Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Sífelszerelés-körkép a síszezon előtt

Szeged - Karácsonyi ajándéknak is kiváló, de cseppet sem olcsó a sífelszerelés. Ha vásároljuk, a kész szettet nem ússzuk meg százezer forint alatt. Pénztárcakímélőbb megoldás lehet a kölcsönzés.
Hamarosan indul a síszezon, s alföldiek százai lepik el az európai síparadicsomokat. „Aki egyszer kipróbálja, biztosan beleszeret" – állítják a sportot régóta űzők, mint például Vály Attila, a szegedi Bocskai utcai síkölcsönző tulajdonosa, aki a megfelelő felszerelés használatára hívja fel a figyelmet.

Bakancsból is nagy a választék. Fotó: Frank Yvette

– Minden egyes lábtípusra más és más sícipő illik. Fontos a megfelelő méret, hosszúság és szélesség tekintetében egyaránt. Az is lényeges, milyen lécet választunk: kezdőknek rövidebb, úgynevezett carwing lécet ajánlunk. Ez piskóta alakú, az elején és a végén szélesebb, így könnyebb vele fordulni. A haladók és a profik bátran használhatják a hosszú, lesikló léceket – halljuk a tulajdonostól.

Hójelentés, legek decemberben

Ausztria, Obertauern: 140-230 cm, Franciaország, Trois Vallées: 60-150 cm, Olaszország, Breuil-Cervinia: 55-190 cm, Svájc, Zermatt: 30-200 cm, Szlovákia, Tátralomnic: 205 cm, Szlovénia, Bovec-Kanin: 68 cm.

Megtudjuk, a kötést – amely a sícipőt a léchez rögzíti – ajánlott szakemberrel felszereltetni és méretre állíttatni, hiszen fontos, hogy esésnél a megfelelő pillanatban kioldjon, megelőzve egy súlyos lábsérülést. Az esések tompítására szolgál a sisak is, amelynek használata nem kellőképpen elterjedt a felnőttek körében. Tizennégy éven aluliaknak Olaszországban kötelező, Ausztriában javasolt. Arra az estre, ha gyermekünk nem szívesen visel sisakot, a tervezők vicces és feltűnő díszítést találtak ki: punk frizurára fésült műhajjal vagy szarvakkal díszítették a fejfedőket.

Az emberek a sípályákon is szeretnek divatozni. – Minél feltűnőbb a szerelés, annál jobban szeretik a síelők – állítja a kölcsönző tulajdonosa, s a bolondos, tollakkal díszített vagy éppen fonott tincsekkel tarkított sapkák felé mutat. Jobb, ha a ruhák nemcsak divatosak, hanem praktikusak is: a síruhának vízállónak, vízlepergetőnek és erős anyagúnak kell lennie. Kiderül az is, mit jelent a lélegző öltözék, amelyet a síruha alá kell venni. Párologtatja az izzadtságot, így viselője nem fázik benne.

Árak

Amennyiben béreljük a felszerelést, legjobban akkor járunk, ha szettet kölcsönzünk. A lécért, a cipőért, és a botért egy hétre összesen 9-10 ezer forintot kell fizetnünk. Cipőt külön 19 ezer 900 forinttól vásárolhatunk. A lábbelik között akadnak olyan egészen különleges darabok, amelyekben lábmelegítő vagy éppen passzív lavinajelző található. Ez nem jelzi előre a veszélyt, de segít a hegyi mentőknek hamarabb megtalálni a balesetest. Botot 400 forintért bérelhetünk, és háromezerért vásárolhatunk. Síruhához már 10 ezer forintért is hozzájuthatunk. Ne feledkezzünk meg szemünk, kezünk és fejünk védelméről sem: síszemüveget 12 ezerért, kesztyűt háromezerért, sisakot 10 ezerért vásárolhatunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külföldi kalandok az átkosban

Szeged - A schengeni határnyitással bárki szabadon, útlevél nélkül utazhat Ausztria felé, a… Tovább olvasom