Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Sándor János Hamletje

Nagy sikert aratott Budapesten Sándor János rendezésében a Tivoliban bemutatott Hamlet.
Sándor Jánost nyugdíjasként is hívják rendezni. Fotó: Karnok Csaba
A Szegedi Nemzeti Színház egykori főrendezője, az utóbbi években színháztörténeti kutatásaival figyelmet keltett Sándor János állította színpadra a Budapesti Kamaraszínház egyik játszóhelyén, a Tivoliban nagy sikerrel futó Hamletet. A Shakespeare-dráma címszerepét Bertók Lajos alakítja, aki a kilencvenes évek második felében a szegedi teátrum tagja volt. Opheliát Verebes Linda játssza, akit két éve a Mesél a bécsi erdő főszerepében láthatott a szegedi közönség. A Poloniust életre keltő Körtvélyessy Zsolt is sokáig szerepelt itt a hetvenes években. Egyszerre három Hamlet-produkció is színpadra került mostanában Budapesten, Sándor Jánosét a közönség és kritika is jól fogadta.

Kerényi Imre saját nyilatkozata szerint családi történetként rendezte meg a tragédiát a Madáchban. A Bárka Színház produkciója pedig egy különleges kísérleti előadás: játék a Hamlet ürügyén. Mindenféle kellékeket kaptak a színészek, akik ezek felhasználásával szituációkat alakítottak ki.

– Az én rendezésem a klasszikus értelemben vett Hamlet. Azért érdekes most ez a dráma, mert a művész, az értelmiségi Magyarországon igen nehéz helyzetben van ma: a hatalom és a pénz malomkövei között őrlődve keresi a helyét, ami bizony a két malomkő között nagyon nehezen található meg – mondja Sándor János, aki nagy örömmel rendezett újra Pesten. – A napi problémák nélkül mehettem be a színházba, sok erőt adott az is, hogy különböző társulatoktól üzentek a régi színészeim: jó volt valamikor együtt dolgozni. Azt gondoltam, oly régen kicsöppentem a szakmából, hogy nem is emlékeznek már rám. Hogy nem így van, ez nagyon jólesett. Egyet kell értenem sok szakmabelivel, aki Bertók Lajos alakítását példa nélkül állónak minősítette. Azt mondták róla: ő korunk Hamletje.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A város újítja fel a Hágit

Az önkormányzat újítja fel a Hágit, mert a Kelemen utcai épület tulajdonosai nem kezdtek hozzá a… Tovább olvasom