Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Senkinek sem tetszik a zöld könyv

Az orvos szerint nem tartalmaz konkrétumot, a gyógyszerész azt mondja, jól működő rendszert akar szétverni, a kórházigazgató pedig úgy véli, nem jó gondolkodásmóddal közelíti meg a problémákat a zöld könyv. A kormány egészségügyi reformtervezetének vitaanyagáról az érdekeltek véleményét kértük.
Néhány hete nyilvános a zöld könyv, mely a kormány egészségügyi reformelképzeléseit tartalmazza, és a hivatalos kommunikációban vitaanyagnak nevezik. Szó esik benne több biztosítós modellről, kórházösszevonásokról, patikaliberalizációról, vizitdíjról – vagyis mindenről, mely az utóbbi időkben már nagy vitákat kavart. Megkérdeztünk néhány egészségügyben dolgozó szakembert, mi a véleményük a reformelképzelésekről.

Pető Zoltán, a szegedi új klinika aneszteziológiai és intenzív terápiás intézetének egyetemi tanársegédje a zöld könyv honlapján már közölte észrevételeit. Véleménye szerint semmi konkrétumot nem tartalmaz a kiadvány, így nehéz vitázni róla. Nem derül ki belőle például, hogy mitől lesz jobb a betegeknek vagy az egészségügyi dolgozóknak. – Az viszont így is átüt rajta, hogy egy centralizált, több biztosítós, a magánszférának jelentős teret engedő egészségügyet akar csinálni a kormány, melyről
Civilek

A Magyar Szociális Fórumban együttműködő civil szervezetek és szakszervezetek képviselői szerint a zöld könyv nem egyeztethető össze az Alkotmánnyal, mely deklarálja, hogy az egészségügyi igazgatás az állam és az önkormányzatok felelőssége. Állásfoglalásukban ezért felszólítják az érdekvédelmi és civil szervezeteket, hogy akadályozzák meg a társadalombiztosítás és az egészségügyi ellátás átalakítását és a „lopakodó privatizációt".  
nem igazán akar egyezkedni – tette hozzá.

Lesújtó – ezzel a szóval jellemezte a kormány tervét Kőhegyi Ferenc, a Csongrád Megyei Gyógyszerészkamara elnöke. Mint mondta, a gyógyszerészek 1990 után saját erőből hozták létre a jelenleg is magas szinten működő, az ország egészét lefedő patikahálózatot, melyet a zöld könyvből kiolvashatóan most szét akarnak rúgni, korlátlan gyógyszertárnyitást engedve.

– Ennek az lesz az eredménye, hogy a kis patikák tönkremennek, és az eddig magyar kézben lévő gyógyszertárakat külföldi multik működtetik majd. Azzal pedig, hogy a benzinkutakon is lehet majd gyógyszert kapni, 20-30 százalékkal megnő a mellékhatásoktól megbetegedők száma.

A zöld könyv foglalkozik a kórházakkal is – elsősorban abból a szempontból, hogy túl sok van, számukat csökkenteni kellene. Baráth Lajos, a makói kórház főigazgatója eltérő véleményt fogalmazott meg. – Amikor a magyar társadalom egészségi állapota ilyen rossz, szükség van ennyi kórházra, kiemelve, hogy gazdaságpolitikai súlyuk is igen jelentős, s a nemzetgazdaság igen nagy értékét jelentik, melyet kár lenne szétverni – mondta. – Kétségtelen viszont, hogy a struktúrát hatékonyabbá kellene tenni. Nem az a baj, hogy túl sok a kórház, hanem hogy mind alulfinanszírozott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napba öltözött Mária visszatért

Több mint félszáz esztendeje távolították el a szegedi alsóvárosi templom elől a felbecsülhetetlen… Tovább olvasom