Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Sétányt vágtak a Tisza árterében

Szeged - Sétához, sportoláshoz, romantikázáshoz is kiváló helyszín a múlt héten átadott Rotary tanösvény. A Tisza újszegedi árterében közel 3 kilométeres szakaszt takarítottak ki, így a Bertalan hídtól egészen a Maros torkolatáig el lehet sétálni.
Tudja, hol van Szegeden a Gergő liget? És a Lili sétány? Ha nem, akkor nyilván nem járt mostanában a Tisza újszegedi ártéri részén, ahol tanösvényt alakítottak ki. Szegedi rotarysták takarították és tisztították társadalmi munkában éveken keresztül a Bertalan híd lábától a Maros-torkolatig tartó, közel 3 kilométeres szakaszt, amelyet a múlt héten át is adtak. Hangulatos pihenő- és sportolóhellyé vált így az egykor dzsumbujos terület, ahol ugyan látszik az emberkéz nyoma, de még mindig a természet az úr.

Sétányt vágtak a Tisza árterében. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A sétányon fatáblák jelölik, éppen hol járunk. Mancs mező, Armand pihenő – hirdetik a feliratok, ahol egy-egy víz fölé hajló fatörzsön vagy éppen néhány méretes rönkön lehet megpihenni. Időről időre a Tisza partjára is le lehet sétálni, máshol az árnyas fák között visz az út. Hamarosan tájékoztató feliratokat is kihelyeznek, a terület növényvilágát érdemes megismertetni az erre járókkal.

– A kutyáknak sokkal jobb itt, mint a töltésen. Nem bírják a tűző napot – mondta Czibolya Anita, aki biciklivel kísérte kedvenceit. Egyelőre még kevesen használják a sétányt, mi is csak vele futottunk össze. No meg a névadókkal, akik gyerekkoruk óta itt játszanak.

Sétányt vágtak a Tisza árterében. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Amióta az eszemet tudom, ezeken a fákon mászkálok – mesélte Farkas Gergő a róla elnevezett ligetben. Nagypapája, Farkas András volt a tanösvény ötletgazdája, a Szent-Györgyi Albert Rotary Club tagjaként pedig barátaival meg is valósította álmát. Az egyes pihenőhelyek az ő családtagjainak nevét viselik – még a kutyának is jutott.

– Büszke vagyok a nagyapámra – nézett szét Gergő. Mint mesélte, régen nagyon vad volt ez a környék. – Mostanra sok fát kivágtak innen, köztük olyanokat is, amiken nagyon jókat játszottunk. Remélem, a rendbe tett környék elriasztja majd a fatolvajokat – mondta, majd Armand barátjával, aki egy pihenő névadója, tovább focizott az árnyas fák között.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei rendőröket tüntettek ki

Lukács János, Csongrád megye rendőrfőkapitánya 72 embernek adott át elismeréseket és előléptetéseket Szent István ünnepe alkalmából. Tovább olvasom