Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Sándor Klára és Lázár János

Szegeden a koalíció jelöltje, Sándor Klára, Hódmezővásárhelyen a jobboldal által támogatott Lázár János nyert. Bár a végeredményt csak egy hét múlva, a külföldön leadott voksok összeszámlálása után teszik közzé, mégis biztosra vehető, hogy az SZDSZ–MSZP és a Fidesz–KDNP közös jelöltje is egyéni mandátumot szerzett, de Sándor Klára és Lázár János előnye behozhatatlan.
Sándor Klára
A választásokat a koalíciós jelölttel szemben két ciklus után elvesztő Balogh László azt mondta, le kell vonni a tanulságokat. A tízszázalékos különbséggel újraválasztott Lázár János meggyőzőnek nevezte győzelmét. Riválisa, Balogh Jánosné sem csalódott, nagyon nagy sikerként értékelte az elért eredményt.

A nem hivatalos eredmény szerint a második fordulóban Sándor Klára, az SZDSZ– MSZP jelöltje szerzett egyéni mandátumot a 2. számú választókerületben. Bár az 511-es szavazókör (Béke Utcai Általános Iskola) urnája zárva marad a 80 külföldön leadott szavazat megérkezéséig, az eredményen ez már aligha változtat, hiszen Sándor Klára 696 szavazattal kapott többet a Fidesz–KDNP jelölt Balogh Lászlónál – az adatok 98,61 százalékának feldolgozásakor. Az említett szavazókörben pedig csak 525 szavazat megszámlálása van hátra.

Sándor Klára – akire az első fordulóban 23-mal szavaztak többen, mint Baloghra –, viszonylag hamar, az adatok felének feldolgozásakor már vezetett. Ez azért is meglepetés, mert a körzethez tartozó kistelepüléseken április 9-én Balogh szerepelt jobban.

– Nagyon örülök az eredménynek, és külön öröm, hogy a Homokháton is jól szerepeltem az ellenem folyó lejárató kampány ellenére – mondta Sándor Klára. A győzelemhez szerinte hozzájárult az is, hogy a két forduló között olyan vezető politikusok – Gyurcsány Ferenc, Kuncze Gábor, Kóka János, Lendvai Ildikó – jöttek Szegedre, akik hitelesíteni tudták programját. A politikus hangsúlyozta: az ő kampányában nem volt negatív elem. Elmondta azt is, az eredmények szerint az első körben az MDF-re szavazók egy része ezúttal rá voksolt.

– Köszönöm a választóimnak, hogy kitartottak mellettem, és gratulálok Sándor Klárának hogy jó kampánnyal és kormányhátszéllel megszerezte a mandátumot – nyilatkozta Balogh László. Hozzátette: a tanulságok levonása számára még hátravan.

Lázár János
Továbbra is Lázár János, a Fidesz–KDNP közös jelöltje képviselheti az országgyűlésben a vásárhelyieket, mindszentieket, mártélyiakat és székkutasiakat. A szavazatok több mint 54 százalékát szerezte meg tegnap a választások második fordulójában. Ellenfele, a független Balogh Jánosné 45 százalékot kapott.

Lázár János, a Fidesz–KDNP közös országgyűlési képviselőjelöltje szerzett egyéni mandátumot a 6-os számú választókerületben tegnap a második fordulóban. Lázár – az adatok 98,68 százalékos feldolgozottságánál – a szavazatok 54,73 százalékát kapta, megelőzve a független Balogh Jánosnét, aki a voksok 45,27 százalékát gyűjtötte be. Vásárhelyen és környékén a választópolgárok 64 százaléka, azaz közel 30 ezren járultak tegnap a szavazóurnákhoz.
Lázár János az eredmények ismeretében lapunknak azt mondta: az a tíz százalék különbség, amellyel nyert, országos viszonylatban is meggyőző fölény. Köszöni a választópolgároknak, hogy ilyen sokan éltek jogukkal, szerinte bebizonyosodott, hogy mocskolódással nem lehet választást nyerni, csak összefogással. Lázár bejelentette: ősszel ismét indul a polgármester-választáson.

Balogh Jánosné kérdésünkre elmondta, köszöni a több mint 13 ezer szavazópolgárnak a bizalmat és a támogatást. Nagyon nagy sikerként értékeli az elért eredményt, különösen azért, mert csupán 2800 szavazat döntötte el, hogy ki képviselheti Vásárhelyt és térségét a parlamentben. Gratulál Lázár Jánosnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegednél 3 centimétert csökkent a Tisza vízszintje

Vasárnapra Szegednél és Csongrádnál néhány centimétert csökkent a Tisza szintje, de a nagy víznyomás… Tovább olvasom