Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Saját zsebre gyűjtenek a Kárászon

Fotóriporterünket is megfenyegették azok az adománygyűjtők, akik Szegeden a Kárász utcán garázdálkodnak. Az alapítványok jótevőiként fellépők vélhetően hamis meghatalmazó papírokat lobogtatnak, és agresszíven saját zsebre gyűjtenek.
A Menhely Alapítvány elhatárolódik a szervezet nevében, a Kárász utcán adományt gyűjtőktől. DM/DV fotó
Megfenyegette fotósunkat egy férfi, aki adományt gyűjtött egy állítólagos alapítványnak Szegeden, a Kárász utcán. Az utóbbi hetekben többekkel előfordult a sétálóutcán, hogy valamilyen ürüggyel agresszíven próbáltak tőlük pénzt szerezni. Az egyik belvárosi üzletben elmondták, hogy a pénzgyűjtők a vásárlóikat még az üzletbe is bekísérik, illetve már az ajtóban megrohamozzák.

– Szégyenteljes, ami a környéken történik, elriasztják a vevőinket! – mondta indulatosan az eladó, aki azért kérte neve elhallgatását, mert félt, ha kiderül, akkor szétverik az üzletét.

Aki a Kárász utcán sétál, tapasztalhatja, mi történik. A gyanútlan sétáló elé állnak, szinte érthetetlenül elhadarják a nonprofit szervezet nevét. Esetünkben a Menhely Alapítványt említette egy férfi, akinek kitűzőjén Nagy István név állt és egy szám. Képeslapot árult és a szervezet által kiadott Fedél nélkül című újságot. Miután udvariasan megköszöntük ajánlatát, és nem fizettünk, megfogta a kezünket, és egy hatósági felhatalmazó levelet is mutatott olvashatatlan pecséttel. Mivel ez sem hatott meg, felháborodottan azt mondta: – Menj te a fenébe!

Az önkormányzat jegyzője, Mózes Ervin és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Tuczakov Szilvána is kijelentette: semmiféle felhatalmazást vagy engedélyt nem adnak az alapítványok nevében adományt kérő személyeknek.

Fokozott ellenőrzés

Felháborítónak tartja az agresszív kéregetést Szondi Ildikó, a terület önkormányzati képviselője, aki a rendőrségnek már jelezte a lakók sérelmeit. Ígéretet kapott, hogy a nyáron fokozzák a járőrözést és sűrűbben igazoltatják a gyanús embereket. Magyari Béla, a Csongrád Megyei Polgárőr-szervezetek Szövetsége elnöke és Kovácsné Vadászi Erika, a városőrség vezetője is intenzívebb megfigyeléseket ígért, de igazoltatási joguk nincs.

 
– Amikor nem vettem meg a képeslapját, elküldött a jó édesanyámba, és majdnem megütött – mesélte a naponta a Kárász utcán sétáló J. S., aki kileste, hogy a beszedett pénzt a kéregetők egy utcával arrébb leadják. Állítólag hullámokban már másfél éve tart, és főként a turistaszezonban fokozódik a járókelők példátlan zaklatása. Az említett férfi azt is megfigyelte, hogy a kéregetők egy év alatt megtollasodtak, szuper autóval járnak, és az öltözködésük megváltozott.

A történetet elmeséltük a budapesti székhelyű Menhely Alapítvány szóvivőjének, Gurály Zoltánnak, aki azonnal elhatárolódott az esettől, és kijelentette: Szegeden nincs a Fedél nélkül című újságnak terjesztője, és egyébként sem szoktak megbízást adni senkinek utcai gyűjtésre. Az adományokat más formában fogadják.

A Nemzeti Civil Alapprogram dél-alföldi regionális kollégium elnöke, Bakai Csaba a minap szintén belebotlott adománygyűjtőkbe. Biztos benne, hogy szélhámosokkal találkozott, és saját zsebre dolgoztak. – Olyan megbízólevelet lobogtattak, amelyet egyik szervezet sem adhatott ki. Ezek az emberek lejáratják a komolyan működő alapítványokat. Arra kérek mindenkit, az ilyen kéregetőknek senki ne adjon semmit – mondta az elnök, aki hozzátette: évente félmilliárd forintot osztanak szét a civil szférában, és megvan a módja – újság, televízió, rádió –, hogy az alapítványok és az egyesületek a jó célokra a gyűjtéseket propagálják. A nonprofit.hu weblapon először érdemes tájékozódni a civil szervezetekről, hiszen csak ezután lehet nyugodt szívvel adományozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egykori szegedi forradalmárokat kaptak lencsevégre

Ötvenhatos szegedi forradalmárokat fényképeztek tegnap a megyeházán. A képekből októberben nyílik… Tovább olvasom