Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Sérült, de olcsóbb

Szegeden is megjelentek az elektronikai outlet üzletek. Kíváncsiak voltunk, a vásárlók hogyan fogadják a hibás, bár olcsó termékeket: több háztartási gépet vesznek-e?
– Aki bútornak veszi a hűtőt, az lehet, hogy elgondolkodik szépséghibáin is, de mi a kamrában tartjuk, nem számít, hogy picit sérült az oldala. Szinte alig látszik, egy hűtő-mágnessel könnyedén eltakarható. Nagyon örültünk, amikor ismerősünktől tudomást szereztünk az outlet elektronikai áruházról, ahol harminc százalékkal olcsóbban jutottunk hozzá, mint ha originált vettünk volna. Néhány tízezer forint már sokat könnyít egy családi kasszán – érvelt a Tóth Péter, aki a Kálvária sugárúton található outlet üzletben nézelődött. Azt is megtudtuk tőle, hogy a hűtő meghibásodott, de az egyéves garancia ellenében megjavítják a bolt szervizében. Porszívót is vett már, és őszre tervezi, beszerez egy LCD-s tévét is.   

Ki ne szeretné jobbnál jobb elektronikai eszközökkel felszerelni otthonát, de a háztartási gépek és a szórakoztató berendezések nem olcsóak. Sokan több boltba is ellátogatnak, mielőtt döntenek, hol veszik meg az adott árut. Valakinek számít az esztétikai hiba, mást pedig nem érdekel, csak az a lényeg, hogy működjön.

Összehasonlíthatatlan árak

Egy 300 literes, jegesedésmentes Samsung hűtő az egyik szegedi outlet üzletben 79 ezer 900 forint, egy LG LCD 32 colos színes tévé ára 124 ezer 990, egy Samsung digitális kamera 39 ezer 990 forint.

Hasonló termékek az elektronikai szakáruházakban hibátlanul akár 30-60 százalékkal is többe kerülhetnek. Az árakat azért nem tudtuk összehasonlítani, mert tökéletesen azonos termékeket nem találtunk a szegedi üzletekben, és így nem lett volna reális az összevetés. A szakáruházak eladói azt állítják: az outletek nem jelentenek számukra igazi versenytársat, mert aki garantáltan megbízható minőséget szeretne, az nem ott vásárol.  
– Most járok először az üzletben. A lányomhoz költözöm, így szükségem lesz egy új tévére. Kisebb, 55 centiméteres készüléket szeretnék – magyarázta vásárlási szándékát Király Antalné, aki Ásotthalomról érkezett, és útközben fedezte fel az üzletet. Az asszony elmondta, mosogatógépre is szüksége lesz, ízületi betegsége miatt nem mosogathat – gyorsan és olcsón kell beszereznie az elektronikai eszközöket. Szegeden is egyre több ruházati áruház és elektronikai eszközöket árusító üzlet kirakatában látni nagybetűkkel kiírva: outlet. Már három elektronikai háztartási gépeket forgalmazó cég is működik ilyen „fedőnév" alatt a városban. Kíváncsiak voltunk, az ő esetükben mit is takar valójában a kifejezés.
 
– Szállítás közben, vagy a gyártósoron esztétikai sérülést szenvedett – megkarcolt, meghorpadt –  értékcsökkent termékeket adunk el üzletünkben, ezért 30-60 százalékkal a bolti ár alatt tudjuk kínálni a termékeket – válaszolt kérdésünkre Lengyel Viktor, a Kálvária sugárúti outlet üzlet vezetője. Aki a vásárlók igényeit és szokásait is jellemezte: – Medence, hűtő, klíma – sorolta, mire költenek nyáron az emberek. Náluk persze az említettekből csak hűtő van, de az nagyon kapós. A szórakoztató berendezésekre – például házi mozira – inkább a hidegebb hónapokban költenek. A szakembertől azt is megtudtuk, az üzlet nagy forgalmat bonyolít. A Nyugat-Európából, elsősorban Angliából érkező termékekből hetente kétszer töltik fel az üzletet. Kétségtelen, mindig lesz outlet áru, országos szinten további terjeszkedés várható. Mindenkinek magának kell eldöntenie, az olcsóság mérvadó-e és megéri a kockázatot: bízik-e a nem tökéletesen hibátlan termékekben.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óhajok és csillaghullás

Ha garancia lenne arra, hogy a hullócsillag láttán elmormolt kívánság valóra válik, akkor az e hét… Tovább olvasom