Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Saját pénzükről vitáznak a képviselők

Szeged - Valamennyi országgyűlési képviselő szeptemberi tiszteletdíja és költségtérítése látható csütörtök óta a parlament honlapján. A jövőben havonta frissítik az adatokat. A tizennégy Csongrád megyei képviselő zsebében turkáltunk.

A honatyák tiszteletdíja bruttó összeg, ez után adót fizetnek. Nettó viszont a költségtérítési átalány (azaz kilométerpénz) és a szállásköltség. Utóbbi kettő közül talán a kilométerpénz az érdekesebb, mert azok a képviselők, akik egyben polgármesterek, gyakran önkormányzati szolgálati autóval járnak. De kezdjük egy ellenpéldával: nincs szolgálati kocsija például Bedő Tamásnak, Csongrád polgármesterének, ezért ő saját gépkocsival hajt hetente legalább kétszer Budapestre. Szerinte a havi 287 ezer 40 forint, amit erre fölvehet, fedezi a kocsikázás költségeit. Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere viszont azt mondta: ennél ő nagyobb összeget költ utazásra. Neki egyébként van szolgálati autója, melynek magáncélú használata után fizet. A szentesi hivatal gépkocsiparkjának egyik kocsiját általában Szirbik Imre polgármester használja, de ha nincs nála, más is elviheti.

Lázas munka a parlamentben. Napirenden a Fekete özvegy című kártyajáték. Fotó: MTI

Lázár János Hódmezővásárhely első embere közölte: a képviselő-testület rendelete alapján korlátlan gépkocsihasználat illeti meg. Ennek ellenére nincs kimondott szolgálati autója, az egyik önkormányzati kocsit használja.

 – Amikor októberben elkaptak gyorshajtásért, saját járművel voltam – hangsúlyozta.

Szili és Áder pénze

Szili Katalin házelnök bruttó fizetése a parlamenti honlap szerint szeptemberben 1 millió 435 ezer 200 forint volt, költségtérítése 287 ezer 40 forint, mert választókörzete Pécsen van. Áder János, a parlament fideszes alelnöke bruttó 618 ezer 240 forint tiszteletdíjat kapott. Ő is 287 ezer 40 forint költségtérítést vehet fel, mivel választókerületének központja, Csorna több mint 200 kilométerre van Budapesttől, és szálláspénzre is jogosult, mivel a fővárosban nincs lakása.

A parlamenti honlap szerint Ujhelyi István az egyetlen a tizennégy Csongrád megyei honatya közül, aki sem kilométerpénzt, sem szállásköltség-térítést nem vesz föl – kivétel persze abból a szempontból is, hogy ő az egyetlen a megyei honatyák közül, aki államtitkári fizetést kap. Kilométerpénzre igen, de szállásköltségre nem tart igényt Sándor Klára. A többi tizenkettő felveszi ezt is, azt is. A szálláspénz havonta 110 ezer 400 forint, a költségtérítési átalány pedig a következőképpen alakul: akiknek választókörzete Budapesttől 150-200 kilométerre fekszik, annak 287 ezer 40 forint jár, aki ennél messzebb lakik – egyedül Buzás Péter, makói polgármester –, annak 320 ezer 160.   A képviselők javadalmazásáról szóló szocialista törvényjavaslat változtatna a mostani helyzeten, a szállást és a külföldi kiküldetést kivéve megszűnne a költségtérítés. Az MSZP olvasatában ez bruttósítás, a Fidesz szemében viszont a képviselői fizetések emelését jelenti.

– A politikai élet szereplői most ártanak a legtöbbet maguknak. Végigültem a parlamenti vitát, és rosszul éreztem magam – mondta a javaslattal kapcsolatban Nógrádi Zoltán. Szerinte a politikai elit maradék bizalmi tőkéjét is felemészti, ha a nehéz helyzetben lévő ország vezetői a fizetésük emeléséről tárgyalnak.


– Nettóban ugyanakkora vagy kisebb összeget jelentene, de elismerem, hogy rossz a javaslat akusztikája – mondta Géczi József Alajos szocialista országgyűlési képviselő, a mentelmi bizottság elnöke. A szegedi politikus éppen ezért úgy érzi, nem lesz meg az elfogadáshoz szükséges kétharmados többség. Hozzátette: az elmúlt években senki nem mert hozzányúlni a képviselők fizetéséhez, mert „vagy a nép volt szegény, vagy a képviselők, vagy mindkettő." Hangsúlyozta azt is: jó lenne, ha a magyar parlamentarizmus tisztelete helyreállna, mert jelenleg „heveny utálat" övezi a politikát és a politikusokat.

Olvasóink írták

 • 16. Mese 2007. november 12. 12:39
  „Egyem a kis zuzájukat! Nehogy nekem éhen haljanak a kis galambocskáim,inkább felajánlom a minimálom(levonásokkal) :D Hogy-hogy CSAK ennyit kapnak? Én is vitáznék a helyükben! XD”
 • 15. maci52 2007. november 11. 15:31
  „Régen a Szultán annak a kisfőnöknek akivel nem volt megelégedve elküldte a" Selyem zsinórt".Az illető tudta mit kell vele kezdeni.Alkalmazni kellenne itt is ezt a módszert,mert ez abba ez időbe bevált..”
 • 14. babeli 2007. november 10. 20:52
  „A parlamentnek, csak a minimálbér megállapításában kellene, hogy döntési joga legyen, esetleg, mert a minimálbért GDP-hez, vagy inkább az inflációhoz kellene kötni, egy szorzóval. A képviselőkre vonatkozó jövedelmeket, egy szorzóval (5 szörös, 7 szeres, x szeres) a minimálbérhez kötni népszavazással, amiről 99 évig ne lehessen újjabb népszavazást tartani.
  Milyen alapon szavaznak a saját fizetésükről?
  Ők miért állhatnak a törvények (úgyanúgy számoljanak el a költségekkel, mint a választópolgár, és adózzanak!)felett? A legfőbb törvényhozó a választópolgár!, vagy nem?”
 • 13. szvse19 2007. november 10. 10:20
  „Nem bizony, kapja az államtitkári fizetését is, mint az kiderül a cikkből...
  jelenleg a miunkábajárás költségeinek 80 %-át a munkáltató fizeti.
  valóban, a polgármestereknek NYILVÁNOSAN nyilatkozni kellene, hogy városi autót használnak-e, ha igen ugrott a kilométerpénz”
 • 12. attila 2007. november 10. 10:01
  „Nem hiszem, hogy Újhelyi Isdtván úr 220 800 bruttóból él.”
 • 11. nyugdíjas 2007. november 10. 08:17
  „Új kormányzati-negyed, 4-es metró, tűzijáték, jégkorcsolya-pálya, ünneplések (de kinek, minek és mit is ünneplelünk, kinek van ünnepelni veló kedve?), Audi, Mercedes, Volvó, Bmw.......jó fizetés, költségtérítés, szállás költségtérítés, 410,- forintért ´ebéd´ (gondolom zóna-adag).....Tudnak élni a fenébe is...Ők ünnepelnek úgy látszik van miből, telik az adóforintokból...”
 • 10. nyugdíjas 2007. november 10. 08:06
  „Talán a munkahelyüktől távol lakó ´rabszolga´ munkavállalók részére is illendő volna lakhatási vagy útiköltség térítést adni, ezen az alapon...”
 • 9. szvse19 2007. november 09. 23:04
  „segítsek összepakolni?????”
 • 8. radenko 2007. november 09. 20:09
  „Nem lípót mezőt kellet volna bezárni , hanem ezeket a csaló képviselőket, szégyen és gyalázat mit meg mernek csinálni.”
 • 7. radenko 2007. november 09. 20:01
  „Ha a képviselőknek szabad költségtéritést úgy felvenni, hogy nem adóznak ez nem más mint adócsalás.Akkor nekünk állampolgároknak is jogunk van nem fizetni személyi jövedelem adót, vegy egyáltalán közadót.”
 • 6. maci52 2007. november 09. 19:37
  „Szegények,de sajnálom őket,csak egy centivel nyúljon meg a nyakuk.Ujhelyi meg Sándor nyilván azért nem kap mert már összeloptak egy lakást Pesten.Ezt az országot el kell hagyni,mivel ezek a semmirekellők szétlopták,ezért nincs jövő képe az embereknek.”
 • 5. szvse19 2007. november 09. 19:01
  „Az ország vezetőitől talán nem kéne sajnálni a fizetést...
  S bár a lakhatási támogatás nettó összeg, az azért nem olyan jelentős pesti viszonylatban...”
 • 4. sevenof9 2007. november 09. 17:54
  „szivesen vennem,ha az internet koraban lehetne videokonferenciakat szervezni. Olcsobb lenne. Tudjak a T Urak,hogy letezik egy webex nevu szolgaltatascsomag? A skype is kepes konferenciahivasokat lebonyolitani. Tessenek atterni a 21. szazadba!

  Aki pedig nem ott lakik,ahol dolgozik,az koltozzon Bp-re. Ugyis leszarjak a valasztokat,kar ezzel jatszadozni.”
 • 3. S.Grandpierre Cecília 2007. november 09. 17:26
  „Szerintem ez is a sokkolásnak egy formája. Azt is fel kellene tenni az internetre, hogy mennyi pénzből élnek az emberek, és mennyi az olyan nyugdijasok, rokkantak jövedelme, amelyből még gyógyszerre sem futja. Nem beszélve a gyerekes családokról. Nevetséges összegekről beszélhetünk: harmincezer, ötvenezer havonta. Na ebből éljenek meg a T. urak és hölgyek. És utazgassanak ahova akarnak, szálljanak meg ahol akarnak csak ne úgy, hogy a népet ennyire sanyargassák! Mi lenne, mivelhogy messzeföldön még nem híresek eme "tudományukról" elutaznának oda és ott szállnának meg örökre. Na ezt írják meg a Délmagyar hasábjain! Tisztelettel”
 • 2. gabo 2007. november 09. 13:57
  „Nem az útvonallal van gond, hanem korszerűtlen régi autókkal járnak és sokat fogyaszt :) ideje lenne venni új autókat is! Természetesen a kórházak és óvodák, bölcsik, iskolák fejlesztése helyett...az nem fontos!”
 • 1. szvse19 2007. november 09. 13:07
  „Nógrádi úr milyen útvonalon közlekedik?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendező játszott a Learben

Szeged - Jakab Tamás betegsége miatt a rendező, Zsótér Sándor „ugrott be" Gloster szerepére a… Tovább olvasom