Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Sakkoznak, vagy kártyáznak az űrhajósok?

Szeged – Kína eljuthat a Marsra, a Nap felrobbanását pedig csak 8 perc késéssel érzékeljük. Aki szombaton kilátogatott a Dóm térre, némi túlzással Neil Alden Armstrong nyomait is felfedezhette a Holdon.
Közel ezren látogattak ki szombaton a Dóm térre, hogy a Csillagászat napján egy pillanatra a távcsövön keresztül megnézzék a Napot, a Holdat esetleg a Szaturnuszt. A kitartóak késő este galaxisokat is láthattak.

– Közel 15 távcsővel jöttünk ki. A tavaszi asztrofotó kiállításunkat több mint 4 ezren látták, így szinte biztosak voltunk benne, hogy rengetegen jönnek ki a Dóm térre – mondta a felhőzet műholdképét egy notebookon aggódva figyelő Garami Ádám György, a Magyar Csillagászati Egyesület Szegedi Helyi Csoportjának vezetője. – Napfoltokkal kezdtük a programot, most már a Holdat is meg lehet nézni – mesélte Garami, aki azt is elárulta, hogy az elő fázisban lévő növekvő Holdat sokkal jobban lehet tanulmányozni, mint a teleholdat.

Csillagászat napja a Dóm téren. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Ritka alkalom, hogy árusok nélkül is sor alakuljon ki a Dóm téren. Szombat este, az alig 10 fok ellenére is 30–40 fős sorok alakultak ki a távcsöveknél, a Hold igencsak vonzotta az embereket. – Teleholdnál nem észlelhetjük a krátereket, mert merőlegesen süt a nap a Holdra. Most viszont a surlófény miatt mindent szépen láthatunk – mondta Garami Ádám György. Lassan besötétedett és előtűntek az első csillagok. Megtudtuk, az égbolt folyamatosan csillagos, csak éppen a legnagyobb csillag, a Nap miatt a többi apró fénye nem látható.

Egy mosoly. A Google Skyból. Ez is lehetne csillagkép.
Egy mosoly. A Google Skyból. Ez is lehetne csillagkép.

Az égboltra tekintve a csillagképek felől érdeklődtünk. Kiderült, mind a fantázia szüleménye, eleink szabadidejükben tetszőleges formákat képzeltek az égre. A tábortűz mellett ülve, ki-ki képzelő ereje szerint a fényesebb pontokat összekötve alkotta meg a ma is ismert csillagképeket. – Akkor én is létrehozhatok egy újat? Lehet Csaba csillagkép is? – kérdeztem, amire igenlő választ kaptam. Fantáziám szülte csillagkép elterjedésének valószínűsége kisebb, mint a Holdra telepített fúziós erőművé, ugyanis utóbbiról már azt állítják, hogy fél évszázadon belül elkészülhet.

Csillagászat napja a Dóm téren. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

– A mai technikai szinten is képesek vagyunk rá, hogy elmenjünk a Marsra és biztonságosan vissza is térjünk. Egyetlen ok, amiért ez még nem történt meg – a pénzhiány. Azonban a kínaiak komoly potenciált látnak az űrutazásban, saját űrállomást is terveznek, csakúgy, mint Holdbázist. Kína gazdasága 5 éven belül megelőzi az Amerikai Egyesült Államokét, minden eszköze meglesz a világűr meghódítására – vázolta a lehetséges irányokat az MCSE vezetője. Kiderült, a kalandon túl egy Holdon megtalálható speciális hélium izotópért is érdemes nekivágni a túrának: a fúziós reaktorhoz szükség lenne erre az elemre. A bányászat pedig kifizetődő – bár ez még inkább vágyálom, mint valóság.

A Hold folyamatosan változtatta a helyét. Vagyis a Föld forog. Mindkettőnek az eredménye, hogy a távcsöveket percenként állítani kellett, mert a Földünket kísérő bolygó kimászott a képből. Fiatal lányok nagyobb távcső felől érdeklődtek, egy apuka az űrhajósok kártyázási vagy éppen sakkozási szokásait kérdezte a távcsövön át az égboltot figyelő kisfiától.

A csillagászok „űridőutazók". A Napról 8 perc alatt ér a fény a Földre, a Holdról egy másodperc alatt. Emiatt amikor az égre nézünk a Nap 8 perccel ezelőtti állapotát látjuk. Az időutazás miatt egy 625 éve történt csillagrobbanást most észlelünk, pedig a csillagnak már 625 éve nyoma sincs. Csak a fénye jön felénk. Több mint érdekes.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. öregvegyész 2011. május 10. 11:46
  „Félelmetes,hogy a természettudományokban milyen sötét van a DM-ban.Lehet,hogy egyéb területeken is csak én ezt érzékelem”
 • 20. qrumpli 2011. május 09. 08:56
  „De jó hogy 8 perccel később veszem észre ,hogy világos van?!”
 • 19. aki_kicsit_ért_hozzá 2011. május 09. 00:32
  „Kedves morci!

  Sajnos én nem lehettem ott, de ennek ellenére tudok néhány dolgot a rendezvénnyel kapcsolatban. Bár nem vagyok sem profi, sem amatőr csillagász, annyit azért bármelyik ember tudhat, hogy ha világos van, akkor sem csillagokat, sem bolygókat nem igazán lehet látni az égen.
  A rossz szervezéshez csak annyit fűznék hozzá, hogy a Dóm világításának lekapcsoltatása, a 15 távcső és a több mint tucatnyi amatőr csillagász beszervezése illetve az esemény népszerűsítésében mutatott profizmus nem ezt tükrözi.
  A lézerekről annyit érdemes tudni, hogy tömegben nem szerencsés alkalmazni, mert (mint szintén köztudott) egy igazi lézer szemkárosodást okoz, ha elővigyázatlanul bánnak vele.
  A Szaturnusz gyűrűje pedig, még ha 2 mm-es is, nem hinném, hogy mindennapi látvány. Aki ennél többet akar látni, az menjen el egy jól felszerelt obszervatóriumba, vagy keresgéljen a neten. Egy igazi távcsőbe nézve soha nem fogunk olyan színes képeket látni, mint amit a számítógépmonitoron - viszont sokkal nagyobb élmény.
  Nagyon sajnálom azokat az embereket, akik eljutnak egy ilyen ritkán megrendezett eseményre és csak annyit tudnak hozzáfűzni az egészhez, hogy "így nem volt jó, úgy nem volt jó..."

  A szervezők igenis dícséretet érdemelnek az erőfeszítéseikért is, és azért mert szerintem rengeteg embernek szereztek egy kellemes estét (ingyen), nem beszélve arról, hogy nemes cél - a tudomány népszerűsítése - érdekében tették mindezt.
  Gratulálok!”
 • 18. Mignon 2011. május 08. 20:41
  „A Delmagyarhoz ha bementünk ott jo 30-eve, az

  elsö emeleten jobbra az elsö szoba P. elvtars parttitkare, a
  masodik szoba a "matricas"-szoba ( = "friss lenyomat"), a
  harmadik szoba a korrektoroke volt,
  a betüszedöterem elött...!

  :)”
 • 17. Mignon 2011. május 08. 20:29
  „A Szegedi Nyomdaban A Bajcsy-Zsilinszki utcaban, az "U"-hazban

  a korrektorok anno voltak vagy 10-en...!
  Ha felmentünk az elsö emeletre, jobbra a betüszedök terme elötti 2.-ik helyiseg volt.
  2 sorban 5 iroasztal allott...!
  (tizen voltak...)

  :)))”
 • 16. Alsóváros 2011. május 08. 20:13
  „Kedves szerző! Egy helyesírási szótárt vegyél már magadnak! A DM meg vegyen fel egy korrektort.”
 • 15. Mignon 2011. május 08. 19:52
  „Az 1960-as evekben, gyerekkoromban ott Szegeden beiratkoztam
  a "Beke-epület"-ben egy "Csillagaszati szakkörbe".
  (14,-forintot kellett fizetni)

  Na, jött egy egyetemi fizikus hallgato, es egy teremben kretaval a kezeben, egy tabla elött
  el kezdte magyarazni a bolygok egymasközötti centrifugalis összefüggeseit...!
  Elment a kedvem az egesztöl...

  En, azt hittem ott "gukkerozni" fogunk...

  :(”
 • 14. Gyuri_maci 2011. május 08. 19:33
  „Számomra egy élmény volt látni kicsiket és nagyokat lelkesedni és lehetőséget kapni arra, hogy, ha nem is "NASA" minőségben, de kicsit magukénak érezhessék a Napot, a Holdat és a Szaturnuszt. Aki profi dolgokat és látványokat várt, annak nem az amatőr "járdacsillagászat" való, hanem a Csillagvizsgáló. Pénteken az érdeklődők előadást tekinthettek VOLNA meg a Somogyi Könyvtárban, de a kedves DM tévesen, szombatra írta ki a programot és rengetegen kérdezték, hogy mikor lesz az előadás... szóval amit láthattunk a kivetítőn, az egy spontán dolog volt.”
 • 13. morci 2011. május 08. 17:52
  „szerintem picit szervezetlen valami volt ez..aki nem volt kinn,az annyira ne bánja..vak sötét,ha mázlid volt nem estél hasra..pici lézerceruzákkal megjelölhették volna a távcsövek helyét a téren,mert a tömegben azt sem lehetett látni,ki hol,meg miért áll sorba...jó lett volna a kivetítős csillagászati előadás,ha 2méternél távolabb is lehetett volna belőle hallani valamit is..(mikrofon hiány!!!)..a távcsőben volt szerencsém látni a Szaturnuszt kb. 2mm-es nagyságban..zsíír..mindegy,a séta után a Kebap jól esett;)”
 • 12. THE 2011. május 08. 17:15
  „"Neil Alden Armstrong nyomait is felfedezhette a Holdon"
  dehát olyan nem is volt.”
 • 11. Mignon 2011. május 08. 17:06
  „A NASA mindenböl csak üzletet csinal....
  (a csillagokbol is)

  A szegediek szivböl, es erzelmektöl vezereltetve tekintettek a tavcsövekbe.”
 • 10. sevenof9 2011. május 08. 17:02
  „de minyom kielegitesere csakis az otaguakat hozzatok!

  tudtatok,hogy a nasa minden tavcsore arul egy feltetet,amivel azokat a labnyomokat biztos latni fogjatok?”
 • 9. Mignon 2011. május 08. 16:49
  „Szerintem minden szegedi hölgy megerdemli, hogy
  lehozzuk nekik a csillagokat...!”
 • 8. Jozsoci 2011. május 08. 16:26
  „Most akkor sakkoznak vagy kártyáznak? Nem derült ki?”
 • 7. queenmargareth 2011. május 08. 16:14
  „én nem mertem a hideg miatt kimenni és bánom:(”
 • 6. CsImre 2011. május 08. 15:55
  „3-4.

  Köszi, akkor így már világos. Vagyis sötét. :)”
 • 5. klj_54 2011. május 08. 13:49
  „Ruzsai tanyámon ismertem meg igazából a csillagok városát.
  Sajnos a fényszennyezés már ott is észlelhető:(”
 • 4. mlx 2011. május 08. 12:33
  „CsImre, a hosszú záridő miatt tűnik úgy, de nem volt:)”
 • 3. juan18 2011. május 08. 12:21
  „CsImre!
  este 10 után mentem ki, orromig nem láttam olyan sötét volt :D”
 • 2. CsImre 2011. május 08. 12:17
  „A csillagvizsgálóban olyan sötét szokott lenni, hogy zseblámpa nélkül egy lépést nem merünk tenni, ellenben a Dóm úgy látom, ki volt díszvilágítva.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balesetet okozott, majd a kanálisban kötött ki az ittas sofőr - galériával

Ittas állapotban okozott balesetet egy 33 éves szegedi férfi a sándorfalvi úton szombaton késő este - közölte a rendőrség. Tovább olvasom