Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Sanghajiak ismerkedtek Szegeddel

Szeged - Szeged hivatalosan is felvette a kapcsolatot leendő testvérvárosával, Sanghajjal. Már a tizennyolcmilliós metropolisz nyolctagú delegációjával folytatott első tárgyaláson kiderült, hogy a biotechnológiai kutatásokban biztosan egymásra találnak a két város szakemberei.
Járt-e már a polgármester úr Sanghajban? – ezt a kérdést szegezte Botka Lászlónak, Szeged első emberének Yu Jianhao, egy nemzetközi kapcsolatokért felelős szervezet főtitkára, a nyolctagú sanghaji delegáció vezetője tegnap a városházán. A polgármester nemmel válaszolt, de hozzátette, volt már Kínában, októberben Szeged testvérvárosát, Weinant látogatta meg.

Azt is elmondta, szerinte a testvérvárosi kapcsolatok akkor működnek jól, ha hasonló funkciót betöltő települések találnak egymásra, és azok a kutatási területek fejlődhetnek, amelyek mindkét országban hangsúlyosak. Szegeden a biotechnológia és az informatika ilyen. Botka kifejtette, minden céget szívesen fogadnak, amelyik magyarországi székhelyet keres: Szeged kedvező földrajzi fekvésének köszönhetően erre kiválóan alkalmas.

Sipos Aurél marketing- és kommunikációs igazgató mutatta be a Szilánkot a kínai vendégeknek Fotó: Segesvári Csaba" href="https://www.delmagyar.hu/kepek/kepgaleria/2003055/2095642/" target="_blank"><a href=Sipos Aurél marketing- és kommunikációs igazgató mutatta be a Szilánkot a kínai vendégeknek Fotó: Segesvári Csaba" src="http://www.delmagyar.hu/kepek/kepgaleria/2095642.jpg" border="0">

Yu Jianhao – aki delegációja tagjait, sanghaji kerületek képviselőit is bemutatta – arra hívta fel a figyelmet, hogy Sanghaj nem egyszerűen város, hanem egy kínai tartomány, 19 kerülete – város a városban. Testvérvárosaik száma 69. A sanghaji delegáció vezetője meghívta a szegediek küldöttségét további tárgyalásra Kínába.

Szegeden a következő hetekben felmérik, mely cégek, szervezetek, intézmények rendelkeznek már most kínai kapcsolattal, és kik szeretnének együttműködni sanghajiakkal az elkövetkezőkben. A jővőről egy javaslattervezetet adnak majd át.

Program

A sanghajiak hétfő óta tartózkodnak Magyarországon, Budapesten vesznek részt a magyar és a kínai önkormányzatok partnerségi konferenciáján. A tegnapi városházi tárgyaláson Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester bemutatta Szeged és a régió adottságait. Ott volt Pitó Enikő, az ITDH regionális igazgatója és Susányi Tamás, a Szeged Pólus Fejlesztési Kht. ügyvezető igazgatója is. A sanghajiakat ezt megelőzően a Szegedi Tudományegyetemen, a városházi tárgyalás után pedig a Szilánk és a Főszer-Electric Zrt.-nél fogadták.

Olvasóink írták

 • 9. greencat 2008. február 22. 23:11
  „Jönnek a sáskák!!!”
 • 8. Gergő 2008. február 22. 14:30
  „békák: máskor hívjátok is meg időben”
 • 7. Vega 2008. február 22. 11:56
  „lakossagi forum:)
  gondolom ha jönne par kinai _ismerösöd_ mondjuk ebedelni hozzad, te is inkabb lakossagi gyülesre mennel ugye”
 • 6. tv 2008. február 22. 07:43
  „Kiváncsi vok lesz-e ennek vmi pozitív gazdasági következménye:)”
 • 5. maci52 2008. február 21. 20:37
  „Kiegészíteném:Botka,Ujhelyi,Nagy,stb szarik a választóikra.A péztárnál az elsők,zsebike kitömve,Ferike segge kinyalva,a választói leszerva.Megérdemlitek.”
 • 4. békák 2008. február 21. 20:07
  „Botkának inkább a lakossági forumra kellett volna eljönni, és velünk megismerkedni, majd utána Sanghajiakkal. Vártuk a lakossági gyülésen de egyik minket állitólag képviselő MSZP-SZDSZ-es meghivottak nem jöttek. Ök nem akartak velünk ismerkedni. Most meg másokkal ismerkednek. De hát biztos kell. Botka Öszödön ott volt, tudott mindenről. Ugyhogy sajnáljuk hogy nem jött mert várta Szeged lakosának egy nagyobb csoportja hogy meghallgassa az egészségügy helyzetéről. De hát van egyáltalán Botka? Mert mi nem láttuk.”
 • 3. ejha 2008. február 21. 09:57
  „Hát ez szuper, Botka még több ferdeszeműt SZEGED-re!!!:)))”
 • 2. ferdeszem 2008. február 21. 08:58
  „Sokba kerül ez nekünk..
  Viszont Bottka és családja már nyáron Sanghajban nyaralhat (a mi pénzünkön...)”
 • 1. Kért Elek 2008. február 21. 08:19
  „Azt is megbeszélték, hogy milyen ütemben jönnek haza a kinai Magyagyarjaink?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízezerbe is kerülhet az öv

Szeged - A városon belül legfeljebb minden harmadik autós kapcsolja be a biztonsági övet. A sofőröket – amellett, hogy az életükkel játszanak – az sem riasztja vissza, hogy a be nem kötött heveder miatt akár tízezer forint bírságot is fizethetnek. Tovább olvasom