Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Sétához fagyi, otthonra jégkrém

A hosszú forró nyár átlagos hétköznapján tölcséres és kehelyben pompázó fagyikat mustráltunk a szegedi belvárosban. A tegnapi kánikulai forróságban azt tapasztaltuk: sétához a fagyi, otthonra desszertnek inkább a jégkrém fogy.
Márti három, Bálint fél gombócot nyalt el a fagyizó teraszán. Fotó: Segesvári Csaba
A tegnap délelőtti 34-38 fokos hőségben vadászni kellett az ülőhelyet a szegedi A Cappella cukrászda teraszán. Úgy tűnt, mindegy, hogy tölcsérben vagy kehelyben, a fagyigombóc kelendő a tikkasztó melegben.
A másfél éves Bálint önálló gombócot még nem kaphat, de egy felet szívesen elnyal az édesanyjával közös tölcsérből. A kisfiú anyukája, Mazán Katalin elárulta: belvárosi sétáikhoz egy kis fagyizás is hozzátartozik.

„Hűskölteménnyel" egyensúlyozott a pincér a szomszédos asztalhoz. Vecsei Gabriella sárgadinnyekelyhet rendelt. Félbevágott dinnyéből kanalazta ki a likőrrel belocsolt gyümölcsöt – miután körben befalatozta a fagyit, a barackkal és eperrel készült „köretet". Kérdésünkre, miért áldoz egyetlen fagyikehelyért több mint ezer forintot, figyelmünkbe ajánlotta a Mont Blanc kehely fehér csokis csúcsait, curacao likőrrel – szerinte magáért beszél. Meggyőzött.

A Klauzál tér szomszéd sarkán ücsörgő család a medgyesegyházi rokonlányokat hozta el a patinás Kis Virág cukrászdába. Egyszerre tíz gombócot kértek, majd némi ücsörgés, fecserészés után beálltak a pulthoz a második körért.

Cukrász a jégkrémről

„Megfér egymás mellett a fagylalt és a jégkrém. Igaz, amíg mi egy szezonban is megújulunk, sőt még egy vaníliafagyi sem ugyanolyan egymás után kétszer, addig a jégkrém, vagyis a konzervfagyi egységes kinézetű és ízű" – mondta a különbségről Gyuris László cukrász, az A Cappella tulajdonosa.

– Ha Szeged, akkor Virág – mondta Gyarmatiné Mária a város nevezetességéről. – A szünetben és a kis vendégeink kedvéért belefér ennyi nyalánkság. Otthonra dobozos jégkrémet veszünk általában a Family Frost hűtőautójáról. Alig várjuk, hogy hét végén „bimbamoljon" az utcánkban. A fagyi alkalmi nyalnivaló, sétáláshoz, a jégkrém meg otthoni desszert. A teraszon menő a Virág-kehely gyümölcsfagyikkal, de itt is megjutalmazhatjuk ízlelőbimbóinkat vaníliafagyis dinnyekoronával.
– Eszünkbe sem jut a jégkrém. Ha belváros, akkor cukrászda, és ha cukrászda, akkor a Palánk – rangsorolt Tóth

Fagyi és jégkrém

A szegedi cukrászdákban egy 4-5 dekás fagyigombóc 90-100 forint, a kelyhek ára – hozzávalóktól és a dekorációtól függően – 670 és 1300 forint. A pálcikás Bagaméri jégkrém a Coop ABC-ben 100, az 1,2 kilós Fincsi doboz 671 forint. A Reál Pontban az 1,35 kilós Aro dobozos 699 forint. A Lidlben egy pálcikás Ecorino 79, míg az 1,25 kilós Eisstern doboz 599.

Klaudia a nővérével a Victor Hugo utca sarkán. Kígyózott a sor, klasszikus kedvenc a csoki és a vanília, de a kisgyerekek szeme rögtön megakadt a pulton pirosló csodatölcséren. A műanyag fagyitartó alul Kinder tojáshoz hasonló ajándékot rejt, arra kanalazza rá az eladónő a kívánság szerinti fagyigombócot. A Kárász utcai újságos megerősíti a lányok véleményét. Egy-kétszáz forintért hiába kínálja a legszebb pálcikás finomságot – ilyenkor nem kapós. Mindenki fagyira költ.

– Kinder tojás és Mozart a kedvencem – összegez röviden a Z. Nagy fagyizóból kilépve Kristó Adrienn, és a gimnazista lány fagyos szerzeményeit ízlelgetve elsétál. Az udvari kerthelyiségben kicsiknek a Mesekehely, nagyobbaknak a diós-mogyorós keleti csemege a kedvence.
A városból kifelé haladunk. Azokon a részeken, ahol nincs cukrászda, a boltok hűtőiből egyre fogy a sokféle pálcikás és kilós jégkrémcsoda.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Patkós Attila: Tisza-part

Mi a kedvenc helye? – kérdezzük Szeged és Csongrád megye lakóitól, közszereplőktől, és nem… Tovább olvasom