Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Segélyhívás – több számon

Ha baj van, akkor a megszokott segélyhívó számok mellett az uniós országokban elfogadott 112-t is hívhatjuk. Ezek mellett Szegeden december 1-jétől újabb telefonszámon lehet bejelentheti be a bűncselekményeket: a 06-80-823-823-as számot tárcsázva hívható a közterület-felügyelet, a polgárőrség, a rendőrség és a városőrség közös ügyelete.
A legtöbb ember kívülről fújja a hagyományos segélyhívó telefonszámokat. Tudja, hogy a 104-en a mentők, a 105-ön a tűzoltók, a 107-esen pedig a rendőrség érhető el. Utcai – nem reprezentatív – közvélemény-kutatásunkkor kiderült: a 100-as számokat a diákok is tudják, a 112-ről sokan hallottak, viszont nem használják. Valahogy nem vette be magát a köztudatba. Ezt a nyugdíjas Kovács Istvánné úgy indokolta: a régi bevált, gyerekkorban bebiflázott szám ugrik be az embernek, ha bajba kerül.

Tettünk egy próbát hétfőn kora délután: körbehívtuk a segélyszámokat. A 104-es a mentők megyei ügyeletén csörög, itt három csengetés után felvette a telefont a diszpécser. A tűzoltók 105-ös számán egy csengetés után beszélhettünk az ügyeletessel. Nem volt szerencsénk a rendőrségi segélyhívóval: a 107-es szám kicsöngött, majd három nyelven – magyarul, németül és angolul hallhattuk: „Rendőrségi segélykérő. Kérem, várjon". Egy percig vártunk, hogy felvegye valaki a vonal végén a telefonkagylót, de mivel ez nem történt meg, megszakítottuk a hívást.

A három hagyományos segélykérő szám vezetékes és mobil telefonról egyaránt hívható, ingyenesen. Az uniós országok által egységesen bevezetett 112 pedig még olyan mobiltelefonról is, amelyben nincs SIM-kártya. Ezt is kipróbáltuk: ha a kártyát kivesszük a mobilos készülékből és bekapcsoljuk a telefont, a segélyhívás valóban lehetséges. A 112-es hívószámon a már ismert géphang jelentkezik be: „Rendőrségi segélyhívó. Kérem, várjon!", s hamar kapcsolatba kerülhetünk a rendőrség ügyeletesével. A 112-t főleg külföldiek használják, mert az EU tagországaiban ez az egységes hívószám. A segélyhívást fogadó rendőrök alapszinten beszélnek németül vagy angolul, de szükség esetén tovább tudnak kapcsolni olyan munkatársukhoz, aki birtokolja az adott nyelvet. A 112-es szám minden esetben a legközelebbi megyeszékhely rendőrkapitánysághoz fut be, ha például tűzeset történt, tovább kapcsolják a hívót a tűzoltókhoz. Hogy ne történjen félreértés, segítségkéréskor mindig meg kell mondani: melyik településről telefonálunk.

December 1-jétől Szegeden a megszokott segélyhívó számok mellett egy újabb is életbe lép: ezen is bejelenthetik a bűncselekményeket az állampolgárok. A 06-80-823-823-as számon a közterület-felügyelet, a polgárőrség, a rendőrség és a városőrség ügyelete érhető el. Ennek az intézkedésnek az a célja, hogy a garázdák és rongálók által okozott károkat csökkentsék. Az új rendvédelmi ügyelet mobiltelefonról és vezetékes készülékről egyaránt hívható.


Az amerikai Példa

A kormány napokon belül dönthet egy új segélyhívó-központ létrehozásáról. Az egységes 112-es hívószámot az amerikai 911-es segélyhívó mintájára működtetnék. Az Egyesült Államokban a hívásokat fogadók minden bejelentéskor – akár balesetről, akár betörésről vagy erdőtűzről van szó – egy előre elkészített kérdéssort tesznek fel a bejelentőnek, s az adatokat számítógépen rögzítik. Ezt követően a program feladata, hogy a megfelelő segítséget küldje a helyszínre. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy cég adott két ajánlatot a tenderen

Négy cég két ajánlatot nyújtott be a szegedi busztenderre, amelynek tegnap járt le a határideje. Tovább olvasom