Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Sajt Kistelekről Jemenbe

Kistelek - A kisteleki sajtgyár már nemcsak tíz arab országba, de Németországba is exportálja specialitását, a krémfehéret. A kisváros sajtfesztiválján a tökről és a struccról is tanultunk valamit.
– Itt minden kézzel készült. Tegnap húsz órát dolgoztam – mutatott a paprikás, snidlinges, póréhagymás, újhagymás kecskesajtokra az egyik termelő a kisteleki sajt- és gasztronómiai fesztiválon szombaton. Az asszony és férje három kecskével kezdte, most száznál tartanak, hetven ad tejet. A kecsketejbotrány nem tántorította el a vevőket, a kullancs ellen az állatok nyakára cseppentett ellenszerrel védekeznek.

Tehéntejes krémfehér, krémfehér juhtejből – olvastuk a Kisteleki M+M Sajtgyártó Kft. árlistáját. A krémfehér sajt tíz arab országba, például Jemenbe és Szaúd-Arábiába is eljut.

Ne kapjon sokkot a sajt

A kecskesajt körülbelül két óra alatt készül el: felhevítik, majd 37 fokosra hűtik a tejet, beoltják, és következik a hárfázás – óvatosan, nehogy sokkot kapjon, és gumiszerűvé váljon a sajt. A lyukak mérete „állítható" – a préseléstől függ.

– Nyitottunk a német piac felé is – tájékoztatott Ménesi Tamás, a kft. képviselője. Jelenleg 1200 német áruházban lehet kapni a kisteleki specialitást, de az ő sajtjuk ízesíti az egyik ismert, péksüteményeket gyártó cég pogácsáját is. Készítenek továbbá mozzarellát, amit többek között Macedóniában, Boszniában értékesítenek.

– Ennek ellenére a belföldi piac a legjelentősebb, aztán az arab országok következnek – magyarázta Ménesi Tamás.

– A strucc nem viszi túlzásba, évente 25-30 tojást tojik – ezt már a bócsai Négyesi Erikától hallottuk, ahogy azt a sokszor emlegetett tételt is, mely szerint a madár a feje búbjától a lába ujjáig felhasználható – amikor már magának a struccnak nincs szüksége az alkatrészeire. Erika Kisteleken többek között tojás lámpaernyővel és struccbőr miniszoknyával igazolta a tételt. Utóbbi 98 ezer forintba került, igaz, ebben a bőröv is benne volt.

– A struccé az egyetlen bőr, amely tőzsdén van. A belőle készült csizma 250 ezerbe, míg egy kígyóbőr csizma 180 ezer forintba kerül. Egy luxusautó nem igazi struccbőr nélkül. Mi pedig sokszor marhabőráron vagyunk kénytelenek értékesíteni – állítja a tenyésztő, aki ha nem maga dolgoztatja föl, olaszoknak adja el a bőrt.

A sajtok és a strucc után édességre vágytunk, mézeskalácsszívet találtunk. A készítők haladtak a korral, a tükrös szívekre nemcsak „édesanyámnak" és hasonlókat írtak, hanem ezt is: „te vagy a legjobb pasi". Ehelyett inkább Palotás Ferencné túrós lepényéből kértünk – hajnali kettőkor kelt, hogy megsüsse. Tőle hallottuk azt az információt is – hátha valakinek jól jön –, hogy nem tesz jót a kemencének, ha tököt sütnek benne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénteken nyitott a szegedi korcsolyapálya

Szeged - Sok diák lógott az iskolából, csak azért, hogy az elsők között korcsolyázhasson a szegedi… Tovább olvasom