Délmagyar logó

2018. 12. 09. vasárnap - Natália 1°C | 11°C Még több cikk.

Sikeres rajtaütés Kisteleknél

Tizenhat illegális szerb határátlépőt és két magyar embercsempészt fogtak el a határőrök és az autópálya-rendőrök hétfőn éjszaka Kisteleknél. A koszovói férfiak Szabadkán gyülekeztek és Nyugat-Európába igyekeztek. Az illegális határátlépők 700 ezer forintnak megfelelő eurót fizettek az embercsempész bandának.
Az elfogott illegális határátlépők a szegedi határőrségen. Fotó: Schmidt Andrea
Hétfőn éjszaka tíz óra után a határőrség Szegedi Bűnügyi és Felderítő Szolgálat az autópálya rendőrséggel közösen két embercsempészt és tizenhat illegális határátlépőt fogott el Kistelek közelében. A szerb férfiakat sötétedés után Röszkénél a zöldhatáron csempészték Magyarországra. A tizennyolc személyt, akiknél egy váltás ruha volt, a szegedi határőrségre szállították. Az elcsigázott férfiak a földön fekve, kabátjukon pihentek. Látszott rajtuk, hogy nem erre számítottak, bíztak az embercsempész bandában, amely azt ígérte, hogy őket Nyugat-Európába szállítja. Ehelyett a szegedi határőrségen kötöttek ki, ahonnan tegnap elszállították őket a Kiskunhalasi Határőr Igazgatóság idegenrendészeti osztályára. Innen az illegális határátlépőket valószínű, visszatoloncolják Szerbiába.

A koszovói fiatalok elárulták: Szabadkán gyülekeztek, és fejenként 2500 eurót (700 ezer forintot) fizettek az embercsempész szervezetnek. A jobb megélhetés reményében Nyugat-Európába, főként Németországba és Ausztriába igyekeztek.

A határőrség Szegedi Bűnügyi és Felderítő Szolgálat vezetője Juhász-Bóka László elmondta, a járőröknek az szúrt szemet, hogy egy magyar rendszámú BMW személygépkocsi és közvetlen utána egy kisteherautó lehajtott az autópályáról Röszkénél, majd visszatért a sztrádára és Budapest felé vette az irányt. Kisteleknél megállították az autókat.

Kiderült, hogy a teherautóban koszovói szerb állampolgárok húzták meg magukat. Döntő többségük nem rendelkezett olyan úti okmányokkal, amelyek Magyarországon való tartózkodásra jogosította volna a szerb férfiakat. Az illegális határátlépők ügyben a Kiskunhalasi Határőr Igazgatóság Idegenrendészeti osztálya folytat eljárást.


Többen jönnek a zöldhatáron

A magyar–szerb határszakaszon az elmúlt kilenc hónapban kétszer annyi embercsempészt és illegális határátlépőt fogtak el, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Németh Zoltán, a Kiskunhalasi Határőr Igazgatóság szóvivője elmondta: egy éve 117 illegális határátlépőt füleltek le, míg az idén már 212-t. Az embercsempészek száma 13-ról 33-ra nőtt. A Csongrád megyei magyar-szerb határon 2005-ben januártól októberig nem fogtak el egyetlen illegális határátlépőt sem. Ezzel szemben idén már 23 külföldi állampolgárt adtak át a határőrök az idegenrendészetnek. A megyében tavaly hat embercsempész bukott le, míg az idén már kilenc. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Készítik a jégpályát a szezonkezdésre

Hűtik a betont a jégpályán, s egy-két nap múlva a vizet is ráeresztik. Ezt követően 7-9… Tovább olvasom