Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Ságvári: történelmi csúcs

Történelemből húsz éve nem jutott ugyanabból a középiskolából egyszerre négy diák az országos középiskolai tanulmányi verseny döntőjébe. A szegedi Ságvári gimnázium tanulói megtörték a jeget. Mind a négy diákot Mészáros Tibor készítette fel.
A szegedi Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium csúcsot döntött a történelem országos középiskolai tanulmányi versenyek történetében. Az egyik legjobb magyar középiskola tanulói közül négyen szerepeltek a fináléban. Húsz éve ez nem fordult elő egyetlen középiskolában sem. Ráadásul hárman a 11/C humán orientációjú osztályban tanulnak. Ez is rekordnak számít, mint az is, hogy a négy diákot ugyanaz a tanár készítette fel. Mészáros Tibor, az iskola történelemtanára szerényen fogadja a gratulációt:

– Minden a gyerekek érdeme, ha ők nem akarnak versenyezni, és nem fektetnek hatalmas energiát a felkészülésbe, akkor nincs ez a siker. A tanár olyan, mint egy edző, irányt mutat és segít a felkészülésben – mondta a tanár úr, aki azt sem felejtette el megjegyezni, hogy a korábbi években kollégája, Farkas Zoltán tanítványai értek el kimagasló sikereket az OKTV-n.

Válogatott társaság

A Ságvári gimnázium humán orientációjú osztályában tanító tanárok minden szeptemberben a nyolcadikos diákoknak tizenhat hetes előkészítőt szerveznek történelemből. Ezalatt megismerik a leendő tanítványokat, a diákok pedig átfogóbb képet kapnak az iskoláról és az elvárásokról.

A történelem tanulmányi versenyen az idén is rengetegen indultak. Éppen ezért a 4500 diák közül az első harminc megkapta az emelt szintű százszázalékos érettséginek megfelelő pontszámot. A színvonalas mezőnyben Tornyai Gergő 13., Csernus-Lukács Szilveszter 15., Árpási András Dániel 20., Gál Andor pedig 21. lett. A tanulóknak ötször kellett számot adni tudásukról. Az első két fordulóban teszteket oldottak meg, majd esszét írtak. Elkészítettek egy pályamunkát, amit a döntőbe jutottaknak meg kellett védeniük, és még szóbelin is helyt kellett állniuk.

– Ezek a pályamunkák magasabb színvonalúak, mint az egyetemi szakdolgozatok – jelentette ki Mészáros Tibor. Hozzátette: diákjai történelemből egyetemi diplomát kaphatnának, mert annyira felkészültek. Egyelőre Gergőnek, Szilveszternek és Andornak meg kell elégednie azzal, hogy negyedikben nem kell történelemórára járni. Dániel viszont most fejezte be a negyediket. Műszaki pályára készül, történelemből csak „hobbiból" indult el az OKTV-n. A többiek közül Gál Andor már biztosan tudja, hogy jogásznak tanul, Tornyai Gergő és Csernus-Lukács Szilveszter még nem döntött. Annyit sejtenek, hogy a történelem kell majd a felvételihez.

– Hét éve van humánorientációs osztályunk, ahol nagyon tehetséges gyerekek tanulnak. Hat éve mindig volt döntősünk a tanulmányi versenyeken. Ebben az osztályban magas szinten foglalkozunk a művészetekkel, vannak kiváló zenészeink, sportolóink, többen csillogtatják színészi képességeiket is – mondta Mészáros Tibor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Központi támogatás kórházaknak

Több mint 680 millió forintos támogatást nyertek a Csongrád megyei egészségügyi intézmények a… Tovább olvasom