Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Sétánnyal ünnepeltek Ruzsán

Ruzsa - Ruzsán tegnap emléktábla és sétány felavatásával emlékeztek meg a település templomának huszadik születésnapjáról. Az idei jubileumnak különös jelentőséget adnak az országos Szent Erzsébet ünnepi év eseményei.
Az idei Szent Erzsébet-év alkalmából tegnap ünnepélyesen felavatták Ruzsán a Szent Erzsébet sétányt, valamint a Szent István-szobornál elhelyezett Szent Erzsébet-emléktáblát. A hívek a templom huszadik születésnapja tiszteletére alig két és fél hónap alatt kétmillió forintot gyűjtöttek össze, az adományokhoz hozzájárult az önkormányzat Sánta Gizella polgármester vezetésével és Nógrádi Zoltán országgyűlési képviselő. Az adományokból a hollandiai Johannus hangszergyárból vásároltak Opus típusú orgonát.

Százharminc esztendeje szántás közben a ruzsai földeken bukkantak rá egy Árpád-kori harangra és egy tizenkettedik századi bronzfüstölőre, amelyeket az 1896-os millenniumi országos kiállításokon is bemutattak. Később a feltárás helyétől nem messze egyenes szentélyzáródású, Árpád-kori templom alapjai kerültek elő. A település azonban csak jóval később, ötven éve vált önállóvá és vette föl Csorva helyett a Ruzsa nevet.

Az idei évet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Árpád-házi Szent Erzsébet Jubileumi Évnek nyilvánította. Ez alkalomból a ruzsai templom új főkaput kapott, amelyen bibliai idézetek jelenítik meg a búcsú ünnepét. Az ünnepi évben a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Erzsébet-hittanversenyt rendezett, ahol a ruzsaiak első helyezést értek el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromszázmilliós kórházi gyors segély

Háromszáznegyvenmillió forintos kiegészítő támogatást ad a szaktárca a Csongrád megyei egészségügyi… Tovább olvasom