Délmagyar logó

2019. 02. 15. péntek - Kolos, Georgina -1°C | 9°C Még több cikk.

Sárkányok a Tisza fölött

Szeged - Közel húsz 16-18 fős csapat ragadott lapátot az elmúlt hétvégén a II. szegedi sárkányhajó-fesztiválon. A versenyzők között voltak, akik szombatig még nem ültek sárkányhajóban, és akadtak, akik már nemzetközi versenyen is bizonyíthatták ügyességüket.
Nem mindennapi élmény fogadta a hétvégén a Tisza-partra látogatókat: második alkalommal rendezték meg Szegeden a sárkányhajó-fesztivált. Tavaly egyetlen délután elég volt a futamokra, idén viszont már két napra kellett beosztani a versenyző csapatokat, akkora volt az érdeklődés. Szombaton szikrázó napsütés és kánikula nehezítette a versenyzők helyzetét.

– Mindjárt mi jövünk. Figyeljetek oda a dobra, egyszerre húzzátok! – osztotta ki az utolsó utasításokat lapunk csapatának, a „Lap-átolóknak" a dobosa, Hír Bea. A sárkányhajózásnak ugyanis ez a lényege: minimum 16, maximum 18 ember egyszerre húzza a lapátot a dobos egyenletes ütéseire, egy ember pedig a hajó farán állva kormányoz. A szakértők szerint technikai szempontból nem bonyolult sportág, a csapat sikere leginkább azon múlik, hogy mennyire tudnak összehangolódni az evezősök.

Dobszóra húzták az evezőt. Fotó: Karnok Csaba
Dobszóra húzták az evezőt.
Fotó: Karnok Csaba

Az összeszokottság látszott a csapatokon: a győri Kisalföld Dragon Team évek óta versenyez, már Velencében is jártak nemzetközi megmérettetésen. Néhány csapat azonban kizárólag erre a versenyre állt össze, és csupán néhány edzésen volt lehetőségük elsajátítani az alapokat. Ők le is maradtak a mezőnytől, de nem keseregetek, mert mint mondták, bulizni jöttek, és így is nagyon jól érezték magukat.

Vasárnap az eső enyhített a nagy melegen, a hajókban ülők nem is bánták a hűsítőt – evezés közben egyébként is mindenki vizes lett.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. Szent György 2008. szeptember 05. 03:39
  „Itt, a Deak F.u.-ban is van egy sarkany!!

  Az anyosom.”
 • 23. sárkányka 2008. augusztus 26. 17:04
  „Jövőhéten újra kezdjük! JÚK! :D ;)”
 • 22. szevi 2008. augusztus 26. 14:07
  „RRRobi30!
  Nem értem, mi a problémád. Az volt a lényeg, hogy egyre szélesebb közönség megismerje ezt a sportot. Adtak lehetőséget olyan embereknek is kipróbálni, akik eddig azt sem tudták, hogy ilyen létezik.Te is beülhettél volna evezni!Egyébként kemény fizika munkát igényel, igazi csapatmunka, igenis teljes értékű sportág. Ha a Vasárnapi Délmagyarban megjelent cikket is elolvasod, rájöhetsz, hogy külföldön van hagyománya, nálunk is egyre szélesebb körben terjed, és már szép nemzetközi eredményei is vannak a magyar csapatoknak.
  Ha pl. a Vajda Attila annakidején nem próbálja ki a kenuzást, akkor most kire lehetnénk büszkék? Neki is adtak rá lehetőséget. Hihetetlen, hogy ma már mindenki sajnál a másiktól minden kis örömet.
  Sajnállak benneteket...”
 • 21. Piki 2008. augusztus 26. 13:05
  „Tutajos!
  Írására reagálva: Nem mindenki úgy születik, hogy profi sárkányhajós!!!!! "Önjelölt, világmegváltó, whiskeypusztítóknak" pedig végképp nem nevezném őket.....
  Tiszteletem a résztvevőknek, hogy szombat-vasárnap hajlandóak voltak nem a nem a TV előtt pusztulni, hanem mozogni, sportolni egyet.
  (Remélem a halászléfőzős-rakpartlezárásra is hasonlóan reagál majd T.Tutajos úr! Vagy dehogy, hiszen ott lehet vedelni és zabálni.....?)”
 • 20. RRRobi30 2008. augusztus 26. 11:15
  „Idézetek a cikkből melyek bizonyítják a sárkányhajó sport értékét, létjogosultságát.

  -"A versenyzők között voltak, akik szombatig még nem ültek sárkányhajóban"
  -"Néhány csapat azonban kizárólag erre a versenyre állt össze, és csupán néhány edzésen volt lehetőségük elsajátítani az alapokat"
  -"mert mint mondták, bulizni jöttek, és így is nagyon jól érezték magukat"”
 • 19. tutajos 2008. augusztus 26. 11:09
  „Tényleg nem tudom mi a gond. Ha a többtízezer halászlé és egyéb fesztiválozó miatt lezárhatják a rakpartot, akkor 80 irodista wiskhy pusztító miatt is lehet, akik sárkányhajókázni akarnak szabadidejükben.
  A nézők és résztvevők számából lehet következtetni arra, hogy Szeged nem vevő az igénytelenségre. Itt minőségi vízisport van, nincs szükség önjelölt világmegváltó hülyegyerekekre.”
 • 18. Krisssssss 2008. augusztus 26. 09:26
  „Sárkánylány!
  Veletek együtt a mi csapatunknak is ÓRIÁSI ÉLMÉNY volt a verseny.
  És jövőre, veletek, ugyanitt.....!!!!!!!!!
  :)”
 • 17. sárkánylány 2008. augusztus 26. 09:18
  „Kedves 63 éves!

  A szüleim korosztályába tartozol, így ezt mindenképpen tiszteletben tartom. De azért jónéhány megállapításod kiverte nálam a biztosítékot.
  Én is ott voltam a versenyen, és igen eveztem, de képzeld el, akármilyen meglepő a sárkányhajósok is dolgoznak hétköznap.
  Csak tudod néhányunk számára a sport is nélkülözhetetlen. Én azt gondolom, kemény sportra csak az képes, aki a munkájában is keményen teljesít. Aki a munkájában tud küzdeni és letesz valamit az asztalra, az a hajóban is belead apait-anyait.
  Mi igazán nem kértük, hogy zárják le a rakpartot és nekem személy szerint tökmindegy lett volna, hogy hol evezek, csak víz kell hozzá, más nem.
  Sajnálom, hogy a városotok, nem gondol ilyen esetkben a mentőkre, de szerintem erről sem mi tehetünk.
  A sárkányhajó fesztivál csak Szegeden nem nagy esemény, valamennyi más városban rengeteg embert mozgat meg és igazi látványosság. Nekem egy kicsit fura is, hogy a nagy evezős múlttal és jelennel rendelkező Szegedet ennyire hidegen hagyja. Bár ne felejtsük el az olimpiát sem. Én is futkostam a hajó és a kocsink között, ahol a kajakosok és a kenusok futamait hallgattam a rádióban. Lehet, hogy csak egy rossz időzítés.
  Ja és ezt ugyan nem Te írtad, de nem kell általánosítani a szemetelést. Nem minden sárkányhajós dobálja el a szemetet, mi pédául biztosan nem. Biztos itt is voltak bunkó emberek, ahogy máshol is. Elítélem, aki nem tud és nem is akar vigyázni a környezetére, de továbbra is azt mondom, nem ez alapján kellene megítélni a sárkányhajósokat.
  Mindenkinek! Nem értem, hogy miért kell minden ellen ógni-mógni. Sok ember fáradságos munkával megszervez valamit, nem kritizálni kellene, hanem példát venni és valamit létrehozni, alkotni, teremteni, szervezni stb. Ezzel leszünk többek.”
 • 16. Ede8 2008. augusztus 26. 09:01
  „JÖVŐ HÉTEN, HALÁSZLÉ FESZTIVÁL A RAKPARTON!!!!!! (vagy hol is.....?)
  Elárulom: ismét jönnek a sárkányhajósok!!!!!!
  Lezárás, min. 3 napra!
  Ojjjéééééé.....!!!!!!!!!”
 • 15. egy punnyadtseggű 63 éves 2008. augusztus 26. 08:46
  „-Felesleges tekintettel lenni azokra akik egész héten dolgoznak és lehet, hogy nagyobb fizikai teljesítményt adnak le naponta mint egy sárkányhajós a nagy sportolás közben.
  -Felesleges tekintettel lenni azokra akik a családtagjaikhoz igyekeztek hétvégén többször is a klinikákhoz. A mentő is a belvárosban keringőzött, rázkódott a Kelemen u.-i síneken a beteggel.
  -Nevetséges más írásában helyesírási hibát keresni.
  -Ha ez akkora esemény, akkor miért 100 néző van a csúcsponton?
  -Miért zárták le az egész rakpartot, amikor a nézők az alsó lépcsőn szurkoltak kb. 100m-en ?
  -Miért kell ilyen agresszíven kiállni a vélt igazatokért?
  -Miért bunkó, pofajártató, punnyadtseggű az aki hétvégén autóval akart a rakparton átjutni és nem érdekli a sárkányhajó?

  A sport nem azért van ezen a szinten mert nem érdekel bennünket a sárkányhajó. A kapzsiság miatt. Hiszen Németország, USA stb mind jelentősen kevesebbet ad az olimpiai aranyért mint Magyarország...nálunk mégis a pénztelenség az első indok a sikertelenségre.
  Alázat és egymásra figyelés.
  Nem hiszem, hogy sok embernek lett szimpatikus a sárkányhajó ilyen hozzáállással.

  Jövő héten az unokáimmal bicajozunk a rakparton, hol lehet lezáratni? Ne ellenkezzetek rohadt punnyadtseggűek!!!!!!!!!!!”
 • 14. Zaza 2008. augusztus 26. 08:38
  „Roosevelt tér, Jakics!
  Ti és a hozzátok hasonlónk egy befordult, kretén, agyonzabáltatott népség vagytok! Hibbant sportellenes bagázs....!!”
 • 13. Egy hajós 2008. augusztus 25. 20:39
  „Kedves mindenki.
  Én eveztem a versenyen, és lelkes amatőrként élveztem is. Én is mindehova autóval járok, igen szarni is, és nem értem, hogy a részeg barmok miatt máskor miért kell lezárni a rakpartot évente többször is. Azt sem értrem pl., miért nem mehetek át a hídon hol-mi népünnepély miatt, pedig nekem az felesleges kiadás a kerülő miatt. De azt végképp fel nem foghatom, hogy egy-két kreténnek miért gond, ha a hétvégi "semmi" forgalom mellett szinte senkit sem zavarva a rakpart le van zárva. Vagy az itt oly szépen és választékosan fogalmazó ellenzék a templomba is eljár egy árvíz idején, hogy mihamarabb autózhasson a rakparton? Nem hiszem, ugye valószínűtlen? Szóval a punnyadt seggűek eljöhettek volna erősíteni a csapatokat, hátha gyorsabban röpültek volna a hajók, hogy mondjuk akár vízisielni is lehessen. Hátrább az agarakkal, és elő az ésszel, ha még létezik. Azt sem tudom, hogy az itteni éhező agyevőbogaras ellenzék végig gondolta-e, hogy a TB egyenlegének milyen jót tesz ez a néhány sportőrült, aki pénzt nem kímélve óvja egészségét ugye, hogy pl. neki több jusson a majdani ápolására. Azon is el lehet gondolkodni, hogy a rakparton elsuhanó autók zaja mennyivel barárságosabb a dobokénál, illetve az evezők csobbanásánál. Az is jó szerintem, hogy néhány ember a sport égisze alatt tud és akar együtt tenni valamiért, ebből mindenkinek tanulni kellene, és nem itt ugatni, és járatni a pofáját.”
 • 12. sárkányhajós 2008. augusztus 25. 16:53
  „Kedves hajózás ellen szóló emberke!
  Hihetetlen, mennyi bunkó, tahó ember van! Ahelyett, hogy a gép előtt ülnél, és idiótaságokkal írkálnád tele a fórumot, ragadnál inkább Te is lapátot, és mennél egyet evezni! Nem 100 ember magánszórakozása volt, városilag, országosan meg volt hirdetve, az meg már egyéni, hogy lejöttél, vagy nem. Nekünk aztán annyira mindegy volt, hogy hol rendezik meg, Krisssnek igaza volt, fordulj a kedves polg.mester úrhoz. Nekünk jó szórakozás volt, nem nyerni mentünk, hanem egy kicsit kikapcsolódni. Ha ez a véleményed a magyar sportrendezvényekről, egy öntelt, magának való, mindenbe belekötő valami vagy, menj el inkább tökcsősznek... A színvonalad meglenne...”
 • 11. CID 2008. augusztus 25. 16:29
  „Nem tudom mekkora a regatta sportteljesítménye, de szerintem nem profi sportolóknak, s nem sportolási céllal lett kitalálva. Az viszont biztos, hogy a Sárkányhajók szelleméhez nem fér hozzá, hogy egynémelyik fasztarisznya ladikos széthajigáljon bármilyen szemetet is. Az meg, hogy a sárban, s egyebütt fetrengő részeg fiatalokhoz viszonyítják a rendezvény résztvevőit, valamit sejtet...................”
 • 10. Krisssssss 2008. augusztus 25. 15:12
  „szs!
  Veled vagyok!
  Jól megmondtad ezeknek a punnyadtaknak!!!!
  OH YEEEAAAH!!!! :)”
 • 9. szs 2008. augusztus 25. 14:43
  „Ha a kedves állandóan mindenbe belekötő, kritizáló fórumozók megemelnék a punnyadt seggüket, és nem kocsival mennének még szarni is, akkor lehet, hogy nem zavarná őket a lezárt rakpart!
  Ezért tartunk itt, ahol! Mindig mindenki csak kritizálni tud, a sport meg haldoklik!
  A koszt a sok igénytelen állat után is eltakaríttatja a város, akik csak zabálni, meg vedelni (majd utána összehányni mindent) tudnak, akkor a hajósok miért lennének kivételek???? Legalább ők sportolnak és tesznek valamit az egészségükért! Ja, és kedves "Roosevelt tér": A Maty -éren (így rövid ty-vel!!!!!) most hétvégén országos evezős verseny volt! Pusztuljatok punnyadékok!”
 • 8. Krissssssss 2008. augusztus 25. 12:06
  „Jakics!
  Menten a Tiszának megyek bánatomban, a véleményed olvasva...!
  Micsoda egy g@nyééé, utolsó alak is vagyok én. Miért is nem deglettem a TV előtt egész vasárnap délután.....?! Merészeltem (még) részt is venni ezen a SPORTESEMÉNYEN! Azért, mert te nem ismered ezt a sportágat, még nem kell a szenteltvizet leszedni emitten...!
  Jaaa? Ki nyerte a tegnapi Forma 1-et? A Nagyschumi? :)
  Ne feledd!
  Hét végén SZIN! Lehet részegen agonizálni a Partfürdőn....!:)”
 • 7. Ellenvélemény5 2008. augusztus 25. 12:01
  „Kedves Beírogatók!
  A különböző szegedi rapajkodásokkal, Sörfeszt.ekkel, Grillfeszt.ekkel, SZIN-ekkel kapcsolatban sem írt ide senki, soha ilyen felindult megjegyzéseket, mint ezzel a sárkányhajós versennyel kapcsolatban...... Valljátok be őszntén, hogy a dobok hangja nem hagyott nyugodtan Forma 1-et nézni benneteket.
  Igenis kellenek ilyen különleges, látványos programok is Szegednek, nem mindig csak a zabálás, ivászat, dorbézolás.....
  Az pedig mindenkinek állampolgári joga ugyebár, hogy részt szeretne-e venni ilyen eseményen is. Ezért még nem kell leköpni, vagy megkövezni.......
  Remélhetőleg a héten megrendezésre kerülő "össznépi, sárbanfetrengős" SZIN-el kapcsolatban is ilyen aktívak lesztek, ugye.....???!
  Tudod? Fleto is mögasszonta: "Ha nem tetszik, el lehet menni.....!" (pl. egy jót kirándulni, kimoccani Szegedről)”
 • 6. jakics 2008. augusztus 25. 10:46
  „5!
  Szóval ezért zárták le a rakpartot...pár önző ember szórakozása miatt. Legalábbis nem egy közösségi emberre val az írásod. A hatalom szoknyája mögé bújsz ha kritizálnak?

  "Ha panaszotok, megjegyzésetek van, akkor forduljatok bizalommal a Botka Lacihoz....!:)"

  Ilyen cinikus, egoista írást még nem láttam...még szmájlit is raktál, ahogy kiröhögöd azokat akiket zavart a szórakozásotok!”
 • 5. Krissssssss 2008. augusztus 25. 09:59
  „2., 3. 4.!
  A versenyen résztvevőknek igenis élmény volt ez az egész. Ha panaszotok, megjegyzésetek van, akkor forduljatok bizalommal a Botka Lacihoz....!:)
  A versenyzők tehetnek a legkevésbé arról, hogy pl. miért nem a Matty-on, vagy a Maros toroknál rendezték a versenyt.
  A szemétről pedig csak annyit, hogy kis csapatom valószínűleg az egyetlen(?) volt, aki még egy üres PET palackkal is felrohant a sétányon található kis szemetesig.....

  Ennyit, erről......”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Javulóban a Csongrád megyei élelmiszer-biztonság

Szeged - Közel 800 ezer forintnyi bírságot szabtak ki a megyei állat-egészségügyi szakemberek az… Tovább olvasom