Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Seres Lajos első külföldi útja lánya sírjához vezetett

Először látogatott el lánya sírjához, a vajdasági Kanizsára tegnap a szegedi Seres Lajos. Az apát lapunk munkatársai segítették a tájékozódásban. Az édesapa első külföldi útjára azért vállalkozott, hogy DNS-vizsgálattal azonosítsa a július 29-én a szegedi Laposnál a Tiszában elmerült lánya, Seres Gabriella holttestét.
Fotó: Karnok Csaba
Először látogatott el lánya sírjához, a vajdasági Kanizsára tegnap a szegedi Seres Lajos. Az apát lapunk munkatársai segítették a tájékozódásban. Az édesapa első külföldi útjára azért vállalkozott, hogy DNS-vizsgálattal azonosítsa a július 29-én a szegedi Laposnál a Tiszában elmerült lánya, Seres Gabriella holttestét. Kora délutánra kiderült, a vizsgálatot nem tartják meg, mert a szabadkai kerületi bíróság nem kapott meg minden dokumentumot a szerb rendőrségtől.

A tizennégy éves szegedi Seres Gabriella július 29-én fulladt a Tiszába a szegedi Belvárosi hídnál, a Laposnál. A szörnyű nap reggelén látta utoljára lányát édesapja, Seres Lajos. Az apát a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozója két héttel később, augusztus 14-én értesítette arról, hogy valószínűleg Gabriellát találták holtan a Tiszában a vajdasági Martonosnál. A családdal közölték, hogy a lány sírja a kanizsai Nagytemetőben kereshetik. Tegnap reggel utazott életében először külföldre, pontosabban Szabadkára és Kanizsára Seres Lajos – lapunk munkatársai kíséretében.

Tápi Lajos vezető konzul az exhumálással kapcsolatos újabb akadályokat magyarázza Seres Lajosnak (jobbról). Fotó: Karnok Csaba
A szabadkai magyar főkonzulátuson Nagy Ferenc főkonzul és Tápi Lajos vezető konzul tájékoztatta az édesapát a teendőkről. A konzulok délelőtt tíz órakor még úgy tudták, hogy aznap délben a DNS-azonosításhoz szükséges vizsgálatot a közeli kórház genetikai osztályán elvégzik. Ezért a konzulátuson azt ajánlották, hogy a vizsgálat kezdetéig az apa menjen el a kanizsai temetőbe. Seres Lajost a temetőgondnok fogadta, és megmutatta a sírt. Az apa elhelyezte a virágcsokrot, és percekig szorongatta a kis fakeresztet, majd hosszasan búcsúzott lányától. Útközben a konzulátus velünk tartó képviselőjét arról értesítette a vezető konzul, hogy elmarad a holttest genetikai azonosításához szükséges mintavétel, mert kora délutánra a szabadkai kerületi bíróságra várják az édesapát – megbeszélésre.

Búcsú

Ahogy elindultunk a határ felé, az édesapa elővette lánya fotóját, és hosszasan nézegette, simogatta.
– Inkább elteszem a képet, mert mindjárt elsírom magam – hangzott elcsukló hangon a hátsó ülésről. Kisvártatva mesélni kezdett kislányáról a lelkileg meggyötört férfi. Elmondta: verseket írt, s nagyon szeretett volna lovagolni.
– Az utolsó versében Gabika mintha megérezte volna a halált – sóhajtott fel a férfi, és magához szorította azt a selyem virágcsokrot, amit a sírra szánt.

 
Az apa a kanizsai rendőrségen is próbált informálódni, onnan a kanizsai vizsgálóbíróhoz, Apró Lászlóhoz irányították. Ott kiderült: a Martonosnál megtalált holttestet július 31-én boncolásra Újvidékre szállíttatta, ahonnan elsején hozták vissza a kanizsai temetőbe, és tisztességesen eltemették. Seres Lajos Szegeden arról kapott tájékoztatást, hogy ez 3-án és 4-én történt.

– Szeretném tudni, mikor kaptak először információt a szegedi rendőrök? – hajtogatta az első külföldi útjáról hazatérő Seres Lajos, aki még egyszer mindenképpen szeretné látni a tizennégy éves Gabikát.

A bírónő csak tegnap reggel kapta meg a Szegednél vízbe fulladt és Szerbiában megtalált kislány ügyét. Seres Lajos elmondta, a bírónő még több dokumentumot is bekér a rendőrségtől, ezért az azonosító vizsgálat időpontját későbbre halasztották.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégsem vett föl nagy hitelt a megye

Az idei évre tervezett félmilliárdos működési hitel helyett eddig hetvenmilliót vett föl a megyei… Tovább olvasom