Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Se pénz, se munka - magyar munkások esete Olaszországban

Szeged - Olaszországi idénymunkára, eperszedésre közvetített ki 18 magyar álláskeresőt, köztük 11 Csongrád megyeit egy szegedi cég. A középkorú, olaszul nem beszélő nőktől odakint 100 eurót kértek el. Egy hónapig hitegették őket: lesz munka. Végül hazajöttek, 1700 kilométert autózva. A szegedi cég vezetője úgy érzi, nem hibázott, "a legjobb szándék vezérelte".

"Eperszedésre keresünk mezőgazdasági munkákban jártas lányokat, nőket márciustól, minimális olasz nyelvtudással! Szállás biztosított! Hivatalos, szerződéses munka, ügynökségen keresztül! Hívj, vagy gyere el személyesen, és győződj meg a cég komolyságáról!" Erre a hirdetésre jelentkezett 18 álláskereső, például Miskolcról, Siófokról – 11-en pedig Szegedről, Kistelekről, Mórahalomról.

– Regisztráltam egy szegedi munkaközvetítő céghez. Március 24-én kaptam egy telefont: volna-e kedvem bejelentett idénymunkához Olaszországban. Másnap már utaztunk.

Mindenkitől gyorsan kértek 40 ezer forintot, utazási költségre. Korábban befizettük a 10 ezer forintos regisztrációs díjat is a munkaközvetítőnek – mondta lapunknak az egyik károsult, Magyar Márta. A beígért busz helyett autókkal utaztak.

Átverték az idénymunkásokat. Fotó: DM/DV
Átverték az idénymunkásokat.
Fotó: DM/DV

Társa, Farkas Aranka elmondta: egy olasz férfi, Mariano Grimaldi fogadta őket a célállomáson, Bracigliano községben, 1700 kilométerre Szegedtől. – Azonnal beszedett 100 eurót mindenkitől, azt mondta, kaució. A csoport egyik felét, négyünket egy meleg víz, fűtés, áram nélküli lakásba tettek. Egy hétig felénk se néztek. Akkor jött egy ügyintéző, kérdezte, hajlandók vagyunk-e papír nélkül dolgozni. Belementünk, mert azt hittük, különben ránk zárja az ajtót. Ígérte, néhány nap, és itt lesz a papír is. Egy hónap alatt 6–7 napot dolgoztunk, de nem kaptunk bért – meséli. 5 eurót ígértek nekik óránként, úgy tudták, októberig folyamatosan lesz eper-, cseresznye-, paradicsom- és gesztenyeszedés.

A középkorú, olaszul nem beszélő nőket – a csoport egy tagja tolmácsolt nekik – egy hónapig hitegették, mire elárulták: jobb lett volna, ha április végén mennek, addig nincs munka. Végül az olaszoktól 500 eurót kaptak a visszaútra, így tudtak hazajönni. Szeretnék visszakapni a pénzüket.

Ha túl csábító az ajánlat

Az ÁFSZ több jó tanáccsal is szolgál a külföldre készülőknek (bővebb információ a www.afsz.hu oldalon):
– Soha ne higgyen a túl csábító ajánlatoknak!
– Elutazás előtt mindig tájékozódjon a kiválasztott (fogadó) ország viszonyairól!
– Ha magánközvetítő révén szeretne állásajánlathoz jutni, mindig győződjön meg arról, hogy a közvetítő regisztráltatta-e magát a telephelye szerint illetékes regionális munkaügyi központoknál.
– Soha ne fizessen magánközvetítőnek közvetítési, regisztrációs vagy egyéb díjat!
– Nyelvtudás nélkül vagy gyenge, hiányos nyelvtudással lehetőleg ne vállalkozzon külföldi munkavégzésre még a legegyszerűbb munkák esetében sem.
– Ha úgy érzi, hogy becsapták, segítségért forduljon a helyi, külföldi munkaügyi központhoz. Itthonról gyakorlatilag nincs esélye arra, hogy megoldja a problémáját.

– Lenullázódtunk. Mindenki kölcsönpénzből ment ki. Az utazás előtti napon mondtam fel a munkahelyemen, jó néhányan tettek még így. Most nincs állásom. 60 éves vagyok – fogalmazott Ábrahám Antalné. – Segélyből élek, középkorú nő vagyok, munkahelyet akartam magamnak találni, még ha csak októberig is – tette hozzá Magyar Márta. Első útjuk a szegedi irodába vezetett: innen kapcsolattartójuk telefonált az olasz férfinak, aki csak annyit mondott: reggel fél 9 van, még alszik, ne zavarják. Szerződést nem írtak alá sem a szegedi munkaközvetítő irodával, sem Olaszországban. Itthon csak egy nyilatkozatot kaptak, amely szerint az első havi fizetésből 100–250 eurót kell átutalniuk a szegedi cégnek. A nyilatkozat tele van helyesírási hibákkal: például a „kötelezetségét", „felelöséggel", „útazás" szavak olvashatók benne.

– Fordítási díjat fizettek be nekünk, amiről számlát is adtunk. Ezen felül egyetlen fillért sem vettem fel tőlük! Egy tőlünk független cég szállította ki őket. Munkadíjat nem kértünk tőlük, a törvénynek megfelelően: egy nyilatkozatot írtunk alá, amelyben vállalták, hogy az első havi fizetésükből jár nekünk a munkadíj összege – tájékoztatott Borbás Istvánné, a Tutti Insieme Kft. vezetője. – Én itt nem köthetek munkaszerződést. Keretmegállapodást kötöttem, 30 emberre. Az iroda munkatársa, aki kísérte őket – részben egy hirtelen családi tragédia miatt – valóban nem állt a helyzet magaslatán. Már nincs a cégnél. Amikor megtudtam, mi a helyzet, felhívtam az olasz koordinátort, és azt mondtam, feljelentem, ha nem hozatja haza őket – állítja a közvetítő cég vezetője, aki pénzt küldött a hazaútra, és felajánlotta az érintetteknek, díjmentesen keres nekik egy másik külföldi munkát, mert „a legjobb szándék vezérelte".

Az olasz munkaadóval még nem dolgozott a Németországba, Angliába, Ausztriába, Belgiumba is közvetítő, tavaly február óta működő szegedi cég. – Amennyire lehet, lenyomoztuk őket, de kiutazni nem tudok minden egyes partnerünkhöz. Átverte a magyarokat – erősítette meg Borbásné.

Csak aláírt munkaszerződéssel

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) adatai szerint 14 szegedi és egy Kübekházán bejegyzett magán-munkaközvetítői tevékenységet folytató szervezet van a megyében. Egy másik szegedi irodánál elmondták: csak úgy közvetítenek ki valakit, ha előtte a külföldi munkaadó átfaxolja a szerződést, s az alany itthon aláírja. Mire kiutaznak, már fix a munka, a bér, s pontosan tudják, hol szállnak meg, mennyit kell fizetni érte. Semmiféle díjat nem kérnek, a munka törvénykönyvének megfelelően.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. Teo 2010. április 27. 23:04
  „6. hozzászólás Szupernova 2010.04.27. 09:12
  "Belőled is árad a szeretet"
  Nem szeretet kérdése. Csodálkozom a rokonain, barátain, ismerösein, hogy hagyták belemenni.Mert biztos eldicsekedett, hogy mire készül.
  Nyugdij elött otthagyni a munkahelyet , ezt épelméjű ember nem teszi, ha mégis megfordul a fejébe csak van aki lebeszéli róla.

  ui: ha csak nem kamu az egész cikk”
 • 24. jólesőfrisesség 2010. április 27. 19:52
  „Összesen kaptak 500 eurot!!
  Nem mindegy:)!!”
 • 23. Kupec 2010. április 27. 18:55
  „a <moderálva> sirnak! 100 eurot fizettek vissza kaptak 500 eurot. nyeltudás nélkül mit feszelegnek.”
 • 22. maradando 2010. április 27. 17:49
  „21.Mignon
  Drága haverom ! Téged még nem akart senki futtatni? :-))”
 • 21. Mignon 2010. április 27. 17:14
  „Az ilyen "nyugati idenymunka"-val nagyon vigyazni kell!
  A nemet sajtoban szinte hetente olvashato, hogy kelet-europai embercsempesz bandat
  fogtak el.
  A hölgyeket idecsalogatjak, es eperszedes helyett prostituciora kenyszeritik öket.
  Örülök, hogy nem ilyen sors jutott a magyarorszagi hölgyeknek...!

  (habar 50-60 evesen egy kicsit körülmenyes,de
  ki tudja?)

  :)”
 • 20. dögösvörös 2010. április 27. 16:56
  „Én is voltam ennél a cégnél de hála annak a magasságosnak, nem döltem be nekik.Kissé primitiv az egész banda hiába nyilatkozika a nevét kiiró tulaj, sajnos a számitógépet sem tudja hsználni, nyelvismeret semmi, hogy lehet igy irodát nyitni..Fel kell jelenteni és vissza a pénzt meg aki felmondott a kártéritést is varja a nyakába a tulajdonosoknak,ők meg pereljék az olaszt ugy ahogy akarják.A negyvenezrekről amit befizettek számla készült e erre lennék kiváncsi.”
 • 19. Csirén 2010. április 27. 16:17
  „500 euró az kb. 130.000.-Ft. egy hónapra, munka nélkül. Szerintem ez nem olyan kevés. Legfeljebb a csalódás a nagy.”
 • 18. klj_54 2010. április 27. 15:01
  „Nyelvismeret nélkül ökör aki kimegy!
  Amikor első holland munkaadómnál jelentkeztem, német nyelvű papírt kellett kitöltenem, persze Magyarul senki nem beszélt.
  Még jogosítványt sem kértek, csak beültek mellém egy próbakőrre.
  Felvettek:)”
 • 17. körszakáll 2010. április 27. 14:37
  „A munkavállalók hibája!”
 • 16. IVY 2010. április 27. 14:19
  „Pffff.
  Elképesztő!”
 • 15. delvidek 2010. április 27. 14:13
  „Minden allas, munka, penzkereseti lehetöseg; ami ugy kezdödik, hogy elöször valamilyen oknal fogva nekem kelljen fizetni-egytöl egyik CSALAS!!!!!”
 • 14. varadipal 2010. április 27. 13:51
  „A bejegyzett szegedi cég fizessen kártérítést. Ha nem tud, a károsultak indítsanak felszámolási eljárást.
  BTK 318, PTK kártérítési felelősség, szerződés nem kielégítő teljesítése vagy szegés.
  Okos ember a más kárán tanul.”
 • 13. kiokushyn 2010. április 27. 12:55
  „Nagyon is utána kellene nézni az ilyen és ehhez hasonló munkaközvetítőknek.”
 • 12. rudi 2010. április 27. 12:07
  „Sajnos nagyon sok ilyen és hasonló szemét van, aki kihasználja a szerencsétlen embereket, és sajnos a legtöbb ember meg nincsen tisztában a jogaival és azzal, hogy ilyenkor mi szabályos és mi nem. pl a közvetítési díj már szabálytalan, tehát innentől kezdve már sok jó nem sül ki a dologból.”
 • 11. meinl 2010. április 27. 11:34
  „Épelméjű ember nem ad pénzt azért hogy dolgozhasson,kölcsönkérni e célra pedig pláne nem.”
 • 10. kutyuka 2010. április 27. 10:53
  „Emberek,miert nem ertitek meg,hogy munkakozvetitesert ILLEGALIS penzt kerni! Aki ezt teszi,az nagy kamu.Nem kerhetnek penzt,de olyan unalmas mar,minden evben ez van es m inden evben bedolnek emberek...”
 • 9. burgikukac 2010. április 27. 10:38
  „@+mondo: rendkivul bizalomgerjesztoek vagytok, ha mar egy arva honlapot sem sikerult osszehozni...”
 • 8. firgabá 2010. április 27. 10:36
  „Én tudok egy zsiros és jól fizető állást! A Mars téri lángossütő dolgozókat keres! Ezt benéztétek! Az emberek nem tanúlnak más kárából sem. Na Csá!!!”
 • 7. alfa258 2010. április 27. 09:56
  „Ezt azért nem értem. 60 évesen hogy lehet valaki olyan naív, hogy felmond, kölcsönpénzből kimegy nyelvtudás nélkül. Perszer sajnálom akik póruljártak, és ez nem rosszindulat kérdése. Sajnos ettől rosszabbul is járhattak volna, az olaszok elég genyák!!!”
 • 6. Szupernova 2010. április 27. 09:12
  „Belőled is árad a szeretet Teo. Te is annyi megértést kapj a világtól, mint amennyit adsz.”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őszre átépítik a Gutenberg utcát

Május közepén indul a szegedi Gutenberg utca átépítése, 400 millió forintból. Speciális sétálóutca lesz: autósok is behajthatnak. Tovább olvasom