Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Schengeni határ: hosszabb lehet a várakozási idő Röszkénél

Szeged - Karácsonyra több magyarországi határszakaszon is megszűnik az ellenőrzés, ugyanakkor az Európai Unió külső határain, így a magyar–szerb szakaszon is szigorodik – december 21-étől.
Karácsonyra több magyarországi határszakaszon is megszűnik az ellenőrzés, ugyanakkor az Európai Unió külső határain, így a magyar–szerb szakaszon is szigorodik – december 21-étől. Ez azt is jelenti, hogy az év végétől még hosszabb várakozási időre lehet számítani Röszkénél. Romániába továbbra is könnyített átkeléssel juthatunk el.

– A magyar–szerb határszakasz 2004. május 1-jétől számít az Európai Unió új külső határának. Azóta, azaz Magyarország uniós csatlakozásának időpontjától készül a határőrség a schengeni csatlakozásra is. Tavaly októbertől már a schengeni határ-ellenőrzési kódex rendelkezéseit alkalmazzuk – mondta el Németh Zoltán, a Kiskunhalasi Határőr Igazgatóság sajtóreferense. A szomszédos EU-tagállamok közül Ausztria, Szlovákia és Szlovénia felé okmányok nélkül lehet majd utazni, ugyanakkor ez a szabadság nagyobb terhet ró a déli határszakaszokra.

Röszkénél december 21. után alaposabb ellenőrzésre számíthatnak a nem EU-tag országok állampolgárai. Fotó: Frank Yvette

Szerződés a fedélzeten

Schengen egy kis bortermelő városka Luxemburg Remerschen nevű tartományában. Neve akkor vált ismertté, amikor 1985. június 14-én, a városkán átfutó Mosel-folyón horgonyzó Princesse Marie-Astrid fedélzetén az NSZK, Franciaország és a Benelux államok képviselői aláírták a Schengeni egyezményt, amely a közös határokon gyakorolt ellenőrzés fokozatos megszüntetéséről szólt.

Röszkénél az elmúlt hetekben nem egyszer órákat kellett várni a határátlépéssel, december 21-e után még hosszabb várakozási időre lehet számítani. A magyar–szerb határátkelőhelyeken külön-külön forgalmi sávokon ellenőrzik az Európai Gazdasági Térség állampolgárait (minimum ellenőrzés) és a harmadik ország állampolgárait (alapos ellenőrzés: a személyt és a járművet minden adattárban vizsgálják). A harmadik országbeliek úti okmányába pecsét kerül, hogy azonosítható legyen a határátlépésük ideje és helye.

Az EU-tag Romániába továbbra is könnyített átkeléssel lehet majd utazni. – A nagylaki és a kiszombori határátkelőnél a magyar állampolgárok ugyanolyan feltételekkel találkoznak, mint eddig. December 21. után sem fognak semmi különbséget tapasztalni a mostani ellenőrzéshez képest – tájékoztatott az orosházi határőr-igazgatóság sajtóreferense, Kunos Gyula. Ezen a határszakaszon továbbra is az egyvonalas ellenőrző rendszert alkalmazzák – csak a kilépő oldalon kell megállni –, a két ország határőrei egy helyen ellenőrzik az utasokat.

A magyar–román és a magyar–szerb határátkelőket a 90-es évek közepétől folyamatosan fejlesztették: új épületeket alakítottak ki, korszerűbbekre cserélték a technikai és okmányvizsgáló eszközöket, kicserélődött a gépjárműpark és a járőrfelszerelés.

Az osztrák, a szlovén és a szlovák szakaszon már nem lesz szükség határátkelőhelyekre: a több mint 1000 kilométeres belső EU- határon december közepétől okmányok nélkül lehet utazni, azaz a schengeni övezethez tartozó országokba útlevél és megállás nélkül lehet belépni.

A rendőrségbe olvad a határőrség

A schengeni övezethez való csatlakozással párhuzamosan a magyar határőrség a rendőrségbe olvad. A határőrök az új szervezeten belül ugyanúgy a határrendészeti feladatokat (határforgalom-ellenőrzés, államhatár őrzése, határrend fenntartása) végzik, mint korábban. A Szeged Határrendészeti Kirendeltség, mint helyi szerv a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság irányításával működik majd tovább.

Olvasóink írták

 • 3. Sunery 2007. november 20. 16:01
  „Némi pontosítás a cikkhez... A schengeni övezet nem azt jelenti, hogy okmányok nélkül lehet utazni, hanem azt, hogy az államhatáron nem lesz személyi ellenőrzés. Okmányokra ugyanúgy szükség lesz, hisz ha rendőr megállít valahol külföldön attól ugyanúgy igazolnod kell magad. Valójában, ha szomszéd utcába mész, akkor is magaddal kell vinned az okmányokat. Tehát változás nem e tekintetben lesz. Eddig is mehettél például személyivel bármely EU tagállamba.”
 • 2. Andor 2007. november 20. 10:20
  „Egyetértek Marikával! Sajnos a vizsgálati szabályokat nem a szolgálatot teljesító vámosok írják elő, ők csak végrehajtók, igaz vannak "buzgó mócsingok" is akik túlságosan beleélik magukat a szerepükbe. Ezeknek az embereknek felhívnám a figyelmét, hogy ők csak szolgálnak, az adófizetők pénzéből kapják a fizetésüket és nem kellene feleslegesen zaklatniuk az embereket. Tudom, hogy nincsenek normázva (sajnos) mint az iparban dolgozók nagy része, de az nem azt jelenti, hogy azt és annyit dolgozhatnak amit és amennyit akarnak. Nem ártana néha az "ügyfélbarát" szemlélet.”
 • 1. Marika 2007. november 20. 07:49
  „Sajnos a Szerbia felé utazók a tiszaszigeti határátkelőnél többször porul járhatnak. Az átkelés nehézkés, ha sokan vannak is, nincs erősítés mert, csak egy számítógép van. Az ellenőrzés sokstor lassú. November elején rengeteg utast elküldtek és a röszkei átkelőre kényszerültek, a lassú vámvizsgálat miatt.
  Azért mert Szerbia felé utaznak emberek, még nem másodrangú állampolgárok és nem kellene velük lekezelő módon bánni. Nem csak nyugaton, hanem keleten és délen is emberek élnek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrádban csak vasutassztrájk

Szeged - Szerdán 6-tól 12 óráig Csongrád megyében is több száz vasutas vesz részt az országos általános sztrájkban – a szárnyvonalak megtartásáért. A más szakmákból csatlakozók kék szalagot kitűzve tiltakoznak, mert a kormány át akarja alakítani az egészség- és nyugdíjbiztosítás rendszerét. Tovább olvasom