Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

Sándorfalva strandban utazik

Sándorfalva - Sándorfalva élővízben fogja fürdetni a medencéhez szokott turistákat és Csongrád megyeieket. A kisváros szerint ez a jövő, ezért vettek két bányatavat.
Tó van, homok van – látta a sándorfalvi önkormányzat, és kitalált egy turisztikai attrakciót. Röviden így foglalható össze az, amire a megye legfiatalabb városa készül. Júliusban az önkormányzat két bányatavat vásárolt. Az egyikből dísztó lesz, a másikat a fürdőzőknek és a vízi sport művelőinek alakítják ki.

– Az iparra nem számíthatunk, a turisztika viszont lehetőség a város számára – mondta Csányi Sándor műszaki beruházási osztályvezető. A két tó korábban magántulajdonban volt, a vételár nem publikus, a közgyűlés zárt ülésen tárgyalt róla.

– Sértené az eladó érdekeit, ha közölnénk az összeget, de a fővárosi tavak árának feléért vettük – fogalmazott Kakas Béla polgármester. A földmunkák már e hónap végén megkezdődnek, a város szeretné, ha a jövő szezonban már fürödhetnének a vendégek a tóban – annál is inkább, mivel a város strandja ezen a nyáron bezárt.

A két tó Sándorfalva határától 500 méterre fekszik, átlagos vízmélységük 2,5 méter, a vízminőség kiváló – tájékoztatott a polgármester. A megvásárolt terület összesen 18 hektár, ebből a nagyobb tó 14, a kisebb a hozzá tartozó szigettel együtt 4 hektár. A tervek szerint a kisebből dísztó lesz, rajta a víz fölött két irányból megközelíthető kávézóval, egyik végén színpaddal, melyen koncerteket, kisebb fesztiválokat rendeznének. Mindkét tóban sok a hal – korábban horgászati tilalom volt érvényben –,
ezért szeptembertől májusig a horgászturizmusé lenne a főszerep.

Nyáron a strandolókat, kempingezőket várják majd, de teret adnak a vízi sportoknak is, lehet majd többek között kajakozni, kenuzni. Szeretnének kilátót, csúszdát is.

Az önkormányzat vállalja, hogy kiépíti a szükséges infrastruktúrát: utat, villanyt, kabinokat, bungalókat. A polgármester szerint mindez 100 millió forint feletti beruházás, a pénzt pályázati forrásokból remélik. Közösen pályáznak majd a Herman Ottó Horgászegyesülettel, melynek tava a közelben van. A további fejlesztéseknél a magántőkére számítanak, úgy képzelik, a fentiekkel elég vonzóvá tudják tenni a területet.

– Szeretnénk Sándorfalvát a Szeged–Ópusztaszer tengelyre feltenni az élővizes strandszolgáltatással – mondta Kakas Béla, és hozzátette: a beruházást a Magyarországon szokásosnál nagyobb tempóban kívánják megvalósítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vidám szökdelés a Reök-teraszon

Változatos programmal várják a szegedieket a Regionális Összművészeti Központ (REÖK) megnyitóján… Tovább olvasom