Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Schirm Anita, a színötös nyelvész

Szeged - A hétköznapi életből ismert példákon keresztül segít a hallgatóknak a bonyolult fogalmak megértésében Schirm Anita nyelvész, aki az SZTE egyetem napi ünnepségén kitüntetéses doktori címben részesült.
– Nagyon örültem ennek az elismerésnek. Csak akkor tudtam meg, hogy van ilyen kitüntetés, amikor az egyetemi tanulmányaim végéhez értem, és megkezdtem a doktori képzést – mondja Schirm Anita nyelvész, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának oktatója.
A köztársasági elnök által adományozott, kitüntetéses doktori címet azok kaphatják meg, akik a középfokú, az egyetemi és a doktori tanulmányaikat is kitűnő eredménnyel végezték.

Schirm Anita a kitüntetéssel. Szeret oktatni, nem tudná elképzelni magát könyvek közé zárva. Fotó: Karnok Csaba
Schirm Anita a kitüntetéssel. Szeret oktatni, nem tudná elképzelni magát könyvek közé zárva. Fotó: Karnok Csaba

– A szüleimnek köszönhetően már óvodás koromban tudtam olvasni. Rengeteg betűjátékot, szójátékot játszottunk, nagyon korán elkezdtünk rejtvényt fejteni, és számtalan mesét olvastak nekem. Általános iskolásként először kommunikációs, nyelvhasználati és szépkiejtési versenyeken indultam el, akkor még elsősorban a nyelvművelés, a nyelvhelyesség és a szépkiejtés érdekelt a nyelvészetből – mesél gyermekkoráról a magyar nyelvészeti tanszék oktatója.

Kitűnő doktori munka

A fiatal oktató 2009-ben summa cum laude minősítéssel tette le doktori szigorlatát, A diskurzusjelölők funkciói című disszertációját szintén kimagasló, 100 százalékos eredménnyel védte meg idén májusban
Ózdon született, de ma már Szegeden él. Középiskolásként 9. helyezést ért el a magyar nyelvtan OKTV-n A modern mesék nyelve című munkájával. Ennek köszönhetően az ország bármelyik egyetemének magyar szakára „besétálhatott volna", de ő mégis a József Attila Tudományegyetemet választotta, mert csak itt volt az országban ötéves képzés általános és alkalmazott nyelvészetből. Erre viszont felvételiznie kellett, a magyar nyelv és irodalom szakra azonban felvételi nélkül jutott be.

– Negyedéves hallgató voltam, amikor tanítani kezdtem: demonstrátorként tartottam órákat. Megtetszett az oktatás, ezért hamar egyértelművé vált számomra, hogy itt szeretnék maradni. Bár alapvetően kutató alkat vagyok, mégsem tudnám elképzelni magam csupán könyvek közé zárva, elszigetelve a tanítástól. Szükségem van arra, hogy a hallgatóknak megmutassam a legújabb ismereteket. Nagyon jó velük együtt dolgozni, hiszen friss szemléletmóddal és megfelelő kritikai érzékkel rendelkeznek.

– Bizonyos nyelvészeti fogalmakat úgy a legkönnyebb bemutatni a diákoknak, ha hozzájuk közel álló, a hétköznapi életből vett kommunikációs módokkal is szemléltetjük azokat – mutatja be egyéni oktatási módszerét Schirm Anita. – Így például SMS-eket, óriásplakátokat, szappanopera-részleteket vagy reklámokat is beviszek az órára a klasszikus tankönyvi példák mellé.

Olvasóink írták

  • 2. stréber 2011. november 26. 20:00
    „Én is gratulálok! Ő az egyik kedvenc tanárom! :)”
  • 1. Atlasz 2011. november 26. 18:33
    „Jó ilyet olvasni, gratulálok a kiváló, nagyon rokonszenves kitüntetettnek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerelemből muzsikálnak: Cser Ádám zenekart is alapított a Victoria Kamarakórus mellé

A fiatal szegedi karmester, Cser Ádám az 1998 óta működő Victoria Kamarakórus mellé zenekart is alapított. Tovább olvasom