Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Sándor Klára jelöltje: Kóka János

Kóka Jánost támogatja a pártelnöki küzdelemben az SZDSZ ügyvivője. A szegedi országgyűlési képviselőt arra kértük, indokolja döntését. A beszélgetés során a demagógiától sem riadtunk vissza.
Sándor Klára, Kóka János és Fodor Gábor

Fodor Gábor vagy Kóka János? Kit támogat Sándor Klára ügyvivő az SZDSZ március 31-i elnökválasztásán? A gyakorlati szakemberként emlegetett gazdasági minisztert vagy ellenfelét, akinek programja – Eörsi Mátyás megfogalmazása szerint – „a liberális párt lelkét célozza meg"?
Rendkívül dinamikus, nagy munkabírású és tanulékony – jellemezte Sándor Klára választottját, Kóka Jánost, akiről kijelentette: nem véletlen, hogy a párt alapítói közül nagyon sokan támogatják őt. Ugyanakkor hangsúlyozta: rossz az a kategorizálás, mely szerint egy vállalkozó, menedzser típusú vezető áll szemben egy emberi jogi harcossal.

– Ebben a pártban nincs olyan, aki ne lenne elkötelezett harcosa az emberi jogokért való küzdelemnek, és nincs olyan, aki ne gondolná fontosnak a szolidaritást. Az emberi jogok nem elvben megvalósuló jogok, hanem nagyon is gyakorlati kérdések. A konkrét ügyek képviseletét az jelenti, amikor valódi megoldási javaslatokat dolgozunk ki, nem csak beszélünk valamiről. János egyszerre gazdaságilag megalapozott tudású és emberileg érzékeny. Dinamizmusa és munkabírása miatt ő az a jelölt, akit támogatok.

Imponáló előadás

Sándor Klára Kóka Jánost egy tudományos konferenciáról ismeri, ahol a későbbi miniszter a 21. századi kommunikációról tartott előadást angol nyelven. Imponáló előadás volt – jellemezte az ügyvivő, aki egyébként kiegyensúlyozottnak nevezte kapcsolatát mindkét jelölttel.

A miniszter mellett szól az ügyvivőnél az is, hogy Kóka „jól irányítja a szervezőmunkát", ezért a párt szervezeti megújulása elnöksége alatt biztosítva lenne. „Jobb szervező és hatékonyabb", mint ellenfele. Ezenkívül „szakpolitikusként is jól teljesít, és mivel a gazdasági vonal a pártban nagyon fontos, ez sem lényegtelen".

Arra a kérdésre, hogy a jelölteket a leköszönő pártelnökhöz, Kuncze Gáborhoz képest is megítélik-e, az ügyvivő közölte: rosszul járnának, ha olyan elnököt keresnének, mint Kuncze volt. Egyrészt mert úgysem találnának, másrészt mert nem az a feladat, hogy egy utánzatot állítsanak az SZDSZ élére. Ehelyett azon kell gondolkodni, hogy a két jelölt közül ki az, aki jobb programot tud felmutatni, ki az, akinek szervezőkészsége jobbnak mutatkozik, akiről inkább feltételezhető, hogy nagyon sokat fog dolgozni a pártért. A vállaltan demagóg felvetésre, hogy a gazdasági miniszterrel sokaknak az a problémája, hogy gazdag, Sándor Klára kijelentette: azt, aki jól dolgozik és sokat dolgozik, nem szabad megbüntetni, hiszen piacgazdaságban élünk. A liberálisok elítélik azt, aki nem megengedett eszközökkel jutott vagyonhoz, de Kóka esetében ez fel sem merült. Mivel a miniszter sikeres gazdasági szakember, sokkal inkább lehet tőle remélni, hogy sikeresen működtet majd egy pártot is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Délépítő levonult a Vedresről

Bombaként robbant a hír: pénzügyi problémák miatt levonult tegnap a Délépítő Zrt. a Vedres István… Tovább olvasom