Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Segítenék a háziorvosokat praxisvásárlásban

Csongrád megye - Kamatmentes hitelre vásárolhatnak a jövőben praxist a háziorvosok annak a praxiskezelő központnak a támogatásával, amelyet két milliárd forintos induló tőkével hozna létre a tervek szerint még idén a kormány. A fiatal pályakezdőket segítenék ezzel, hiszen annak, hogy a szakma elöregedőben van, egyik oka, hogy nincs pénzük az elinduláshoz.
Hosszú évek óta nincs értéke a háziorvosi praxisoknak. Bár elméletben 8–10 millió forint értékű ez a személyhez fűződő, vagyoni jog, amely a háziorvosokat, házi gyermekorvosokat és fogorvosokat jogosítja fel önálló orvosi tevékenységre, hosszú ideje gyakorlatilag lehetetlen ennyi pénzt kapni érte. Ha ma egy orvos nyugdíjba akar menni, és a praxisát el akarja adni, két problémával találkozik: nincs érdeklődő, vagy ha van, nincs ennyi pénze.

Román Rita 3 éve vásárolt praxist. Családja anyagi segítsége nélkül nagyon nehéz lett volna az indulás. Fotó: Karnok Csaba
Román Rita 3 éve vásárolt praxist. Családja anyagi segítsége nélkül nagyon nehéz lett volna az indulás.
Fotó: Karnok Csaba

Nagylakon már beletörődtek

Csongrád megyében egy település van, ahol nem tudják betölteni a praxist: Nagylakon tíz éve nincs helyben lakó orvos. – Az elmúlt öt évben 2–3 érdeklődő volt, de még a személyes találkozóra sem került sor, mert amikor megtudták, hogy 540-en lakják a falut, mindannyian visszaléptek – mesélte Gyarmati András polgármester. Nagyjából háromszor ennyi lakos tudna eltartani egy orvost, így hiába a szolgálati lakás, nincs, aki átvenné a praxist az önkormányzattól, amelynek így évente nagyjából 2,5 millió forintot kell költenie az egészségügyi ellátásra. A csanádpalotai és az apátfalvi doktor jár át a faluba, de ezt a rendszert már annyira megszokta mindenki, hogy azt mondják: most már nem is akarnak ezen változtatni.

Ma Magyarországon nagyon kevesen akarnak háziorvosok lenni. Az elmúlt években előfordult, hogy a meghirdetett állások felére még csak jelentkező sem volt.

– Kilenc éve semmit nem változott a finanszírozás. Ennek köszönhetően a praxisok jelentős része hitelből működik – vázolta a helyzetet Szilárd András, a Csongrád Megyei Háziorvosok Egyesületének elnöke, aki szerint ilyen feltételek mellett nem csoda, hogy nincs utánpótlás: senki nem választ szívesen olyan szakmát, amelyből nehéz megélni. Ennek pedig meg is látszik az eredménye: háziorvosaink több mint harmada túl van már a nyugdíjkorhatáron, de átlagéletkoruk is 57 év. – Amennyit ők kapnának most a praxisukért, annyiért nem is éri meg abbahagyniuk, inkább dolgoznak tovább – mondta Szilárd András, aki a megyében olyan extrém példát is tud az utóbbi évekből, amikor egy orvos pár százezer forintért is alig tudta eladni praxisát. Az ok egyszerű: a kezdő háziorvosoknak nincs elég tőkéjük. A praxis megvásárlása mellett a rendelőt is be kell rendezni, az így már több tízmillióra rúgó végösszegre pedig hitelt sem tudnak felvenni.

Román Rita az egyik legfiatalabb megyei házi gyermekorvos: 3 éve praktizál. Mint mondta, ezt az anyagi terhet egyedül senki nem tudja felvállalni, őt például a család segítette. – Egyébként is nagyon meggondolja manapság az ember, hogy belevág-e egy hitelbe, hiszen nagy felelősség, és hosszú ideig kell törleszteni – magyarázta a pályakezdők dilemmáját.

Román Rita szerencsés: nem kellett hitelt felvennie a praxisához. Fotó: Karnok Csaba
Román Rita szerencsés: nem kellett hitelt felvennie a praxisához.
Fotó: Karnok Csaba

Ezen a problémán segít a várhatóan még az idén létrejövő praxiskezelő központ. A mintegy kétmilliárd forintos tőkével induló intézmény hosszú lejáratú, kamatmentes hitellel segíti a fiatal orvosok praxishoz jutását és ezáltal az elöregedő szakma felfrissülését. Szócska Miklós államtitkár szerint 8–10 milliós árat lehet majd szabni a praxisokért. A részletek még nem ismertek, így kérdés, hogy ez törvényileg megszabott árat jelent-e. Ha igen, a kistelepülések praxisai ugyanolyan eladhatatlanok maradnak, mint eddig. Azoknak ugyanis gyakorlatilag nincs értékük: a kis lélekszámú falvakban még annyira sem éri meg háziorvosnak lenni, mint máshol.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zaciban az aranytartalék

A 2008 óta tartó gazdasági válságban minden befektetési tanácsadó menedékként ajánlja az aranyat, amelynek ára 3 év óta megy fölfelé. Tovább olvasom