Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Sebésznek készül, életeket mentene

A létező legnagyobb tragédia árnyékában is lehet valaki Szín 5-ös tanuló. Ezt bizonyítja Radics Levente esete, aki másfél évvel édesanyja halála után kitűnő bizonyítványt vitt haza az első osztályból. Sebésznek készül.
Nem csak a tanulásban, a sportban is kiváló. Fotó: Segesvári Csaba
Nincs is talán annál nagyobb szomorúság, mint ha egy kisgyerek elveszíti szüleit. Radics Levente édesapját sosem ismerte, így hatévesen gyakorlatilag elárvult, mikor édesanyját 2004 februárjában egy autó halálra gázolta a szegedi Mars téren. Sokan talán sosem tudnák feldolgozni ezt a tragédiát, a kisfiú azonban úgy döntött: nem hagyja el magát. Édesanyját választotta példaképül, aki több nyelven beszélt, és imádott tanulni. Elhatározta, ő is kitűnő tanuló lesz. Most végezte el az első osztályt – szín 5-ös eredménnyel.

Levente a nagymamájával él együtt egy egyszobás, düledező házban, Alsóvároson. Innen jár busszal mindennap Deszkre, a Zoltánfy István Általános Iskolába. Azért oda, mert egyedül ott van szerb tagozat. – A családban senki nem beszéli ezt a nyelvet, de mivel ő már az óvodában is szerbül tanult, és már akkor kiderült, milyen jó nyelvérzéke van, úgy döntöttem, hogy egy szerb anyanyelvű iskolába íratom be – magyarázta a nagymama, Tősér Gyuláné. Így az a furcsa helyzet állt elő, hogy a magyar kisfiú szerb nyelven hallgatja az órákat, anyanyelvét pedig idegen nyelvként tanulja.

Levente a kezdetek óta egyedül készül az órákra, csak néha van szüksége segítségre. Igaz, sok időt nem is fordít a magolásra, hiszen rengeteg más elfoglaltsága is van. – Egy éve járok szintetizátorozni egy zeneiskolába, sakkozok, és három éve kick-boxolok is – sorolta büszkén a kisfiú. A küzdősportban ráadásul annyira sikeres, hogy bár még csak most töltötte be nyolcadik életévét, korkedvezménnyel már indulhatott versenyeken. – Volt rá példa, hogy a nála 10 kilóval nehezebb gyerekek között lett második – mutatott rá a rengeteg érem között a legértékesebbre a nagymama.

Persze a legfontosabb mindig a tanulás marad Levente életében, hiszen már most pontosan tudja, mi lesz, ha nagy lesz. – Sebész akarok lenni – jelentette ki határozottan. – Azért, hogy ha már az orvosok az én anyukámon annak idején nem tudtak segíteni, legalább én megmenthessem majd sok ember életét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balogh László a Magyar Televízió kuratóriumi elnökségében

A Magyar Televízió tízfős kuratóriumi elnökségének tagja lett Balogh László, akit a… Tovább olvasom