Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Saját fejlesztésű antibakteriális kelmét gyárt a Szefo

Szeged - Az ezüst mikrobaölő hatását kihasználó, Nanosilver technológiával gyárt antibakteriális kelméket és felsőruházati termékeket a kötöttárut előállító Szefo Zrt.; az eljárást a cég és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) munkatársai dolgozták ki – jelentette be Kiss Sándor elnök-vezérigazgató csütörtökön Szegeden sajtótájékoztatón.
A több mint egyéves kutatás-fejlesztési munkával kidolgozott módszert a cég fő exportmegrendelője, az olasz Dama S.p.A számára bérmunkában gyártott, extra prémium minőségű felsőruházati termékek előállítása során használja – mondta az állami tulajdonú, döntően megváltozott munkaképességű alkalmazottakat foglalkoztató cég vezetője.

Hozzátette: az eljárás nemzetközi szabadalmaztatása elindult, a technológia 2009. december 16-a óta 128 országban védelmet élvez.

Kiricsi Imre, az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémia tanszékének vezetője elmondta, a kidolgozott módszer nem változtatja meg a kelmekészítés eljárását, a nanométeres méretű ezüstszemcsék a szövet felületén alakulnak ki, s a mosás, szárítás, vasalás után is ott maradnak, s kifejtik baktérium- és gombaölő hatásukat.

Az antibakteriális szövet előállításához a kelmekészítés folyamatába nem kellett új berendezést beiktatni, a szükséges adalékanyagokat a vízhez adják hozzá - közölte a professzor.

A SZEFO Zrt. és az egyetem szakemberei folytatják a kutatási munkát, mivel jelenleg a nagyobb értékű kelmék gyártásának technológiáját dolgozták ki, a további fejlesztések célja a kisebb értékű, de nagyobb mennyiségű szövet kezelésénél alkalmaztató módszer kifejlesztése - tudatta a szakember.

A sajtótájékoztatón kiosztott összefoglaló szerint az 1953-ban alapított, 100 százalékos állami tulajdonú Szefo Zrt. 750 alkalmazottat foglalkoztat, s a dolgozók 80 százaléka megváltozott munkaképességű. A cég 2009-es bevétele az előzetes adatok alapján 1,62 milliárd forint volt, az idei terv 1,37 milliárd forint. A vállalkozás megváltozott munkaképességű dolgozók után kapott költségvetési támogatása tavaly 619 millió forint volt, 2010-ben várhatóan félmilliárd forint körül alakul. A SZEFO Zrt. 2009-ben 83 millió forintos eredményt ért el, s az idén ennek növelését tervezik.

A cég fő tevékenysége a divatkötöttáruk gyártása - fő piaci partnere az olasz Dama S.p.A -, de bérmunkában készít áramelosztó-szabályozó berendezéseket a Legrand-csoport számára is.

Olvasóink írták

 • 10. szomorúvalóság 2010. május 06. 14:55
  „sziasztok
  mindez nagyon szépen hangzik de lenne pár szavam ehhez......

  1. a varrónők nem keresnek csak alig valamivel többet mint a létminimum, hiába a nagy megrendelés.
  2. napi szinten megy a terrorizálás, olyan szinten hogy tegnap agyvérzést kapott és meghalt a gépe mellett az egyik varrónő.
  3. mindenhol azt hangoztatja hogy milyen nagy az éves nyeresége a cégnek....ellenben a dolgozóit az elküldéssel fenyegeti ha nem teljesítik megfeszített, napi 10-12 órai és szombati munkával a tervet (amit persze szépen elterveznek, de fizikai képtelenség ennyit dolgozni)
  4. szerinte ki vannak szolgálva a dolgozói, mégis példálózik az ázsiai gyermekmunkával, hogy ők milyen bérért dolgoznak.

  összegzés...szégyen hogy egy európai országban ilyen megtörténhet, hogy a sokadik bőrt lenyúzva az állam engedi hogy kiskirályként irányítson valaki egy nagyrészt állami tulajdonban lévő céget,...hogy engedi azt, hogy a létminimumért küzdő dolgozóknak csak a szájukat befogva fizikai teljesítőképességük feletti tempót diktálva kell teljesíteniük és ha nem így tesznek, ha nem akarnak éhen halni vállalják a retorziókat...és legfőképp...engedi hogy a munkást a munkagépe mellől vigye el a halottaskocsi a fenyegetettség által

  a szefo zrt vezetősége pedig szégyellheti magát hogy ilyen helyzeteket teremtenek nap nap után,

  csak azt nem tudom, ki fogja elkészíteni ezeket a nano-pulóvereket ha a dolgozók elmennek vagy kiesnek a gépeik mellől?

  köszönöm hogy elolvasta valaki a hozzászólást.

  szomorú valóság.”
 • 9. csiperke73 2010. február 14. 11:11
  „TARTÓS HASZNÁLATA BŐRRÁKOT OKOZ !!!”
 • 8. öregvegyész 2010. február 14. 10:35
  „Ha jól értem a cikkből itt csak a szabadalom benyujtásánál tartanak még, Ilyenkor jó hosszu idő eltelik a szabadalom vizsgálatával és ezt követi a megadási , elfogadási procedura. Ez lehet két év is. Utána kezdődik a gyártás, meg utána kell még forgalombahozatali engedély is. Tehát még nem érik a cseresznye.
  Amit pedig az egyik hozzászoló a vizzel kapcsolatosan emleget: a szabadalomban leirt körülmények amelyeket nyilván még nem hoznak nyilvánosságra, mert nem megadott szabadalomról van szó, valószinüleg vizes ezüst só oldatból alakitják ki az ezüst kolloidot és ebbe meritik a szálat. Hogy aztán ez mennyire stabil lesz az a szál anyagától meg a kialakitás módjától is függ. Nyilván azt is meg kellett vizsgálniuk ez használati körülmények között mennyire stabil, mert ha dözsölödés hatására ezek leesnek akkor komoly baj van”
 • 7. öregvegyész 2010. február 14. 10:17
  „Szerintem már régen lehet pl ezüst szálas zoknikat kapni. Nagyjából mindegy hogy az ezüst milyen alakban van jelen a szövetben. Ugyanakkor az ezüst allergia is egy jól ismert fogalom.Ezért gondokat látok a forgalomba helyezésével kapcsolatosan. De sok sikert kivánok!”
 • 6. bevásárlókocsi 2010. február 13. 02:55
  „frakk:
  a cikkben az van, hogy a vízhez adják. Akkor miként kerülne ez a tüdődbe gyártáskor? Vagy te a vízből veszed ki a zoxigént?”
 • 5. Elvira 2010. február 12. 18:19
  „EZ AZTÁN A NAGY HÍR, VÁSÁRHELYEN MÁR RÉGEBB ÓTA GYÁRTANAK A TECHNOLÓGIÁVAL KÖTÖTT KELMÉT!”
 • 4. CID 2010. február 12. 13:15
  „Arra azért kíváncsi lennék, mennyibe fog kerülni egy ilyen hyper-szuper pulcsi ? Már a most ott gyártott Paul & Shark pulcsik is szinte többe kerülnek, mint az ott dolgozó, csökkent munkaképességüek havi bére.”
 • 3. frakk 2010. február 12. 08:08
  „No igen , megint nagyobb a hír, mint a tényleges jelentősége. Ezt az egész hókuszpókusz dolgot Németországban betiltották. A nanotechnológia jelentősége a mikroméreteket jelenti. Ezen parányi részecskék tüdőbe kerülése, felettébb káros, és sok betegséget eredményezhet a gyártáskor is, használat során is. Kicsit fejlettebb Német szabályok nem engedélyezik. itt dicshimnuszok lengenek erről a badarságról.”
 • 2. Pinaman 2010. február 12. 00:56
  „ja meg aloeveras bajuszkotot, ugyan ne hujitsek mar tovabb a nepet”
 • 1. E! 2010. február 11. 18:25
  „Több ilyet! Gratulálok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

11 határsértőt fogtak pár óra alatt Röszkénél

Röszke - Tizenegy határsértőt fogtak el a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség járőrei mindössze… Tovább olvasom