Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Senki sem elégedett a Quaestor-megoldással

Felháborodtak a Quaestor-kötvényesek: kiderült, hogy egyelőre legfeljebb 6 millió forintig kártalanítják őket. Valójában a 6 milliót se kapják meg, csak egy arányos részét. Az ok: az Alkotmánybírósághoz fordult az OTP és a Buda-Cash ügyfélköre.
Quaestor-botrány

Március 9-én a Quaestor-vezér Tarsoly Csaba bejelentette a brókercég öncsődjét. Később kiderült, még jó ideig nem volt öncsőd, csak erre hivatkozva nem fizették ki a fiókokat rohamozó kisbefektetőket. Március 10-én az MNB rövid vizsgálat után bejelentette, hogy a Quaestor 150 milliárdnyi fiktív kötvényt adhatott el a 60 milliárdnyi legális kötvény mellett. Tarsoly Csaba még több mint 2 hétig szabadlábon volt, ki sem hallgatták. A cég élére március 16-án a nyolc általánost végzett Orgován Bélát állították, aki 25-éig maradt a posztján. Az Országgyűlés április 14-én elfogadta a Quaestor-károsultakkal kivételező brókertörvényt.
A szegediek is mennek a pesti tüntetésre
A szegedi Quaestor-károsultak még tavasszal zárt csoportot hoztak létre a Facebookon. Itt olvastuk, hogy a szegediek is szervezkednek, és busszal, vonattal és autókkal mennek fel a július 25-i, budapesti demonstrációra, melyet a Magyar Nemzeti Bank előtt tartanak.

– Nem érte el a 6 millió forintot a Quaestornál tartott befektetésem, erre mindig is vigyáztam, hogy kártalanítsanak, ha baj történik. Mivel úgy volt, hogy első körben 6 millióig mindenkit kifizetnek, azt hittem, megkapom a pénzem. Nem így történt, csak a kétharmadát vehettem fel. Ennek az az oka, hogy hasra ütve kitalálták, milyen arányban bocsáthatott ki a Quaestor valós és fiktív kötvényeket. „Arányosítottak": 20 százalékot minősítettek valósnak és 80 százalékot fiktívnek. És mivel a Befektető-védelmi Alap (Beva) csak a fiktív kötvények után fizet kártalanítást, én is csak arányosítva juthattam hozzá az összeghez – mondta Sándor, a több cikkünkben is megszólaló szegedi károsult.

A szegedi Herbák József tavaly év végén helyezte el megtakarításait a Quaestornál és a Buda-Cashnél. Idén február elején még 5 millió forintot utalt a Quaestornak. Aztán jött a csőd.
Az 59 éves elektrotechnikus, jelenleg kényszer-kisvállalkozó az ezredforduló óta próbál gondoskodni magáról különböző befektetésekkel. Herbák Józsefnek 7 millió forintja ragadt be a Quaestornál.

– Én kedden vettem át a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjának fejléces levelét. Ebben az az érdekes, hogy az április 29-i levelében még arról tájékoztatott a felszámoló, hogy nyoma van az általam vásárolt kötvényeknek. A mostani levélben bár elismerik a követelésemet, azt írják, hiányzik a kötvényeim túlnyomó része. A lényeg: a levél szerint a 7 millió 71 ezer forintomból kevesebb mint 5,5 millió forintot térít meg a Beva. Közlik a levélben, hogy az 1,6 millió forintot majd egyszer, valamikor megkapom. Erről majd értesítenek – mondta Herbák József, aki szerint az a legfelháborítóbb, hogy az állam nem tartja be az állampolgáraival szemben a saját maga által hozott törvényt.

Hétfőn kezdődött el a Quaestor-kötvényesek kártalanítása az OTP-fiókokban. Az emberek azt hitték, 6 millió forintot mindenképpen visszakapnak: ekkora az az összeg, amely Beva-védettséget élvez. 1 millióig 100 százalékos a kifizetés, 2 és 6 millió között már csak 90 százalékos. A 6 és 30 millió forint közötti összeget pedig az újonnan létrehozott Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja utalja majd, de valójában a magyar pénzügyi szektor állja a számlát: azok a bankok és befektetési szolgáltatók, amelyek nem csapták be ügyfeleiket.
A Quaestor Alap közleménye szerint a 30 millió forintig fennmaradó további összeg kifizetését csak később tudják teljesíteni. Azért, mert folyamatban vannak alkotmánybírósági eljárások, és nem tudják beszerezni a fennmaradó összeget az MNB-től vagy más piaci szereplőtől.
Az OTP és a Buda-Cash-botrány érintettjei ugyanis megtámadták a Quaestorra meghozott brókertörvényt.

Az OTP-nek az a baja, hogy önkényesen választott ki a kormány és a parlament 32 ezer embert – a quaestorosokat – a nagyjából 50 ezer brókerbotrány-károsultból, akiket a tavasszal elfogadott törvény szerint a normális ügymenetnél gyorsabban és nagyobb összegig kell kártalanítani, mint a többieket. A Buda-Cash-károsultak szerint is kivételeznek a quaestorosokkal: nekik lehet, hogy hónapokat, éveket kell várniuk legfeljebb 6 millió forintra. Megírtuk: a Buda-Cash-bomba február 24-én robbant. 10 nap múlva, március 6-án a Hungária Értékpapír Zrt., majd március 19-én a Quaestor dőlt be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma osztják az ajándékkoncert jegyeit a Dóm téren

Összesen 2 ezer 884 darab jegyet osztanak így ki, egy embernek maximum 4 jegyet tudnak adni. Tovább olvasom