János. A Fidesz polgármesterjelöltjét szintén ritkán látni más ruhadarabban, mint öltönyben. – Azokban a körökben amikben megfordultam, elvárás volt ez a viselet – utalt a régiségkereskedésben és az üzleti életben eltöltött másfél évtizedre a politikus. Úgy véli, az öltönyben való megjelenés tekintélyt ad az embernek. Tizenöt darabos kollekciójából a megfelelőt reggel, napi programjának áttanulmányozása után választja ki. Vásárlásnál azonban kikéri „stylistja", azaz a felesége véleményét is. Ez történt például annál a világos, nagykockás öltönynél is, amit három hete, asszonyi jóváhagyás után vásárolt magának.


Menő hózentráger

Szirbik Imrét, elmondása szerint csak úgy ismerik Magyarországon, mint a hózentrágeres politikust. A szentesi polgármester úgy véli, ez már az imázsának része. Bevallotta, a lazább, sportosabb viseletet részesíti előnyben. – Persze ha az alkalom megkívánja, természetesen öltönyt öltök. Általában az édesanyám, a feleségem és a lányom mond véleményt az öltözékemről. Azt azonban már magamtól is tudom, hogy testalkatom miatt a világos színek előnytelenek. Ilyen ruhadarabokban nem is mutatkozom. Nógrádi Zoltán, ha tehetné, soha nem viselne öltönyt és nyakkendőt. Úgy gondolja, ebben a ruhadarabban kevésbé tud hatékony munkát végezni, mintha kedvenc viseletében – pulóver, kardigán, kibontott nyakú ing – dolgozik. A mórahalmi polgármester öltözékét napi programja határozza meg. – Öltönyt csak akkor veszek föl, ha hivatalos tárgyaláson, a parlamentben vagy protokolleseményen veszek részt. Ettől függetlenül szeretek választékosan öltözködni, bár vásárlásra ritkán jut időm. Legszívesebben abba a szegedi boltba járok, ahol már törzsvásárlóként tartanak számon. Ilyenkor ingből, nyakkendőből, nadrágból hónom alá vágok fél tucat variációt, hazaviszem. Ami a feleségem szerint is jól áll, azt megveszem, ami nem, azt visszavisszük az üzletbe. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választási ígéretek színesben és fekete-fehérben

Szeged a jövő városa! Polgármester A-tól Z-ig. Ébresztő, Szeged! E címekkel jelentettek meg… Tovább olvasom