Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Se vakcina, se engedély

Még mindig nem érkezett be az országba a vakcina Hollandiából, mellyel beoltják majd az állatkertek madarait. Az alkalmazását lehetővé tevő engedélyek sem készültek el. Két héten belül azonban várhatóan minden akadály elhárul. Egyébként a madárinfluenzával kapcsolatos összes eddigi rendelkezés továbbra is érvényben van.
Hetek óta várja a Szegedi Vadaspark a madárinfluenza-ellenes vakcinát, éppúgy, mint az ország összes állatkertje. Veprik Róbert igazgatóhelyettes szerint a vadaspark folyamatosan készen áll az akció megkezdésére. – Még mindig nem érkezett meg Magyarországra a vakcina, ám két héten belül most már minden bizonnyal megjön – mondja dr. Soós Endre, a Fővárosi Állat- és Növénykert vezető állatorvosa. A Hollandiában kifejlesztett vakcinát már kipróbáltak állatkerti viszonyok között, és eredményesnek bizonyult.

De nemcsak a vakcina nem érkezett meg – az alkalmazását lehetővé tevő engedélyek sem készültek el a vezető főorvos tájékoztatása szerint. Ahhoz, hogy bevethessék a szert, az Európai Unió állategészségüggyel foglalkozó bizottságának jóvá kell hagynia a vakcinázási tervet, az FVM Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrzési Főosztályának pedig ki kell adnia az engedélyt. A végrehajtást a területileg illetékes állat-egészségügyi állomásokkal együttműködve végzik majd az állatkertek.

Mi a helyzet madárinfluenza-ügyben – általában? Minden eddig hozott rendelkezés továbbra is érvényben van május 31-éig nálunk, és a többi uniós országban is – tudtuk meg dr. Szigeti Sándortól, a Csongrád Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrzési Állomás igazgató főorvosától. Az EU azért szabta meg az említett határidőt, mert addigra már véget ér a madárvonulás, s nem kell tartani attól, hogy a fertőzés új területeken is megjelenik.

Naposcsibék és galambok

Nemsokára elkezdődik a naposbaromfi-vásárlás szezonja. Ez továbbra is engedélyezett, az értékesítőknek azonban nyilvántartást kell vezetniük arról, hová kerültek az állatok. Így, ha valahol megjelenne a fertőzés, azonnal intézkedhet az állat-egészségügyi állomás – hívja föl a figyelmet dr. Szigeti Sándor. Szintén kezdődik a – galambtartókat érintő – galambröptetés időszaka. Az uniós rendelkezés szerint biztosítani kell, hogy a madarak ne juthassanak el a fertőzött helyszínekre. A rendelet betarthatósága kérdéses – nem tudni, egy-egy galamb érinti-e útja során például a jelenleg is zárlat alatt álló Nagybaracska, Csátalja területét.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tudósítás az Alagútból

A szegedi Alagút sörözőben tegnap megoszlottak a vélemények a Gyurcsány-Orbán televíziós vitáról.… Tovább olvasom