Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Sajtból van a bolt

A borral mosott rúzsos sajt színe: akár a naplemente. Vagy inkább a napkelte? Ez ugyan francia különlegesség, de a szegedi Holland Sajtházban főleg holland sajtokat talál az ember. A magyar ízlésvilágnak még mindig leginkább a trappista felel meg, de az elit körökben a francia sajtokat is kedvelik.
– Tessék mondani, mi itt a legkülönlegesebb sajt? – kérdezi egy vevő, Nagy Izabella, aki olyan sajttálat akar hétvégére előállítani, amilyet még nem látott a világ.

– A calvadosos camembert. Calvadosszal itatják át a zsemlemorzsát, bevonják vele a sajtot. Vagy itt a borral mosott rúzsos sajt... Francia különlegesség, a rúzshoz annyi a köze, hogy rózsaszín a külseje. Egyébként a sajtok illatos és aromás vonulatához tartozik. Vagy itt a dióval töltött krémsajt: olyan diót használnak föl hozzá, melynek hártyája még egészen fiatal. Belekeverik a natúr sajttésztába, csíkokban visszatöltik, s a háromszögletű sajtszeletek úgy néznek ki, mint a háromszögletű tortaszeletek. Ugyanez megvan lazacosban is – sorolja a példákat az üzletvezető. Kolléganője közben kiszolgálja a gyülekező vevőket, mindenki nagyokat nyel. Fogadjunk, aki tíz dekát akart vinni, bármilyen sajtból, minimum húszat vitt!

Orsolya – épp most települ át szüleivel együtt Újvidékről – a sajtimádók felekezetéhez tartozik, családostul. Sajt nélkül náluk nincs étel – olyan étel legalábbis, amihez sajtot nem lehet rakni, egészen bizonyosan nincs. Nézeget Orsi, mint egy sajtmúzeumban, végül paprikás brie-t vesz. – Nálunk, a Vajdaságban sok a házi füstölt sajt. Az is nagyon finom, de ennyi különlegességet még nem láttam...

Borok és sajtok

Borok és sajtok – édestestvérek. A száraz vörösborokhoz az idősebb, kiért sajtokat ajánlja a szakember, de jók hozzá a fűszeresek is. A rosék mellé a füstölt sajtok javallottak, illetve a fiatalabbak. A fehérborokhoz a fehérpenészes sajtok illenek – az édesebb fehér borok kivételével, mert azokhoz a kékpenészesek. A fehérpenészeshez pezsgő is dukál.

Mit mondjunk: mi sem. Fahamuval töltött sajtot egészen bizonyosan nem. – Úgy készül, hogy a reggeli fejésű tejet beoltják, mikor alvadni kezd a teteje, rá fahamut szitálnak, este pedig rákerül az esti fejésű tej. A két réteg – köztük a hamucsík – nem keveredik. Nagyon lágy ez a sajt; mintha elolvadna a szájban – halljuk a sajtház vezetőjétől.

Persze, az itteni sajtok nagy többségét a holland sajtok teszik ki. Malomkerék méretű – a kerék persze holland szélmalomkerék – sárga, tömör gurigák. Tengert lehetne velük rekeszteni, és ami a legkülönösebb: ahogy elgondolkozva majszolja az ember, a szájpadláson megjelenik az óceán. Igen, a holland sajtok egészen mások, mint az alpesiek, a pusztaiak vagy a mediterránok: párás tengerparti levegőben legelt az alapanyagot előállító tehén.

– A magyar ízlés: trappista és trappista. Néha egy kis óvári. De már a francia sajtokat egyre többen ismerik az elit rétegből, és aki járt Hollandiában, az Magyarországon is a holland sajtot keresi – így az üzletvezető.

Gyerünk tovább – sajtszaküzletből hipermarketbe. A Cora nagyáruház végtelen sajtospultján kamionnyi sajt. Trappista, számtalan változatban, lyukacsos ementáli, csokoládés desszertsajt... Nyilván utóbbiaknak is megvan a vásárlóközönsége is, de mi a kosarakban trappistahegyeket látunk, piros műanyagban, gurigaszámra. – A trappistánál, ha az ember szobahőmérsékleten tartja pár óráig, jobb nem is kell – veszi védelmébe Nagy Pálné ezt a márkát. Trappistával teli bevásárlókocsit tol maga előtt. Bizony, sajtból van a bolt – de még a szupermarket is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kivonultak az ellenzékiek a szegedi közgyűlésről

A Fidesz helyi népszavazást kezdeményez a szegedi egészségügyi ellátórendszer átadásáról, miután a… Tovább olvasom