Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Satu szorításában a háziorvosok

Bírságra számíthat jövőre minden háziorvos, aki a biztosító által meghatározott országos havi átlagnál magasabb értékben ír föl tb-támogatott gyógyszereket. A szegedi és környékbeli praktizálók szerint a rendelethez több okból is lehetetlen alkalmazkodni, fizetésmegvonásuk így elkerülhetetlen.
A háziorvosok június óta havi kimutatást kapnak az OEP-től az általuk rendelt és a betegek által kiváltott gyógyszerek mennyiségéről, a kifizetett tb-támogatás összegéről, az országos átlagról és az attól való eltérésükről. Ez a – két hónapos csúszással készülő – kimutatás egyelőre tájékoztató jellegű, jövőre azonban a finanszírozás 1-10 százalékát is visszavonhatják attól, aki átlépi az átlagot.

– A világon senki nem tudja megfejteni, hogyan számítják ki az országos átlagot, erről csak egy bonyolult és érthetetlen képletet kaptunk – mondta el az új szabályozás kapcsán Kovács Zsuzsanna, domaszéki háziorvos. Egy másik problémát jelent, hogy számos beteg annak idején nyilatkozatban kérte a háziorvosát: ne az olcsóbb és kipróbálatlan, hanem a megszokott, de drágább gyógyszerét írja föl nekik – amin gyakran a tb-támogatás is több. Hogy figyelembe veszi-e ezeket a nyilatkozatokat az OEP, nem tudni, mert erről nem szól a rendelet. Ha ugyanis a beteg kérésére a drágább, bevált készítményt túl gyakran írja föl, ezután megbüntetik az orvost, ha meg az olcsóbb újat, a páciensek pártolnak el tőle. A doktornő azt mondja, ő ezután is a szakmai tudása és meggyőződése alapján ír receptet – akkor is, ha ezért megbüntetik.

Alkotmánybíróságra mentek

A minőségi és hatékony gyógyszerfelírásra hivatkozva meghozott új rendelet miatt aláírásgyűjtésbe kezdtek és az Alkotmánybírósághoz fordultak az orvosok. Mint mondják, a büntetésen keresztül korlátozzák a betegek hozzáférési jogát a magasabb OEP-támogatású készítményekhez. Emellett szerintük az orvos kötelezettségei közé tartozó, jogszerű tevékenységét büntetik anélkül, hogy a gyógyszerrendelés szakmai indokoltságát vizsgálnák.

– A szakorvosi gyógyszerjavaslattól nem térünk el, és a betegek kérésére is kénytelenek vagyunk fölírni a drágább és megszokott gyógyszerüket. Ezért akárhogy is próbálkozunk majd betartani a rendeletet, biztos, hogy elvonás lesz a vége – vázolt sötét jövőképet az új szabályozás hatásáról Kormányos Szilvia. A szegedi háziorvos szerint már csak azért sem tudnak alkalmazkodni a rendelethez, mert havonta változik a támogatott gyógyszerek fajtája és a támogatás mértéke. Ha ezt követni szeretnék, havonta új – az akkor éppen legolcsóbb – készítményt kellene fölírniuk, ami egy sok gyógyszert szedő krónikus betegnek nem igazán használ. Ráadásul, ha a szabályozást sokan betartják, egyre alacsonyabb lesz az országos átlag – így egyre nehezebb lesz alatta maradni, egyre többen kapnak majd büntetést.

– Csak diktatórikusnak nevezhető egy olyan rendelet, ami fizetésmegvonással fenyegeti azokat az orvosokat, akik nem a sokszor gyengébb hatású vagy mellékhatásokkal járó olcsó gyógyszereket írják föl – vélekedik Kass Ferenc. Az újszegedi háziorvos szerint az OEP nem tud sokat spórolni az olcsóbb gyógyszereken, mert a gyenge hatású készítmények miatt kórházi ellátás, a mellékhatások miatt arra adott külön gyógyszer válhat szükségessé. A szakember elmondta: az országosan megállapított átlaghoz – a képlet érthetetlensége mellett – azért sem lehet alkalmazkodni, mert azt csak több hónapos csúszással, vagyis visszamenőleg kapják kézhez. A betarthatatlan rendelet miatt – esküje szellemében – továbbra is azt a gyógyszert írja föl, amit szakmailag a legjobbnak tart.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vidám szökdelés a Reök-teraszon

Változatos programmal várják a szegedieket a Regionális Összművészeti Központ (REÖK) megnyitóján… Tovább olvasom