Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Sikereit ünnepli Sándorfalva

Sándorfalva - Sándorfalva az elmúlt években maximálisan kihasználta az európai uniós fejlesztési lehetőségeket: pályázati pénzből épült újjá a városközpont. A település a hétvégén ünnepli fennállásának 132. évfordulóját. Kakas Béla polgármester a sándorfalvi városnapok alkalmából múltról, jelenről és a jövőbeli tervekről beszélt.
– Sándorfalva 132 éves település: 1879-ben, a nagy tiszai árvíz után Pallavicini Sándor őrgróf alapította. Ötszáz algyői árvízkárosult családnak adott lehetőséget egy új életre a saját birtokán. Néhányan közülük visszaköltöztek, közben szegediek érkeztek az új településre, ahol idővel felépítették a templomot, az iskolát – ez jelentette a fejlődés egyik motorját – hallottuk Kakas Bélától. Sándorfalva polgármestere elmondta: a település történetében nagy szerepet játszik Budai Sándor autentikus népművész, aki a citerazenélésben és Kodály Zoltánnal együtt a népdal és népzene kutatásában, illetve a hangszerkészítésben és a naiv festészetben szerzett elévülhetetlen érdemeket.

A Pallavicini család gesztusát, a régi hagyományok ápolását helyezik előtérbe minden év június utolsó hétvégéjén, amikor a település történelméről emlékeznek meg a sándorfalvi városnapokon. A programokat a városközpontban szervezik. Az utóbbi időben megnőtt a kulturális és közművelődési feladatokat ellátó helyszínek száma. Felújították a Pallavicini-kastélyt, megszépült az Ady Endre utca, felépült a Széchenyi Ifjúsági Központ. Új helyszín a Nádastó Szabadidőpark, ahol horgászversennyel indul a szombati program.

A Nádastó Szabadidőpark horgásztó és strand a közelmúltban nyitotta meg kapuit. Fotó: DM/DV
A Nádastó Szabadidőpark horgásztó és strand a közelmúltban nyitotta meg kapuit.
Fotó: DM/DV

– Szeretnénk az eddigi munkánkat demonstráló épületeket bemutatni a programok során. Idén a kastélyban tartjuk az ünnepi testületi ülést, amelyen átadjuk a városi elismeréseket, díjakat – magyarázta Kakas Béla. A polgármester elmondta: a település az utóbbi 4–5 évben jól kihasználta az európai uniós fejlesztési lehetőségeket, a várossá válás megtervezéséhez a Pallavicini Fejlesztési Tervet vette alapul.

– A település jövőképének kialakításában meg kell határoznunk azokat az alapelveket, amelyek mentén megtervezzük a fejlesztéseket – szögezte le a polgármester. – Az már látszik, hogy iparunk nem lesz, meghatározó nagyságú mezőgazdasági háttér nem alakul ki, hiszen a nemzeti park tájvédelmi körzete miatt szűkösek a lehetőségek. Azt azonban kihasználhatjuk, hogy Sándorfalva a Szeged–Ópusztaszer turisztikai vonalon fekszik. Amennyiben képesek vagyunk eladható terméket, turisztikai vonzerőt, idegenforgalmat generáló beruházásokat létrehozni, labdába rúghatunk.

Olvasóink írták

 • 5. k.elvis 2011. június 25. 20:44
  „Azt tudja-e valaki, hogy a Kishomokköz végén lévő erdő egy részét miért irtották ki az erdészház mellett? És az új strandról induló térköves járda hová vezet, a semmibe? Van a környéken egy eladó hétvégi ház, ha valakit érdekel.”
 • 4. orhidea2011 2011. június 25. 12:47
  „" A település jövőképének kialakításában meg kell határoznunk azokat az alapelveket, amelyek mentén megtervezzük a fejlesztéseket - szögezte le a polgármester. "

  Ezt nem öt évvel ezelőtt kellett volna megtenni????

  Több száz milliót elköltött a városvezetése úgy, hogy pontosan nem határozta meg, hogy a várt látvány befektetés mellett mekkora bevétel realizálható!!!!
  Olyan beruházásokat helyeztek előtérbe, amelyek bevételei jobbik esetben a kiadásokat fedezik!!! Talán kivétel lehet a strand, ami arra is jó példa, hogy" kicsi pénzből "( mármint az eddig elköltött 600millához képest)is lehet működő képesnek látszó beruházásokat eszközölni.

  Csak azok a turisták nem jönnek akik a város bevételeit növelnék.Lehet, nem ártott volna pontos reális kimutatások és egyéb tanulmányok figyelembevételével tervezni, stratégiát felállítani, stratégiai dokumentumokat kidolgozni pl.SWOT -elemzést készíteni.
  Az elemzés egyik megállapítása Sándorfalvára jól illik: Nem a vágyakat kell megjeleníteni, hanem a stratégiának reális alapokon kell állnia.”
 • 3. 6664 2011. június 25. 12:32
  „1. Neszemetelj! 2011.06.25. 00:00 : "...nem kell amit a honvédség űz gyakorlatozás közben a közeli erdőkben. Általában akkor lőnek, és robbantgatnak amikor a védett madarak költenek, és megérkeznek vagy távoznak!..." Kérem, jelezze az időpontokt vagy inkább az időintervallumot a Bocskai Dandárnak, és a Dandártábornok Úr biztosan helyt ad a beadványnak!”
 • 2. Neszemetelj! 2011. június 25. 00:56
  „Ezzel azt akartam szemléltetni hogy nem hátrány egyáltalán a Tájvédelmi körzet, mert éppen ezzel lehet a turistákat ide csalogatni. Bemutatni a környező tavakat, és erősen koncentrálni a falusi-turizmusra.
  Én meggondolnám a zöld-lakóparkok kialakítását, több ember-több gyerek-több fogyasztás-több kínálat-több adó, és ez több bevétel a városnak!
  Olyan szabadidő parkokat kell kialakítani a külterületeken, ahova minden generáció szívesen ellátogat, mert színes skálán mozog a kínálat programügyileg!
  Erre a projektre egyébként komolyan képzett szakemberek vannak...”
 • 1. Neszemetelj! 2011. június 25. 00:00
  „Gratulálunk a Polgármester Úrnak, amiért valóban mindent megtesz a faluért..., bocsánat a városért!
  Sajnálattal olvasom, hogy a Tájvédelmi Körzetre hivatkozik a fejlesztések megtorpanása miatt, hiszen annál nagyobb természetrombolás nem kell amit a honvédség űz gyakorlatozás közben a közeli erdőkben. Általában akkor lőnek, és robbantgatnak amikor a védett madarak költenek, és megérkeznek vagy távoznak! Az erdőkben található szeméthalmazról meg inkább említést sem érdemes tenni, hiszen a "város"lakók összetévesztik az erdőt a szemétlerakóhelyekkel.

  Ami valójában nagyon szükséges és elengedhetetlen a turizmus szempontjából, az a kerékpárút ami összeköti Szegedet és Ópusztaszert, és így jön képbe Sándorfalva. Ha nem is célállomásként, de átutazóként itt lehet fogni az embereket, családokat egy jó kis kialakítású pihenőkkel, egyéb programokkal.
  A Sövényházi útra kell koncentrálni, hiszen ott halad el a tranzit forgalom nagy része. Ennek ellenére általában a központi részre koncentrálnak, pedig nem igazán esik útba, ha csak valaki nem célirányosan a Kastélyt, vagy az Ady Endre utcát akarja megnézni, amit kötve hiszek!
  A perem részekre kell kivetni a hálót, mert azok még kiaknázatlanok.
  Ja, és egy igényes boltot (minimum Spar), mert ami van az szégyen kínálatilag, és kicsit igénytelen!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokadalom Mórahalmon - galéria

Látványos felvonulással kezdődött pénteken az országosan ismert, tíznapos programsorozat, a Homokháti Sokadalom. Tovább olvasom