Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Sanghajban táncol a Szegedi Kortárs Balett

Szeged - A sanghaji világkiállítás magyar nemzeti napján Eötvös Péter Atlantisz című művére Juronics Tamás által koreografált táncprodukciójából mutat be részletet a Szegedi Kortárs Balett.
A Szegedi Kortárs Balett társulata szerdán repül Kínába, hogy augusztus 22-én, vasárnap fellépjen a sanghaji világkiállításon, a magyar nemzeti napon rendezett gálaműsorban. A világhírű kortárs zeneszerző, Eötvös Péter Atlantisz című művére még 2005-ben koreografált táncelőadást Juronics Tamás – ennek egy részletét adja elő az együttes a gálán.

– Az eredeti bonyolult technikát, amivel a darabot bemutattuk, nem tudjuk magunkkal vinni. Teherautónyi föld sem lesz a színpadon a sanghaji előadásban, ezért egy egyszerűsített, tízperces verzióval készültünk. Meghívásunk legfontosabb motívuma az volt, hogy a mai magyar kortárs zene egyik legnagyobb mesterének, Eötvös Péternek a zenéje megszólaljon a gálán. Mi több művére is táncoltunk már, ezért és az általunk képviselt kortárs táncszínházi érték miatt kerültünk a műsorba. A zeneszerzővel egyeztetve készítettük el az Atlantisz rövidített verzióját – mondja Juronics Tamás, a balettegyüttes Kossuth-díjas koreográfusa és művészeti vezetője, aki fontosnak tartja, hogy társulata a sokszínű távol-keleti kulturális piacon is bemutatkozhat.

Csomagolnak a balettosok a hosszú útra. Fotó: Karnok Csaba
Csomagolnak a balettosok a hosszú útra.
Fotó: Karnok Csaba

– Igyekszünk méltón reprezentálni Magyarország kortárs tánckultúráját, és abban is reménykedünk, hogy talán olyanok is látnak bennünket, akik felfigyelhetnek az együttesre. Óriási színpadon, több mint kétezer néző előtt lépünk majd fel; speciális, új, vetített hátteret dolgoztunk ki, amely Atlantisz süllyedését, egy kultúra megszűnését jelzi.

Juronics Tamás nem tart attól, hogy a világkiállításon való magyar részvétellel kapcsolatos korábbi viták befolyásolnák fellépésüket. Az ünnepi gálaműsorban fellép többek közt Miklósa Erika, Palya Bea és Schnétberger Ferenc is.

Olvasóink írták

 • 5. g28 2010. augusztus 18. 07:47
  „Talán igazad van, hogy nem olyan nagy rang, de nagy megtiszteltetés, és Sanghajban országunkat kell képviselni, ami ezért - bárhogy is gondolod - szép feladat. Sok jó sportolója van országunknak, hol az egyik nyer, hol a másik, mégsem alázzuk őket, nem politikailag rangsoroljuk, hanem értékeljük a sok fáradtságos munkájukat, elért eredményeiket, a tehetségüket és büszkék vagyunk rájuk. Nem mindenki szoc., mint te gondolod, hanem teszi egyszerűen a dolgát, neki az a feladata, hogy mások politikát igyekeznek bele vinni, az az ő bajuk. Egy együttesben mivel többen vannak, bizonyára a tagok politikai nézetei is különbözőek mégis együtt tudnak dolgozni.
  Kívánom az együttesnek, hogy hazánk népszerűsítésében megfelelőképpen tudjon helytállni. Legközelebb biztosan más együttesre esik a választás, de hát ez a természetes, nem? Sok jó közül egyet kell kiválasztani, mindig így történik, mindig vannak nyertesek és vesztesek. Ha nem szereted a Szegedi Kortárs Balettet, attól még mások szerethetik, nem?”
 • 4. mátka 2010. augusztus 17. 22:09
  „Az olvasni szerető emberek azt is olvashatják,hogy az Experidance,Presidance ,Győri Balett de még a Honvéd is szét utazza magát. Nem oly nagy dolog,megesik ez másokkal is.
  A cikk,akaratán kívül, túlértékeli azt, amit egy turné jelent. Nem rang a külföldi szereplés ténye vagy ha igen szinte az összes táncegyüttesünk hasonló elismerésekben részesül.”
 • 3. barkzso 2010. augusztus 17. 20:40
  „Remélem Juronics et. ott is marad...”
 • 2. g28 2010. augusztus 17. 20:09
  „Jó utat és sok sikert kívánok minden magyar szereplőnek, főleg a SZKB-nak, ne izguljatok nem a kocsmából kijövőket kell leinformálni, hogy kik vagytok, a többi fiatal zöme ismer és szeret benneteket.
  Aki pedig nem ismer, nem baj, majd megismer, sokan még a miniszterelnök, köztársasági elnök, stb. nevét sem tudják, attól még működik a gépezet. Olvasni szerető emberek pedig tájékozottak, de ez mindenütt így van a világon.
  Szeged várost ha tudjátok népszerűsítsétek.”
 • 1. mátka 2010. augusztus 17. 10:16
  „Hagyjátok már ezt a szerencsétlen purparlét az együttes körül. Szakmai berkekben egymást hívogatják a koreográfusok,néha beesik egy-egy fesztivál. Menjetek el Ajkára,Nyírlugasra,Zalaszentgrótra,Balmazújvárosba,Bajára,Dombóvár stb....Ott kérdezzetek meg néhány embert ki az a Juronics T és mi is az a Szegedi Kortárs Balett. Meg fogtok lepődni. Szegeden kívül alig ismerik. Talán az Experidance,Presidance neve mond ma valamit, Magyarországon. Persze fesztiválok... Hál istennek hívják a Győri Balettet is, az Experidence is állandóan utazik, a Presidance is nemzetközi sikerekről számol be. Bozsikról,Frenákról meg ne is beszéljünk,ők valóban Európa szerte ismertek. Ez sem kimagasló a Szegedi Balett kapcsán. Mást is hívnak fesztiválokra. Eredménynek eredmény,de közel sem különleges.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autóbusz és rendőrautó ütközött Szegeden

Egy autóbusz és egy fogvatartottat szállító rendőrautó ütközött hétfőn este Szegeden a sportcsarnoknál. A balesetben egy rendőr és a fogvatartott sérült meg könnyebben. Tovább olvasom