Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Segítséget kapnak Fortuna rabjai

Szeged - Automatafüggők, rulettosok és kaszinósok is járnak a szegedi Anonim Szerencsejátékosok gyűléseire, ahol olyan embereknek nyújtanak segítséget, akik egyedül nem tudják leküzdeni beteges szenvedélyüket.
– Függőségről akkor beszélhetünk, ha a játék válik a legfontosabbá az ember életében. Már nemcsak a zsebpénzét játssza el, hanem a családi kasszából is vesz ki, vagy kölcsönöket vesz fel, hogy hódolhasson a szenvedélyének – mondta a szegedi Anonim Szerencsejátékosok szervezetének titkára. Kérte, hogy a nevét ne írjuk le, hiszen maga is szerencsejáték-függő. Nem szeretné, ha munkahelyén kiderülne szenvedélybetegsége. Kezdetben kisebb összegeket hagyott a játékgépben, később azonban előfordult, hogy egész havi fizetését elvesztette. Ekkor döntött úgy, segítséget kér egy pszichológustól. Az orvos hívta fel a figyelmét a névtelen szerencsejátékosok szegedi csoportjára. Az anonim alkoholistákhoz hasonlóan ugyanis az anonim szerencsejátékosok is csoportfoglalkozásokat tartanak – két éve már Szegeden is. A csoportnál zömében automatafüggők fordulnak meg, de rulettosok és kaszinósok is vannak közöttük.

A szerencsejáték-függők közül sokan szeretnének változtatni betegségükön, de egyedül képtelenek rá. Archív fotó: Schmidt Andrea
A szerencsejáték-függők közül sokan szeretnének változtatni betegségükön, de egyedül képtelenek rá. Archív fotó: Schmidt Andrea

A férfi szerint Csongrád megyében több ezer játékszenvedély-beteg ember él. Közülük azonban csak nagyon kevesen vallják be még maguknak is a problémát. Titkolják a hozzátartozók előtt, pedig a gyó-
gyulásban óriási szerepe lenne a családnak. Az érintetteknél tízből legalább háromnál váláshoz vezet, ha az illető nem tud életmódot váltani. A betegeknél kimutatott az alkoholizmusra, a depresszióra és az öngyilkosságra való hajlam, de bizonyos bűncselekmények elkövetésére is motiválhat a játékszenvedély.

A Gamblers Anonymous (névtelen szerencsejátékosok) szegedi csoportja szerdánként öt órakor találkozik a Tátra téri református plébánián. A foglalkozásokon szakemberek által meghatározott működési renddel és metodikával dolgoznak. – A szervezet nyitott, bárki ellátogathat hozzánk, aki úgy érzi, segítségre van szüksége. Már önmagában az is segít, hogy nyíltan, őszintén beszélhet olyan emberekkel, akiknek hasonló problémáik vannak – mondta a GA titkára.

Kaparós sorsjegy is okozhat bajt?

Vajon a hagyományos szerencsejátékok – mint például a kaparós sorsjegyek – is kialakíthatnak kóros függőséget? – a kérdésre Tessényi Judit közgazdász doktorandusz, a Szerencsejáték Zrt. szegedi területi igazgatója keresett választ. Kutatásai során azonban felismerte: ebben a problémakörben sokkal több válaszra váró kérdés van. Hiszen pontosan még senki nem mérte fel, hány szerencsejáték-függő él Magyarországon, vagy hogy mely játékoknál a legmagasabb a szenvedélybetegek aránya. Tessényi Judit erről ír tanulmányt, s a december 2-i Közéleti Kávéházban erről beszélget a vendégekkel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Osskó Judit üdvözli Novák István jelöltségét

Szeged - Építészet kategóriában kapta élete legnagyobb kitüntetését, a Prima Primissima Díjat a… Tovább olvasom