Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Sári Zsuzsa filmje fődíjat kapott a szemlén

Szeged - Szegedi alkotás kapta a 41. Magyar Filmszemlén a legjobb tudományos és ismeretterjesztő munkának járó fődíjat. Sári Zsuzsa filmje, az Egy világfi Szegeden Szent-Györgyi Albertről szól.
A filmszemlén a legjobb tudományos és ismeretterjesztő filmek kategóriájában induló 36 alkotás közül Sári Zsuzsa Egy világfi Szegeden című alkotása győzött. A Magyar Televízió Szegedi Stúdiójának szerkesztő-riportere a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albertszegedi éveiről készített filmet, amely olyan közismert munkákat is maga mögé utasított, mint Nagy György népszerű sorozata, a Magyarország története.

„Sári Zsuzsa érzékenyen árnyalja filmjében azt a kulturális, az idegenekkel szemben végletekig tartózkodó és ezért kissé önhitt címzetes urak vezette akkori szegedi miliőt, ahová csak hosszas udvarlást követően – Klebelsberg kultuszminiszter hívására – csöppent a világjáró Szent-Györgyi Albert. A filmből kiderül, az angolszász szokásokkal felvértezett és ezért különös: pipázó, automobilozó, a szokásjogokkal nem sokat törődő Szent-Györgyi Albertet kezdetben nem igen szívlelték a dél-alföldi városban; nem értették, miért nem köt nyakkendőt, miért tegeződik a hallgatókkal, és miért nem kéri számon szóról szóra a képleteket. Egyszóval fura pasas volt ez a Szent-Györgyi a szegediek szemében" – méltatja kritikájában a fődíjas alkotást Fekete Zsuzsa.

Sári Zsuzsa és alkotótársai a Dóm téren. Fotó: DM/DV
Sári Zsuzsa és alkotótársai a Dóm téren.
Fotó: DM/DV

– A forgatás kapcsán kerültem igazán közel Szent-Györgyi Albert személyiségéhez. A kíváncsiság vezetett, szegedi tevékenységének mindegyik szegletét szerettem volna bemutatni: a repülést szerető sportembert, az automobil-tulajdonost, a motorost, aki vagányul körbejárta Európát. Az volt a célom, hogy minél sokszínűbben, érdekesebben szóljak az emberről. Igyekeztem minél több hiteles dokumentumot, irodalmi szemelvényt is felhasználni. Két egykori Szent-Györgyi-tanítványt is megszólaltattam: Wollemann Máriát az SZBK-ból és Ormos Jenő patológust; mindketten érdekesen beszéltek egykori tanárukról. A filmben nemcsak Liebmann Béla fotói mesélnek Szent-Györgyiről, hanem archív felvételről megszólal a fotográfus is, aki a Nobel-díj odaítélése után a professzor fotósának tartotta magát. A Magyar Televízió archívumából felhasználtam annak az 1970-es években készült kétrészes portréfilmnek a részleteit is, amelyet Szent-Györgyiről egyik hazalátogatásakor forgattak Budapesten – mondja Sári Zsuzsa, aki nemcsak szerkesztője és rendezője, hanem narrátora is a filmnek. Azt is hangsúlyozza: azokkal a kollégáival – Berecz István hangmérnökkel, Csepregi János vágóval és Herner Donát operatőrrel – dolgozott együtt, akikkel félszavakból is megértik egymást.

Olvasóink írták

  • 2. JoGabor 2010. február 15. 10:41
    „Zsuzsa kedves,
    én is gratulálok.”
  • 1. Parttalan 2010. február 14. 01:54
    „Gratulálok kedves Zsuzsa!
    Remélem, mielőbb látható lesz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Maladype a REÖK-ben

Szeged - 2010 állandó vendége lesz a REÖK-ben hazánk egyik legjelentősebb színházi társulata, a… Tovább olvasom