Délmagyar logó

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 15°C | 25°C Még több cikk.

Senkinek nem tűnt fel a hiányzó tábla

Szeged - A Béke utcából jobbra kikanyarodva a Moszkvai körútra nem tiltotta tábla a megállást és a várakozást. A Petőfi Sándor sugárút irányából a Kálvária felé két sávon igyekvő autósok is bátran leparkolhatnak. Ahogy tette ezt kollégám, amikor egy DVD-t adott be az SZTE Mérnöki Kara mellé.
Nem tudtam, hogy a főútvonal tábla tiltja-e önmagában a megállást, várakozást, így inkább ott maradtam autót őrizni, hogy csak a „puhább" szabályt sértsük. Így viszont a nemrégiben szépen felfestett körutat egysávosra szűkítettük, és amíg az autóban ültem, attól féltem, belénk rongyol valaki. Közben volt időm veszélyes manővereket megfigyelni, ahogy a már bőven ötvenes tempóra gyorsuló, zöldhullámot meglovagolni készülő autósok hirtelen bevágnak balra, mert minden előzmény nélkül megszűnt a jobb szélső sáv. Volt, aki be is intett.
Nem hittem, hogy a háromautónyi – igaz, a fizetőzónához közel lévő – ingyenes parkolóhelyért engednék ezt a forgalomszervezők. Elveszett a tábla? Utánanézve kiderült, egy 2014-es Google utcaképen sincs ott. Fotóval, pontos címmel, linkelt Google utcaképpel megkérdeztem a rendőrséget: jól gondolom, hogy itt szabályosan várakozhatok?
Helyén a tábla. Újra kétsávos a Moszkvai körút. Fotó: Frank Yvette
Helyén a tábla. Újra kétsávos a Moszkvai körút. Fotó: Frank Yvette

Jött a válasz: „A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendelet 40. § és 41. § rendelkezik a megállás és a várakozás szabályairól. Amennyiben az Ön kérdésében említett útszakasz nem szerepel a fent megjelölt jogszabályhelyeken felsorolt tilalmi rendelkezések között, a járművezető nem valósít meg szabálysértést."

Amikor az igen vagy nem válasz helyett már éppen szálazni kezdtem a jogszabályt, megérkezett a Magyar Közút Nonprofit Zrt. válasza: „A hiányzó megállást tiltó tábla pótlásáról soron kívül intézkedünk." Ennyi. Péntek estére helyére került a megállni tilos tábla – nem tudni, mennyi idő után.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olvasónk írta - Csináljunk semmit sem?!

"Ezek a nagymértékű fejlesztések a legtöbb helyen kritikát kaptak: ez nem kell. Jó lenne, de így… Tovább olvasom