Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Sík Sándort telefonhoz kérik

Szegedi kötődésű írók és költők műveit kutattuk a város könyvesboltjaiban: minden kötetükhöz hozzá lehet jutni? Mennyire népszerűek a vásárlók között?
Amíg a kortárs szegedi írók és költők műveire a Libri könyvesboltban nincsen nagy kereslet, a Fókusz Könyváruház vezetője elégedett az eladott példányszámokkal. A klasszikusoknál – Juhász Gyula és Móra Ferenc – más a helyzet: munkáik, igaz nem ugyanakkora mértékben, állandó népszerűségnek örvendenek. Pedig műveikből közel sem teljes a paletta.

Amíg Móra Kincskereső kisködmönje a Libriben több kiadó gondozásában is kapható, tárcagyűjteményére, a Georgikonra egyik megkérdezett üzletben sem találtunk. – Utoljára 1998-ban adták ki. Az utolsó kötet rá két évre fogyott el nálunk – mondta Molnár Imréné, a Fókusz könyváruház vezetője. – Régebben kiosztották a kiadóknak, hogy melyik mit jelentessen meg, a harminc-negyven ezres példányszámok sem voltak ritkák. Ma a magyar klasszikusok iránt nincs ekkora kereslet. A legnépszerűbb írók egy-egy munkájából sem érdemes háromezernél több példányt nyomni – mondta Lázár István, a szegedi székhelyű Lazi könyvkiadó ügyvezetője. A tárcagyűjteményből egyébként az igazgató szerint ezer darabot lehetne értékesíteni, de ára a kis példányszám miatt háromezer forintba kerülne – pont azok nem vennék meg, akik érdeklődnek a mű iránt. Ahogy a Georgikont, úgy Sík Sándor költő – tizenöt éven át vezette a szegedi tudományegyetem irodalomtörténeti tanszékét – munkáit sem lehet minden polcról leemelni. A róla elnevezett könyvesboltban például egyetlen kötetét sem találni.

– A piarista rend kezében vannak a kiadói jogok. Sokáig harcban álltam velük, hogy adják ki műveit, de nem tették – magyarázta Sisák Gizella. A boltvezető elmondta, sokaknak már semmit nem jelent a magyar cserkészet egyik megalapítójának a neve. – Ügynöktől a bankárig szinte minden hónapban akad olyan, aki őt kéri a telefonhoz. Mikor elmondom, hogy már nem él, a feleségével akarnak beszélni – mesélte nevetve a boltvezető. A szegedi kortárs anyag egyébként náluk kiemelt helyen szerepel – ennek megfelelően ezeket keresik is a vásárlók. Juhász Gyula úgy fogy, „mint egy klasszikus", Mórának inkább a gyermekmeséit viszik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valentin gyorsan motorra pattant

Tavaly betegsége miatt nem tudott részt venni Valentin a babafotózáson, idén viszont már nem maradt… Tovább olvasom