Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Saint-Tropez a gazdagok halászfaluja

A hatvanas évek elején alig hatezres, öbölben fekvő kisvárost akkor kapta szárnyára a világhír, amikor alig több mint negyven esztendeje Brigitte Bardot házat vásárolt itt, s a franciák bálványát más hírességek, filmcsillagok is követni kezdték. Így lett a csendes halászfaluból extravagáns üdülőhely.
Az egykori halászfalu nagyon kinőtte magát az utóbbi évtizedekben, egy ingatlan Saint-Tropez-ben a rendkívüli gazdagság szinonímája. Lakásvásárlás szempontjából a világ tíz legdrágább településének egyike.

Lütyő csendőrlaktanyája

Toulon felől személygépkocsival, kanyargós, meredek hegyi úton érkezünk, s ereszkedünk a völgybe. Pár kilométer megtétele után érjük el a települést. Szombat délelőtt a parkolás ha nem is kimondottan egyszerű, azért megoldható a belváros közelében.

Piacnap lévén a kirakodóvásárosok között bóklászunk pár percet, majd a legendás filmből megismert csendőrlaktanya felé vesszük az irányt. Stílszerűen egy rendőrt kérdezek, merre találjuk az épületet. A kikötő mellett mutatja az irányt, s pár percnyi gyaloglás után meg is találjuk a házat. Az 1964-ben készült első rész címe a Saint-Tropez-i csendőr volt, a főhőst, Ludovicius Lütyő őrmestert a felejthetetlen Louis de Funes alakította. Az épület előtt nincs turistahad, az ilyen helyeken általában megszokott japán turisták sincsenek, mindössze néhányan sétálnak erre.

A déli órákban tűz a nap, biztosan a strandokon vagy a kikötőben ütik el az időt a városba érkezők. A csendőrkaszárnya már jó ideje nem üzemel, a helyi rendfenntartók rég máshová költöztek. A főbejárati ajtón, a levélbedobón kukkolok be: ember itt jó ideje nem járhatott, pókháló a falakon, potyogó vakolat.

Árak

A legolcsóbb leves 7 euróba kerül, a saláta 8-ba, a főétel 12-től indul, ami nem kevés, de a parádés kilátás, a zöldeskék tenger látványa miatt tulajdonképpen nem is veri ki a biztosítékot A fagylalt első gombóca 2,5 eurónál indul, több mint hatszáz forint, de a továbbiak egyre olcsóbbak, a négygombócos 6 eurót kóstál.

Multimilliomosok ebédje


A kikötő felé vesszük az irányt, gyorsan el is érjük. A parton, a tőlünk két méterre ringatózó álomhajók között sétálgatunk. Néhány tengeri jármű tulajdonosa és vendégei ebédhez készülődnek. A propellernyakkendős pincér először a pezsgőt szervírozza, majd az előételt, később a főételt. Ezt a fajta életet nem ismerem, de a látottak kapcsán szertartásos jelleget érzékelek, hogy a parton hömpölygő nézelődő sokaság érezze: így is lehet élni. Nem zavarja a multimilliomosokat, hogy a dokkok mellett sétálgatók előszeretettel fényképezik a hajóikat, s őket is.

A fürdőhelyek királynőjének nevezik a Maures-hegység keleti felén, a St.-Tropez-i öböl déli oldalán található kisvárost. Talán nem véletlenül. Az északi részen Sainte-Maxime helyezkedik el. Az sem csúnya, de látvány és ismertség tekintetében meg sem közelíti a másik városkát. Az üzletek rendkívül elegánsak, s nem túl olcsók. Persze nem is lehetnek filléres boltok, bálabutikok, ahol a filmvilág sztárjai vásárolnak. Márpedig a hírek szerint itt költi el pénzét a két és fél évtizede a Házibuli című filmben feltűnt Sophie Marceau és a tíz évvel ezelőtt a Leon, a profi című alkotással méltán világhírnevet szerzett Jean Reno is.

A szövetségesek partraszállása

A helyi hotelek szezonban májustól októberig telt házzal üzemelnek. Ha sikerülne is szobát kivenni, tapasztalt utazók ajánlják, célszerű közeli településen szobát foglalni. Az árak barátibbak, s bár St.-Tropez valóban mesebeli, félnapos kirándulás alatt „kiolvasható". A jelenben érkező világfiak közül csak kevesen tudják, hogy a második világháborúban komoly szerepet töltött be a városka, 1944. augusztus 15-én többek között itt kezdődött a szövetségesek partraszállása. A leghíresebb épület, egy korábbi kápolna a quai Gabriel-Péri nevű utcácskában lelhető fel, a Modern Művészetek Múzeumát is itt találjuk. A legtöbb alkotás Paul Signactól származik, a művész a múlt század végén fedezte fel St.-Torpez-t, a legnevesebb festmény Henri Matisse Cigánylánya. A partszakasz ódon házai között bandukolva mai, modern művészek alkotásait is megfigyelhetjük.

Horog László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Májustól szeptemberig – öt hónap a befőzési időszak

A befőzés kemény munkát és szakértelmet is igényel, mégis sok háziasszony órákat áldoz a… Tovább olvasom