Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Sereghajtó Csongrád megye

Országos összehasonlításban kevés abortuszt végeznek Csongrád megyében. A szakfőorvos szerint ez elsősorban a fiatalok megfelelő felvilágosításának, valamint a lakosság műveltségének köszönhető.
Elkészült az ország 2004-es abortusztérképe. A KSH adatai alapján Csongrád megye kiugróan jó helyen áll: csak a Nyugat-Dunántúl öt megyéjében végeznek az ittenihez hasonlóan kevés – ezer, 14 és 49 éves kor közötti nőre vetítve kevesebb mint húsz – művi terhességmegszakítást. A beavatkozások csökkenése folyamatos: 2001-ben 2642, tavaly 2168 ilyen műtétet végeztek.

Miért kevesebb az országos átlagnál itt az abortuszok száma? Dr. Pál Attila megyei szakfőorvos is csak találgatni tud. – Egyrészt talán a tiniambulanciák sikerességének köszönhető – mondta. – Intézményvezetőként nagyon erőltettem ezeknek a beindítását, és be is váltották a hozzájuk fűzött reményeket. Sok fiatal fordul meg a rendeléseken, vannak, akik barátnőik javaslatára, mások szüleik kíséretében.

A tiniambulanciákon délutánonként fogadják a fiatalokat, hogy ne találkozhassanak ismerős felnőttekkel, és ezeken a rendeléseken fiatal orvosok dolgoznak, akikkel ez a korosztály szót tud érteni. Sokan így könnyebben rászánják magukat a vizsgálatokra, illetve nem érzik annyira kellemetlennek a fogamzásgátlásról való beszélgetést.

Csongrád megyében középiskolákat is látogatnak nőgyógyászok. – A szexuális életre való nevelés összességében valószínűleg hatékonyabb Csongrád megyében, mint a környéken – következtetett dr. Pál Attila, aki szerint emellett van egy másik oka is a kevés abortusznak. – Szeged egyetemi város, sok művelt fiatal él nálunk – mondta.

Az országos abortuszrangsorban Heves megye áll a legrosszabbul: ott 2004-ben minden ezer nő közül 37 vetette el gyermekét. Hasonlóan rossz mutatókkal rendelkezik Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye is. A legkevesebb művi terhességmegszakítást 2004-ben Vas megyében végezték.

Tavaly Magyarországon 97 ezer 500 gyerek született és 52 ezer abortuszt végeztek el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A volt kormányfő a közhangulatról

Kampánykörútján tegnap Szegedre és Hódmezővásárhelyre látogatott Orbán Viktor. A Fidesz-MPSZ elnöke… Tovább olvasom