Délmagyar logó

2019. 03. 23. szombat - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Saját kullancsunkat borítékban küldhetjük el a vizsgálatra

Borítékba tehetjük és beküldhetjük vizsgálatra a kullancsunkat, így két héten belül megtudjuk, hogy fertőzött volt vagy sem. Magyarországon egyre több olyan terület van, ahol a kullancsok valamilyen betegséget terjesztenek. Kirándulás előtt gyógyszertárakban válthatjuk ki a szükséges szérumot a védőoltáshoz, illetve kullancskiszedő kanálat is vásárolhatunk.
A kullancsot fiolában lehet elküldeni vizsgálatra. Fotó: Schmidt Andrea
Ezekben a napokban kelnek ki azok a kullancslárvák, amelyek fél milliméternél is kisebb méretük miatt szinte észrevehetetlenek, ezért rendkívül veszélyesek. A mezőgazdasági területeken kívül mindenhol előfordulnak. – Elég ha bokros, bozótos területen sétálunk, vagy olyan helyen, ahol sűrű az aljnövényzet. Ilyen lehet Szegeden a Stefánia sétány, vagy a liget – mondta Tombácz Zsuzsanna, az Csongrád megyei ÁNTSZ főorvosa.

Elsősorban a kora reggeli és a késő délutáni órákban aktívak. Ilyenkor júliusban különösen fontos a védekezés. Tavaly óta a bőrünkből kiemelt kullancsot borítékban is elküldhetjük vizsgálatra a kullancsszövetségnek.

– Így a Lyme-kór négyféle bacilusa kevesebb mint két hét alatt kimutatható, vagyis gyorsan, célirányosan kezelhető a fertőzött beteg. Ez azért fontos, mert a Lyme-kór lappangási ideje akár több év is lehet – mondta Kapiller Zoltán az egyesület elnöke.

Ellenszer

Kirándulás előtt gyógyszertárakban válthatjuk ki a szükséges szérumot a védőoltáshoz, felnőttnek ezernégyszázötven, gyereknek pedig ezerszáznegyven forintba kerül. A kullancskiszedő kanál nyolcszázharminckilenc, a csipesz pedig ezerháromszázhuszonkilenc forint.

Az országban egyedül ők végeznek ilyen vizsgálatot. A dolgunk mindössze annyi, hogy a csípés után egy fiolába helyezzük a kullancsot és elküldjük a budapesti laborba. Tavaly ez a vizsgálat ingyenes volt, idén viszont már négyezer forintot kell érte fizetni. Kapiller Zoltántól tudjuk, hogy az előző évben beküldött kullancsokból minden ötödik fertőzött volt.

Eddig több mint tízezer fiolát küldtek ki a patikákba. Szegeden huszonöt gyógyszertárban érdeklődtünk, tizennégyben jelenleg nincs, tizenegyben van. A huszonöt patikából mindössze hat olyan volt, ahol azt mondták, hogy van rá igény. A gyógyszerészek szerint az emberek inkább a védőoltást választják, pedig az csak az agyvelőgyulladás ellen véd, a Lyme-kór ellen nem. Kedvező adat viszont, hogy Csongrád megyében utoljára tizenöt évvel ezelőtt regisztráltak kullancscsípés okozta agyvelőgyulladást.

Gy. N.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balogh László a Magyar Televízió kuratóriumi elnökségében

A Magyar Televízió tízfős kuratóriumi elnökségének tagja lett Balogh László, akit a… Tovább olvasom