Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Sándorfalva: másként látják a lehetőségeket

Hat és fél ezren négy polgármesterjelöltből is választhatnak a Szegedhez közeli Sándorfalván. Mindegyik jelölt egyetért abban, hogy a vízközműhálózatot fejleszteni kell. Abban viszont már eltérnek a vélemények, hogy ezenkívül mire kell koncentrálni. A kihívók szerint egy helyben topog a kisváros.
Darázs Sándor, az eddigi független polgármester újra indul a városvezetői posztért Sándorfalván – ezúttal negyedszer. Mint mondta, büszke arra, hogy sikerült elnyerniük a városi címet, amivel a település eddigi fejlesztéseit ismerték el. Az elmúlt négy évben négy és fél kilométer belterületi út épült, másik négyet pedig felújítottak. Renoválták az egészségházat, az óvodát, a tornatermet, az iskola udvarát, s megszépült a piactér is. Huszonegy buszvárót újítottak föl, fejlesztették a közvilágítást és létrehozták az okmányirodát – de azért akad még tennivaló. Legfontosabbként említette a szennyvízhálózat és -tisztítómű megépítését, az ivóvíz minőségének javítását, a kerékpárút-építést Szegedig, de távlati tervei között szerepel egy sportcentrum felépítése, az útépítések folytatása is. Darázs erős versenyre számít, de bízik benne, hogy a választók értékelik a településért az elmúlt harminc évben tett erőfeszítéseit.

Bertalan Zoltán háziorvos először indul polgármesterjelöltként. Az MSZP által támogatott jelölt úgy véli, a választók többsége szerint a lehetőségeihez képest nem fejlődött eléggé a kisváros. Legfontosabb feladatának azt tartja, hogy a szennyvíz és ivóvíz kérdését megnyugtatóan rendezzék, felújítsák az elavult vízközműhálózatot. Szükségesnek látja egy művelődési és sportcentrum létrehozását is. Emberközelibb, fokozott szociális érzékenységű önkormányzati működést szeretne. A beruházásokhoz uniós forrásokra számít, és úgy véli, párttámogatása segíthet abban, hogy sikeresen lobbizzon a település fejlesztéséhez kellő pénzért.

Kakas Béla tíz éve él Sándorfalván , aki először méreti meg magát mint független polgármesterjelölt. A vállalkozó városfejlesztési példaképe Mórahalom és Kistelek, amelyektől – mint mondta – nem szégyen tanulni. Komplett, tizenöt évre szóló fejlesztési tervet állított össze a polgárok javaslatai alapján, ennek megvalósítását már a választás másnapján elkezdené. Erre azért van szükség szerinte, mert a település tízéves lemaradásban van. Fő célja egy vendégváró kisváros kiépítése, új városközponttal, kulturális fesztiválokkal, geotermikus energiára épülő szolgáltatásokkal. Strandot, kempinget, csónakázótavat, sportcentrumot képzelt el, ahol a fiatalok és a turisták is jól éreznék magukat. Azoknak a szavazatára számít, akik „megunták az egy helyben topogást", legyenek bal- vagy jobboldaliak, fiatalok vagy idősek.

Solymossy András, Darázs harmadik kihívója még az „átkosban" szerezte önkormányzati tapasztalatait és tizenhat évig szövetkezeti vezetőként is dolgozott. Mint a közgazdászdoktor mondja, a jelenlegi megszorítások miatt kevés egy településvezetőnek a jó szándék és a rutin, szaktudás is kell a talpon maradáshoz. A megyei és országos testületekben hatékonyabb érdekképviseletet ígér a településnek a független jelölt. Új alapokra helyezett kapcsolatrendszert építene ki ennek érdekében, a szerinte drága és nem elég hatékony helyi intézményrendszert pedig átalakítaná, leépítené. Elképzeléseivel személyesen kereste fel a választókat, akik szerinte nyitottak elképzeléseire.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 64 vármegyés Toroczkai pereskedik igazáért

Titkosszolgálati módszerekkel akarták megakadályozni, hogy Pozsonyba jusson, majd rabosították… Tovább olvasom