Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Sándorfalván eltévedt a polgármester

Sándorfalva - Eltévedt saját városában Sándorfalva polgármestere, olyan sok utcanévtábla hiányzott. Hamarosan 412 új és egységes fölirat igazítja el a legújabb kisvárosunkban kalandozót.
A megyeszékhelyen, Szegeden nincs ekkora bizonytalanság, de a hiányzó utcanévtábla itt is okozott már kalamajkát: egy nő majdnem lekéste az esküvőjét.

– Bosszantó lehet annak, aki nem ismerős Sándorfalván, hogy sok helyütt nem olvasható vagy nincs utcanévtábla – mondja Kakas Béla. A kisváros polgármestere elárulja: ő maga is elbizonytalanodott már, merre menjen, mert hiányzott a sarki útbaigazító tábla. A képviselő-testület döntött: bruttó 1 millió 413 ezer forintot költ a kitáblázásra: a héten kezdik a munkát, hamarosan mind a 412 új és egységes fölirat a helyére kerül.

Nem egy ökör ára az utcanévtábla: az interneten lelt ajánlat szerint a zománcozott fajta 4875 vagy 7115 forint. Kalmár Ferenc szegedi, pontosabban „öregrókusi" képviselő is felújíttatott néhány elavult eligazító táblát – például a Hunyadi téren. Szerinte minden utcasarkon kellene egy fölirat, hogy akinek szüksége van rá, elolvashassa, merre is jár éppen.

– A hasonló elnevezés és az utcarendet fölborító, pontszerű lakótelepi építkezési forma okoz időnként kalamajkát – idézi emlékeit a szegedi Tarján városrész képviselője, Kenyeres Lajos. Példaként említi, hogy az ott élők se mindig tudják, hol húzódik a Hüvelyk utca, a Piroska, a Tünde és a Csongor tér határa. A Szilléri sugárút közelében pedig Szilléri sor is létezik, mert a Sás utca egy szakaszát így illették azok, akik nem gondoltak arra, milyen félreértéseket indítanak el a változtatással. A képviselő húga például évekkel ezelőtt majdnem elkésett saját esküvőjéről, mert a taxi rossz helyen várakozott.

Ötödik Hugónak olvasta a rövidítést, aki nem ismerte Victor Hugo francia írót. Fotó: Segesvári Csaba
Ötödik Hugónak olvasta a rövidítést, aki nem ismerte Victor Hugo francia írót. Fotó: Segesvári Csaba

Megduplázott közel kétszáz utcatáblát a szegedi Soroptimust Club, mert a névadóról magyarázó szöveget helyezett el a Tisza-parti városban.

– A fejemben van Szeged térképe, tudom, melyik utcát merre keressem, kivéve talán a Tompa szigeti kiskertes részen. Például az újszegedi „madártelepen" balról a gázló, jobbról jobbára az énekesmadarak a névadók – büszkélkedik Jakab Ernő. A taxis szerint elegendő az utcanévtábla Szegeden, de hiányolja a közlekedési táblákhoz hasonlatos, az utcák felé terelő, nyilakkal és információkkal ellátott föliratokat. Ha ezek lennének, nem kellene olyan sokszor útbaigazítaniuk az idegent. Jakab úr taxija kesztyűtartójában egy tízegynéhány éves, elavult térképet tart – kabalából.

Térképhiány

A megyeszékhelyről a szegedi Radnóti könyvesboltban kétféle, 2007-es keltezésű, nem helyi kiadó által gondozott, részben idejétmúlt tartalmú térképet árusítanak, 660 forintért. Anyagi okokból késik Szeged legújabb térképének helyi kiadása: tavaly szeptember helyett idén májusban kerül a boltokba a pályázati pénzekkel támogatott mappa, címlapján a Lapis-féle Szeged-múzsa fotójával – tudtuk meg Firbás Zoltántól. A szegedi Firbás Térkép Stúdió a Dél-Alföld Régió településeinek kétharmadáról saját mappával rendelkezik, de más kiadókkal is dolgozik. Új Szeged-térképének adatai szinte az utolsó pillanatig frissülnek.

Olvasóink írták

  • 3. NTK 2008. április 18. 13:23
    „Úgy nézem, hogy ez egy visszatérő téma a DM-ben. Ezért leírom én is mégegyszer: Ha már új táblákat készítenek, akkor legalább a sarokponti házszámokat is feltüntethetnék rajta. Akkor még egyszerűbb lenne a tájékozódás. Ez azt hiszem csak Budapesten valósult meg maradéktalanul. Az illetékesek igazán figyelhetnének erre is. Nem hiszem, hogy az a plusz 2, 3, vagy 4 szám olyan nagy költség lenne.”
  • 2. En 2008. április 18. 10:51
    „Otodik Hugonak olvasni a nevtablat?Lehet,hogy a cikk iroja igy tett,de nem hiszem,hogy van egyatalan aki ezt tette volna meg rajta kivul:S”
  • 1. CSJ 2008. április 18. 05:55
    „másfél éves polgármesterség után nem illene eltévedni a Polgármester Úrnak. De jobb később mint soha. Legalább lesznek utcanév táblák.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

De hova tűnt Palik László?

Szeged - Palik Lászlót hiába vártuk, Kis Sándor azonban megjelent a Közép-Európa-rali szegedi rendezvényén. Ujhelyi István ugyan azt mondta, hogy az összes magyar versenyző jön, de kiderült: ez Palikra nem vonatkozik. Tovább olvasom