Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

Sikeres a panelfelújítás

Három év alatt száz panelházban közel 4000 lakás újult meg Szegeden az országos panelrekonstrukciós programban, a IKV Rt. közreműködésével. Ez idő alatt egyetlen pályázatukat sem utasították el, és valamennyi élvezte a város támogatását.
Németh Istvánnak eltökélt szándéka volt, hogy a város felzárkózzon az országos eredményekhez. Fotó: Frank Yvette
Átütő sikert ért el a szegedi IKV Rt. a panelházak felújításában: a pályázatok és a lakások száma alapján a város az országban a negyedik helyen áll. Ez főleg azért nagy eredmény – nyilatkozta lapunknak Németh István, az IKV Rt. vezérigazgatója –, mivel „mélyről indultak": az első ezer, még önkormányzati tulajdonú lakás 1997–98-as megújulását követően hosszú csend következett, majd a pályázat újra kiírásakor, 2002-ben vágott bele három lakóközösség, 102 tulajdonos a felújításba az ingatlankezelő segítségével.

Németh Istvánnak – aki 2002-ben került a cég vezérigazgatói székébe – eltökélt szándéka volt, hogy a város felzárkózzon az országos eredményekhez. Egy évvel később már négy pályázó 169 lakás nyert – 15 millió forintot tett ki az önkormányzati támogatás –, tavaly pedig 22 pályázónak, 788 lakásnak 98 millió forintot adott az önkormányzat. Az idei volt azonban az áttörés éve: eddig 74 lakóközösség pályázott, 2822 lakásnál az önkormányzatra eső rész 682 millió. Mivel az augusztus 19-i határidőt időközben meghosszabbították október 30-áig, újabb jelentkezőkre számít az IKV Rt.

A végeredmény: három év alatt 100 lakóközösség 3769 lakása kapott támogatást, egyetlen beadott pályázatot sem utasítottak el, a panelek 13-14 százalékát felújították. Ha ilyen ütemben újulnak meg a házgyári technológiával épült otthonok, belátható időn belül valamennyire sor kerülhet. A lakáspiaci tendenciák máris visszaigazolták az eredményt: a felújított panelek értéke 15 százalékkal emelkedett.

Mint ismeretes: a panelrekonstrukciós programban a költségekhez 400-400 ezer forinttal járulhat hozzá az állam és az önkormányzat. Vagyis nem lenne kötelező a városi segítségnyújtás, de Szegeden elhatározták, minden pályázatot támogatnak. Az IKV Rt. ingyen adja a lakóközösségeknek a pályázati anyagot, lakógyűléseken ismerteti a tudnivalókat, és segíti a pályázatírást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adaiak Szegeden

Az uniós források felkutatásában, pályázatírásban, a sport és a kultúra területén képzeli el az… Tovább olvasom