Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Sasszézások a mindennapos testnevelésben

Szeged - Fizetős sportfoglalkozással is kiváltható a mindennapos testnevelés – már iskolai keretek között is. Szeptembertől a heti 5 tornaóra a helyhiány miatt egyre több kreativitást igényel az intézményvezetőktől. Van, ahol lovagolnak, korcsolyáznak és úsznak, máshol néptáncolnak a gyerekek. A lehetőségeknek hamarosan már csak a szülők pénztárcája szabhat határt.
– Aki azt gondolta, hogy a mindennapos testnevelést be lehet vezetni úgy, hogy a szülőknek ne kelljen ehhez anyagilag hozzátenniük, az túl optimista volt – fogalmazott Bácsi János, a SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola igazgatója. Az intézményben a napokban jelentették be szülői értekezleten, hogy az elsős és ötödikes diákok különböző sportfoglalkozások közül választhatnak, hogy a törvényben előírt heti 5 órányi mozgást teljesíteni tudják. Ezek között van olyan is, amiért fizetni kell.

– Ezer gyermekre van egy tornatermünk és fél tornaszobánk. A folyosón megtartott óra vagy a sétálás véleményem szerint többet árt, mint használ. Ezért kerestünk alternatívát – mondta az igazgató.

Szűk keresztmetszet a tornaterem. Egyre több tanulónak kell biztosítani foglalkozásokat. Fotó: Schmidt Andrea
Szűk keresztmetszet a tornaterem. Egyre több tanulónak kell biztosítani foglalkozásokat. Fotó: Schmidt Andrea

Már megállapodást kötöttek egy korcsolyaszakosztállyal: korcsolyázni és görkorcsolyázni viszik majd azokat a gyerekeket, akiknek a szülei vállalják az ezzel kapcsolatos kiadásokat. Egy balástyai lovasklubnak köszönhetően havonta egy nap lovaglással is kiválthatók lesznek a pluszórák. Ez ráadásul térítésmentes lesz, ahogyan a tervek szerint az úszás is.

Elsőben is napi hét tanóra

Ahol iskolán belül és hagyományos tornaórával oldják meg a mindennapos testnevelést, azt gyakorlatilag csak délutáni időszakban tehetik meg. A törvény ugyanis lehetőséget biztosít arra, hogy két órát ki lehessen váltani sportszervezet keretei között szervezett edzésekkel. Aki tehát igazoltan tagja egy csapatnak, felmentést kap. Napközben azonban ezek a gyerekek értelemszerűen nem ülhetnek lyukas órán a folyosókon, vagyis nincs más lehetőség: a tanórák végére kell szervezni a testnevelést. Így viszont előfordulhat, hogy akár az elsős diákok órarendjében is ki kell tölteni a hatodik-hetedik óra rubrikáját.

– Az iskolák nem tudnak saját költségvetésükből a pluszsportokra áldozni, szerencsére úgy tűnik, sikerül olyan megállapodásokat kötnünk, hogy ne kerüljön pénzbe a szülőknek. Természetesen nem kötelező fizetni a mindennapos testnevelésért, csupán vannak ilyen lehetőségek is – mondta Bácsi János.

Mivel a mindennapos testnevelést az idei tanévben vezették be felmenő rendszerben, szeptemberben már általános iskolában négy évfolyamon, elsőben, másodikban, ötödikben és hatodikban, középiskolában pedig kilencedikben és tizedikben tartanak heti 5 óra testnevelést. Kérdés, meddig tudják még ingyenesen elérhető órákkal megtoldani a tornatermi foglalkozásokat, ugyanis évről évre egyre több gyereknek kell majd biztosítani a pluszórákat.

A SZTE Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskolában például néptáncot tartanak – ahhoz nincs szükség akkora helyre, mint a sportokhoz. – Huszonnégy osztály heti 120 órája máskülönben logisztikai gondot okozna – fogalmazott Sipos Ibolya. Az igazgató kiemelte: státuszt ehhez nem kellett teremteni, saját pedagógusokkal meg tudták oldani. Az órák térítésmentesek.

– Az állami iskolákban a következő tanév előkészítése, amelynek része a mindennapos testneveléssel kapcsolatos feladatok és az intézményenként eltérő megoldási lehetőségek áttekintése, jelenleg folyamatban van – tájékoztatott Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Szegedi Tankerület igazgatója. Nem tudta egyelőre megmondani, hol milyen módon oldják meg az esetleges helyhiányt, az azonban biztos, hogy több önkormányzattal már megállapodás született a sportlétesítmények, szabadidőparkok használatáról. – Díjfizetési kötelezettség a szülőkre nem hárulhat, felmerülése esetén annak megtérítését a fenntartó minden esetben biztosítja – közölte a vezető.

Olvasóink írták

 • 4. tol 2013. május 26. 22:01
  „az úttörö-mozgalmat egy boldog sikollyal felrúgtuk, a helyébe került volna méltóságteljes szuszogással a cserkészmozgalom - egész három-négy évre, amíg a lelkes amatörök türelme elfogyott. A gyerekhad azonban nem fogyott el. Akkor most?”
 • 3. alfoldi 2013. május 25. 10:53
  „Itt a gyönyörű Tisza-part. Ott nem autózni kellene, hanem futni, sportolni! Ez ingyen van!
  De üres a volt SZEOL pálya is.
  Az atlétika művelhető lenne, csak a szándék hiányzik.
  A Tisza-parton van hely.
  Papp Laci tényleg fizetős sportfoglalkozásra járt, ahová esetleg autóval vitték? Nevetséges! Fát vágott!
  A hullámtérben ezt is lehetne.
  Csak a szándék hiányzik.
  Jön a nyár, utcán kóborol a sok gyerek, vagy a számítógép előtt görnyed.
  Kiforgatni, szabotálni remekül tudunk, nem kellene már abbahagyni?”
 • 2. v.imre 2013. május 25. 07:38
  „Ezen túlmenően van oldalt egy kosárlabdapálya, az udvaron egy kézilabdapálya, a közelben egy egyetemi teníszközpont, Tisza-part, ahova el lehet futni. Évtizedek óta. Ezen lehetőségekről nem tud a kedves igazgató Úr?”
 • 1. virág25 2013. május 24. 13:50
  „A képen 8 gyerek ül a padon. Röplabdáznak. Ez egyszerre 12 fő játéka. Hol a többi? Testnevelés ez? gyakorlóban nem ritka 30 fő feletti létszám.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felakasztotta magát egy rab a Csillagban

Április végén önakasztással vetett véget életének egy elítélt a szegedi Csillagbörtönben – értesült az atv.hu. A hírt a BVOP megerősítette. Tovább olvasom