Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Sándorfalván lepleztük le az öttömösi telep párját

Az öttömösi savanyítóüzemben feketén gyártó Arany Delikát Kft. másik gyárát lepleztük le tegnap Sándorfalván. Az öttömösi 92 tonna után Sándorfalván több mint félszáz tonna kotyvalékot zárolt a hatóság.
Hordók, ládák, befőttesüvegek – ez a látvány fogadott bennünket a sándorfalvi illegális savanyítótelepen. Fotó: DM/DV
A héten harmadszor bukott le az öttömösi fekete savanyítótelep. Kiderítettük: az Arany Delikát Kft., amely savanyúság és befőtt forgalmazására kapott engedélyt, illegálisan gyártott élelmiszert. A cég göngyöleg raktározására szerzett engedélyt Öttömösön. Tavaly decemberben rajtaütött a hatóság, mert ott – szabálytalanul – üzemet is működtetett. A napokban kétszer egymás után tartottak razziát az öttömösi telepén, ahol illegálisan gyárt élelmiszert. Zárolták a több mint 90 tonna árut, és megbírságolták egymillió forintra. Kedden a főállatorvos ismét büntetett, egymillió forintra, de – mert hiányzott a zárolt áruból – ezúttal rendőrségi feljelentést is tett.

Az Arany Delikát Kft.-ről már megírtuk, hogy Sándorfalván akar gyártóüzemet létesíteni. A cég vezetőjét többször kerestük, de nyilatkozatot nem kaptunk. A polgármesteri hivatalban viszont megtudtuk: a cég két éve megvett egy régi savanyítóüzemet a város határában. Ott is, Öttömöshöz hasonlóan, kizárólag göngyöleg tárolására kaptak engedélyt.

Megnéztük, mi folyik a sándorfalvi telepen „göngyöleg-raktározás" címén. A területet kívülről betonfal védi, cégtábla sehol. A telepre egy férfi fordult be autóval, aki csak annyit árult el: itt dolgoznak, reggel fél 6-ra ő hozta ide „a Guszti bácsihoz" az embereket. Majd felhívta a telep vezetőjét, aki kinyitotta a kaput. A negyven év körüli, fekete hajú asszony cégnevet nem mondott, csak azt, hogy odabent átalakítás folyik. Tovább kérdezősködtünk Sándorfalva főutcáján, és többen megerősítették, hogy Takó Gusztáv cége bizony savanyít a régi téeszmajorban.

Értesítettük az állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomást, mire ennek munkatársa, a körzeti, valamint a kerületi állatorvos és a város aljegyzője razziát tartott a sándorfalvi telepen. Ugyanaz a fekete asszony nyitott kaput, aki korábban is. Bevezetett. Magyarázni kezdte, hogy a régi hűtőházban zöldséget tárolnak. Faládákba feltornyozva friss káposztát láttunk, a belső helyiségben pedig, két műanyaghordóban, félkész karfiolt és tíz hordónyi paprikát. Az ellenőrök megdöbbentek a látványtól, hiszen sem alapanyagot, sem félkész terméket nem tarthatna raktáron az Arany Delikát. Valószínű, hogy az Öttömösről eltűnt árura bukkantunk.

Ötven tonna kotyvalék

A hatóságok mindent lemértek, jegyzőkönyvet vettek fel. Az árut, úgy ötventonnányi moslékot, és több száz kilónyi sót zárolták. Határozatot a megyei főállatorvos várhatóan a ma hoz a további intézkedésekről.

Az udvarban száz meg száz teli műanyaghordó. A tetejük félig rajtuk, alatta koszos rascher-zsák, fadeszkákkal leszorítva. A hordókban elképesztő állagú darabolt pritamin, tölteni való és erős paprika. A hordók felnyitását az élelmiszer-ellenőrök későbbre halasztották. Előtte látni akarták, mi van a zöldfalú épületben.

Beléptünk. Orrfacsaróan csípős-savanyú szag csapta meg az orrunkat. Az épületben négy embert – két férfit és két nőt – találtunk. Teljesen egyértelmű volt: savanyúságot kotyvasztanak. Az asztalokon ötliteres, piszkos befőttes üvegek, rajtuk móri és békéscsabai konzervcímke. A szétrozsdásodott mérlegen undorítóan koszos üveg, benne kilós súly. Ezen mérhették szét az olcsón felvásárolt, decemberi lejáratú kompótot, zöldséget. Középen szutykos kád, a műanyagládákban mindenféle gusztustalan edény. A piszkos padlón és a rozsdás lefolyóban málló szemét. Hátrébb aprítógép.

A szomszédos helyiségben fali mosogatók egymás mellett, rajtuk szivacsok. Ott moshatták ki az üvegeket. A következő helyiségbe egy iszonyatosan piszkos műanyag függönyt félrehúzva léptünk. Raktárt találtunk telis-tele kéthektós hordókkal. Az épület mögött, markoló vájta gödörben, poshadó zöldségmaradvány.

A sándorfalvi illegális savanyító telepen látottakról a hatósági szakemberek hosszú jegyzőkönyvet vettek fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vállalkoznának a szakorvosok

A háziorvosokhoz és a fogorvosokhoz hasonlóan egyéni vállalkozóként vagy társas vállalkozás… Tovább olvasom